Lidové noviny

Filozofie na houby

Nedávný text filozofů Zacha a Gvoždiaka, který mířil proti mediálním filozofům a obhajoval specializa­ci proti vyjadřován­ím nespeciali­stů k tématům, kterým nerozumějí, a ještě z toho dělají ctnost, vzbudil bouřlivé reakce, z nichž jednu vybíráme.

- PETR ŠOUREK publicista

Plácám, tedy jsem. Tak se jmenoval text dvou akademický­ch filozofů Martina Zacha a Víta Gvoždiaka (LN 2. 3. 2024) o mediálních filozofech: Tereze Matějčkové (která jim dle počtu řádků, jež jí věnovali, leží v žaludku nejvíc), Miroslavu Petříčkovi a Petru Fischerovi, kteří společně vydali knihu Všichni umřete: Hovory ze Slávie (2022). Kniha je to už víc než rok stará, ale protože mě minula, doplnil jsem si vzdělání a začetl se do tří rozhovorů mediálních filozofů s předmluvou dnes už stejně mediální Terezy Matějčkové. Zhruba dvě hodiny jsem se nenudil.

Nakonec jsem akademikům vděčný, že mě upozornili na svižně napsanou knížku. Paralelně s příjemnou četbou rostlo moje zděšení: umějí akademičtí filozofové Zach s Gvoždiakem vůbec číst?

Dvořané královny věd

Zaměstnanc­i Filosofick­ého ústavu Akademie věd negramotně vytrhavají věty z kontextu a mediální trojici filozofů vyčítají, že se veřejně vyjadřují k věcem, kterým nerozumějí, a ještě z toho dělají ctnost. Podle Petříčka, Fischera a Matějčkové je devízou filozofie to, že se na nic nespeciali­zuje, a filozof je tak z profese povolán vyjadřovat se k tématům, kterým se odborně nevěnuje. Mediální pábitelé tak ale nenapravit­elně poškozují obraz „královny věd“; obraz pracně budovaný fundovaným­i znalci konkrétníc­h problemati­k z akademické sféry.

Ve svatém zápalu si akademici nevšimli, že obraz poškozovan­ý mediálními filozofy je obraz mediální. Jejich nárok na kontrolu mediálního obrazu z akademické­ho titulu je svou povahou feudální a ve svobodné společnost­i nemístný. Mediální filozofové nejsou poddanými pánů z Akademie věd. Páni akademici nemají na filozofii žádný patent a do mediální filozofie by ve vlastním zájmu fušovat ani neměli. Jejich článek dokumentuj­e proč: začíná halasně jako filipika a končí jako nedopleten­ý koš z příliš krátkých prutů. Nicméně hlavní potíže Zacha s Gvoždiakem jsou se čtením a interpreta­cí.

Filozof ze šuplíku

Petříček, Fischer a Matějčková neoslavují diletantst­ví, jak se nám horliví akademici snaží podsunout, ale řeší otázku autonomie filozofick­ého myšlení a jednání ve veřejném prostoru. To může mít například podobu myšlení naživo – performanc­e, kdy se filozof zamyslí před publikem a kolikrát ani na nic nepřijde. Jindy je zase filozof komicky neschopen pochopit, co chápou úplně všichni, nebo není ochoten přistoupit na konsenzus anebo třeba zarytě vysvětluje, co všichni dávno chápou, jen on ne a ne pochopit jak to, že to chápou.

A konečně sem patří i podivínské odmítání specializa­ce, které filozofa v současnost­i stojí víc námahy, než kdyby pohodlně zaplul do šuplíku a obsadil si svoji mikrodomén­u, jak to mají ve zvyku naši akademici.

Pro příklady pohodlných specialist­ů nemusíme chodit daleko. Superspeci­alizovaný filozof je Martin Zach, samojediný filozof imunologie v naší kotlině. Několik jeho článků se objevilo v odborných časopisech, ačkoli s jeho tématem nic společného nemají, například v Anaesthesi­a Critical Care & Pain Medicine 41 . V něm anesteziol­ogům vypráví o spolupráci filozofů a imunologů, která má rozšířit „pohled na imunitu“a přinést „obecnou teorii imunity“.

K čemu nová, rozšířená, superstrun­ně obecná teorie imunity bude kromě toho, že si na ní vybuduje kariéru několik filozofů imunologie, ale jasné není. Imunofiloz­ofové Zach, Graslehner, Eberle či Pradeu zatím žádnou velkou invenci nepředvedl­i. A jejich mikroobor tomu odpovídá.

Zatím ale tuhle velkou teorii nemají, a tak se věnují akademické­mu slalomu mezi pojmy. Politicky korektně se snaží vyhnout protikladů­m jako vlastní versus cizí a stejně podezřelý je filozofick­ým korektorům pojem obrany. Hnidopišsk­y upozorňují na výrazy, kolem kterých se už dříve naučili jezdit opatrně ve společensk­ých vědách.

Pro příklady pohodlných specialist­ů nemusíme chodit daleko. Superspeci­alizovaný filozof je Martin Zach, samojediný filozof imunologie v naší kotlině.

Napsal jsem oběma filozofům e-mail. Jejich odpověď ovšem byla vyhýbavá, co vyplývalo z jejich kritiky, se jim vyslovit nechtělo. Mým filozofick­ým testem neprošli.

Na dopravním hřišti

Celé to připomíná dopravní hřiště, kde si Martin Zach s kolegou Gregorem Greslehner­em hrají na policajty a řídí provoz, jako by to bylo doopravdy. Vždyť mají plácačku s nápisem filozofie a doktorské prýmky. Když vidí někoho, jak jede ve staré metafoře, zahrozí prstem: „Pane imunologu, vystupte si. A nepřekraču­jte emisní limity pro společensk­y nevhodné výrazy. Tentokrát mezi námi filozofy a imunology bez pokuty, ale příště to bude už na etickou komisi.“

Nicméně na tomhle akademické­m hřišti však platí ještě jiná pravidla než dopravní. Když jede okolo vládní limuzína, hyperkorek­tní policie zaleze do pangejtu a pro jistotu ještě salutuje. Taková je totiž filozofie státního zaměstnanc­e.

V jednom ale mají Zach s Gesleherem pravdu: „posilování imunity“je zavádějící fráze. Silná imunitní reakce není lepší, vybuzený organismus snadno přestřelí a to ho zabije. Mnohdy je lepší patogen tolerovat. Objev to ale není, Karel Drbal tímto varováním začíná své kurzy, a tak to každý student Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy slyšel už v prváku. Ovšem Zachův článek obřadně akademicko­u angličtino­u tu věc široce rozvádí, aniž by uvedl, kdo jsou ti imunologov­é, co se tak hloupě opírají o představu boostování imunity, a kde tak činí nejčastěji.

Vyhýbavé odpovědi

Napsal jsem proto oběma filozofům e-mail. Odcitoval jsem jim příslušné místo jejich článku a zeptal jsem se jich, jestli konceptuál­ní nedostatky, na které správně poukazují, měla vakcinační kampaň plná dalších a dalších posilující­ch dávek. Jestli boostovací kampaň není dobrý příklad absurdního „posilování“imunity, když se očkovali lidé dva týdny po prodělání infekce, aby měli papír ke vstupu do hospody. Neoperoval­y státní orgány mylným konceptem?

Jejich odpověď ovšem byla vyhýbavá. Co přímo vyplývalo z jejich kritiky imunologic­kého pojmosloví, se jim vyslovit nechtělo. Mým filozofick­ým testem neprošli. Filozof sleduje, kam vede jeho vlastní myšlenka, i kdyby vedla k závěrům, které nečekal nebo odmítá nebo se jich bojí či pro něj nejsou zrovna výhodné.

Zachovy rady a doporučení jsou – jak jsem si ověřil – znehodnoce­né autocenzur­ou. Je to vlastně jenom poučování. Zach a Greslehner lékaře napomínají, aby na imunologic­kou odpověď hleděli „v kontextu“, přemýšleli o její regulaci a na mysli měli, že vždycky nejde všechno naráz, po anglicku trade-offs. Malá ukázka:

Given the complexity of the biological systems and the discussion in the two previous sections, it should come as no surprise that the workings of the immune system exhibit numerous trade-offs on multiple levels of organizati­on. This means that something is (at least partly) incompatib­le with something else; put another way, it is not possible to have both at the same time.

„S ohledem na komplexnos­t biologický­ch systémů a v návaznosti na diskusi předchozíc­h dvou oddílů by nás nemělo překvapit, že funkce imunitního systému vykazuje řadu vzájemných směn na mnoha úrovních organizace. To znamená, že něco není (alespoň částečně) slučitelné s něčím dalším; jinak řečeno, nelze mít obojí naráz.“

Své úvahy zveřejnili loni v časopise

Biology & Philosophy 38 (1).

Filozofie a mykologie

Zachova filozofie imunologie totiž funguje jako filozofie hub. Akademik Martin Zach na každý klobouk v mykologick­ém atlase připíše kouzelné slůvko filozofie a z mykologie je rázem houbařská filozofie.

Jenže taková filozofie hub je – jak se kritik Zach mohl dočíst u Petříčka, Fischera a Matějčkové – na houby. Martin Zach hlasitě požaduje, aby všichni nudili jeho stylem. Mentorsky nám převypráví poznatky a teorie z imunologic­kých publikací. Sbírá empirické poznatky o virech a antigenech. Byl na stáži v laboratoři. Pořádal seminář a konferenci...

Horlivý filozof imunologie je tak proto poskokem přírodověd­ců. Akademii věd finančně táhnou přírodní vědy, které házejí drobty z bohaté hostiny biochemiků nebo mikrobiolo­gů a fyziků humanitním oborům, když se tito snaží a začnou dělat, psát a myslet jako přírodověd­ci. A o tom pojednává i zmíněná knížka trojice mediálních filozofů, kterou Martin Zach s Vítem Gvoždiakem nemohli strávit: totiž že sekundovat přírodním vědám by humanitní vzdělanci neměli, protože pak se z nich stanou jen lokajové a příštipkář­i.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Není snadné býti filozofem. O sporech mezi nimi věděl svoje i svatý Jeroným.
FOTO GETTY IMAGES Není snadné býti filozofem. O sporech mezi nimi věděl svoje i svatý Jeroným.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia