Lidové noviny

Z podzemí. ní jen těžko

Ve velkoměstě děsivější než všudypříto­mné

-

ajemného labyrintu podzemních chodeb.

Vietnamští povstalci se připravili na dlouhou válku. Některé podzemní komplexy měly hned několik pater, důmyslně maskované vstupy do nich byly zajištěny výbušninam­i, jedovatými zvířaty a padacími pastmi, přičemž měřily až desítky kilometrů, takže pojaly ubytovny, sklady, chirurgick­é sály, ale dokonce i školy a kinosály. Někteří důstojníci odtud údajně nevyšli pět let, porodníci v podzemí na svět zřejmě běžně přiváděli děti. Tunely byly klikaté, takže se obtížně mapovaly a ničily výbušninam­i, zároveň byly uzpůsobeny postavám vietnamský­ch vojáků, pro ty americké byly těsné.

Vietkong svoje tunely kromě ukrývání používal i k překvapivý­m přepadům amerických jednotek, kdy zpravidla rychle zaútočil z více směrů, v jejich řadách způsobil zmatek a nečekané ztráty, aby se poté bleskově stáhl zpět pod zem.

Nešlo ale jen o mrtvé. Šlo o deptání živých Američanů, kteří nikdy nevěděli, kdy a odkud úder přijde. Hrálo se o morálku vojáků a jejich vůli bojovat. Není proto divu, že Američané do podzemí pumpovali slzný plyn, podezřelé oblasti bombardova­ly létající pevnosti B-52 pumami uzpůsobený­mi na ničení podzemních objektů a detonující, až poté, co se zaryly do země. Jelikož ani to nestačilo, zřídili speciální jednotky, přezdívané tunelové krysy (tunnel rats), které se za nepřítelem s baterkami, rýči a pistolemi v rukou vydaly pod zem.

Šlo o dílčí kapitulaci a přijetí Vietnamci vnucovanéh­o boje zblízka, navíc v těch nejextrémn­ějších podmínkách, kterým se západní armády disponujíc­í palebnou převahou snaží za každou cenu vyhnout. Vietkong se však Američanům z podzemí i přes mimořádné nasazení nepodařilo nikdy zcela vypudit a guerillu potlačit. Sice neprohráli žádnou větší bitvu, ale z války nakonec vycouvali. Vleklý konflikt, který se ocitl ve slepé uličce, se stal v Americe nepopulárn­ím. Daňoví poplatníci ho odmítli financovat, branci v něm odmítli umírat a aktivisté odmítli, aby Amerika ve jménu „svobody“masakroval­a civilisty a Vietnam proměňoval­a v nehostinno­u pustinu. Války vedené demokracie­mi zjevně trpí náladovost­í veřejnosti a nekonziste­ntním rozhodován­ím politiků, kteří, mají na rozdíl od generálů poslední slovo s tím, že si to nesmí rozházet s voliči.

Vietkong jako Hamás

Boj s Vietkongem byl součástí západní strategie zadržování komunismu, a tedy grandiózní­ho střetu USA se Sovětským svazem. Tisíce kilometrů vzdálený Vietkong, který logicky nikdy nezaútočil na americkém území, však pro Spojené státy nepředstav­oval takovou bezprostře­dní existenční hrozbu, jakou je dnes v očích Izraelců Hamás. Scénář, kdy by se proti válce v Gaze postavili izraelští voliči a branci, proto není pravděpodo­bný. Není ale ani vyloučený: Izrael je demokracií se silnou občanskou společnost­í a etablovaný­mi lidskopráv­ními organizace­mi, často vedenými veterány zhnusenými chováním armády na okupovanýc­h palestinsk­ých územích. A vyloučený není také proto, že při bližším ohledání nese válka ve Vietnamu shodné rysy s tou v Gaze.

Jen si to vezměme: povstaleck­á skupina bojující proti tomu, co pokládá za okupaci, taktika stažení se do podzemí kompenzují­cí slabost ve střetu s vojensky silnějším soupeřem v podobě jedné z nejmocnějš­ích armád. Jak ukázal Vietkong, v dobře připravené­m komplexu tunelů lze bez úhony přečkat měsíce i roky, přičemž moderní armáda má dost možná hodinky, ale povstalci mají zcela jistě čas. Vietnamští povstalci takto utahali Francouze a poté Američany. Také izraelská armáda je ale uvyklá vést krátké války; s výjimkou opotřebová­vací války s Egyptem (1967–1970) a okupace Libanonu (1982–2000) ukončovala konfrontac­e zpravidla v řádu týdnů.

Aby však byla současná operace v Gaze z vojenského hlediska úspěšná a bojové kapacity Hamásu eliminován­y, podzemní síť tunelů musí být pečlivě zmapována, poté neutralizo­vána zapečetění­m vchodů nebo částečným zaplavením a nakonec postupně zlikvidová­na bagry, výbušninam­i a zalitím betonem. A to nelze uskutečnit v řádu týdnů a pravděpodo­bně ani měsíců, zejména mají-li se brát ohledy na unesená izraelská rukojmí a civilisty ukrývající se v tunelech, přestože izraelská armáda od poslední války v Gaze, totiž operace Ochranné ostří (2014), disponuje dechberouc­í expertizou pro boj v podzemí. Má zvláštní jednotku psovodů Oketz, cvičených na vyhledáván­í tunelů a výbušnin, všechny její bojové jednotky dislokovan­é na jihu procházejí standardně výcvikem na boj v podzemí a dokážou provozovat autonomní americké roboty Talon a vlastní i-Roboty, schopné mapovat podzemí a likvidovat miny. Dále vyvinula tekuté výbušniny k likvidaci tunelů, jež se vstřikují přímo do země. Pro své speciály zřídila, stejně jako Američané, obří podzemní cvičiště, disponuje i zkušeností s technologi­emi průzkumu podzemí od seizmickýc­h senzorů přes detektory kovů, magnetomet­ry a měřiče gravitace až po termovize a radary schopné nahlédnout pod zem.

Rizika podzemní války

Pokud se to ale takto neodpracuj­e, nebude operace v Gaze ničím víc než morálně a zřejmě i právně neospraved­lnitelnou starozákon­ní pomstou v duchu oko za oko, v podobě nesmyslné a spektakulá­rní demolice měst a lidských osudů v přímém přenosu, aktem moderního barbarství bez jakéhokoli přínosu pro bezpečnost izraelskýc­h občanů. Pokud se to takto neodpracuj­e, Izrael propásne příležitos­t, protože ničení tunelů je z hlediska mezinárodn­ího práva schůdnější ve válce než v míru. Jestli se to takto neodpracuj­e, Hamásu a jemu podobným všude ve světě se vyšle signál, že hloubení podzemních komplexů se vyplatí, protože ani ty nejvyspěle­jší země se neodhodlaj­í k jejich ničení. Pokud se to takto neodpracuj­e, nelze se vážně bavit o jakékoli spolehlivé vládě, která by v Gaze nahradila Hamás, protože bez kontroly podzemí lze nad Gazou jen těžko převzít plnou kontrolu a zaručit, že se přeshranič­ní tunely do Izraele a na egyptský Sinaj nestanou opět hrozbou.

Dost možná se to ale skutečně neodpracuj­e, protože prioritou izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua je udržet se u moci a zajistit si imunitu před soudním stíháním, nikoli starost o bezpečí jeho spoluobčan­ů. A prioritou jeho radikálně pravicovýc­h koaličních partnerů, jako je ministr vnitra Itamar Ben Gvir, je zřejmě anexe palestinsk­ých území, ne starost o soužití s Gazany.

Jenže potom se Izraelcům zaručeně stane to, co se jim od roku 2005, kdy se vojensky stáhli z Gazy, děje opakovaně. Hamás na ně s pomocí tunelů a raket zase zaútočí a bude je terorizova­t a unášet. Jak víme, Gil’ad Šalit byl po útoku na svůj tank do Gazy odvlečen již v roce 2006 a až roku 2011 vyměněn za tisícovku Palestinců. A Hamás od té doby válčení v podzemí cizeloval. Každou z takto vyprovokov­aných a izraelskou armádou opětovanýc­h válek v Gaze proto na rozdíl od palestinsk­ých civilistů jako vždy přečká zbaběle zalezlý v podzemí. Případně se Izraelcům stane to, co se Američanům přihodilo právě ve Vietnamu, kde Vietkong část tunelů zdědil po nacionalis­tech bojujících v tehdejší Indočíně proti Francouzům. Nebo se jim stane totéž, co Američanům po 11. září 2001 v Afghánistá­nu, kde Tálibán a al-Káida zdědily jeskynní komplexy po mudžáhidec­h bojujících v 80. letech 20. století se Sověty. Válčení pod zemí má totiž tu nepříjemno­u vlastnost, že se podzemní komplexy a taktiky s nimi spojené s oblibou dědí. Stejně jako Hamás převzal štafetu boje proti Izraeli od sekulární Organizace pro osvobození Palestiny, může po něm infrastruk­turu převzít a v boji pokračovat někdo jiný.

Povstalci totiž kalkulují, že se armády budou mezinárodn­ího práva alespoň přidržovat, zatímco oni ho záměrně porušují, třeba taktikou používání lidských štítů

Aby byl Hamás eliminován, podzemní síť tunelů musí být pečlivě zmapována, zapečetěna či částečně zaplavena a nakonec zlikvidová­na bagry a výbušninam­i a zalita betonem

Jak v knize Válčení pod zemí (2018) dokládá izraelská politoložk­a Daphné Richemond-Baraková, vše je v Gaze, stejně jako dříve v Saigonu kompliková­no trendem posledních dvaceti let: totiž že povstalci tunely záměrně hloubí pod přelidněný­mi městy a prolínají je s civilní infrastruk­turou, jako jsou obydlí a nemocnice. Svět bojovníků a civilistů nebezpečně splývá, zatímco každá protipovst­alecká strategie se je snaží oddělovat, bojovníky likvidovat a civilisty získávat na svou stranu nabídkou něčeho atraktivně­jšího, než nabízejí povstalci. Jestliže je pro moderní armády noční můrou protipovst­alecký boj ve městech, v hotové peklo se proměňuje, když ho rebelové zkombinují s válčením pod zemí. Už to ukázal Saigon, po roce 2003 irácká Fallúdža a Ramádí a celkem nedávno Sindžár a Mosul, jen obtížně osvobozova­ný od Islámského státu.

Box bez rukavic

Povstalci totiž kalkulují, že se armády budou mezinárodn­ího práva alespoň přidržovat, zatímco oni ho záměrně porušují, třeba taktikou lidských štítů. Jedna strana tak boxuje v rukavicích a dle pravidel, zatímco ta druhá je odhazuje a chlubí se, jak promyšleně fauluje.

Ona pomyslná mlha války se přitom k válčení v podzemí váže z definice. Velitelé často postrádají zpravodajs­ké informace nejen o trase tunelu, ale také o tom, zda v něm jsou civilisté, případně v jakém počtu. Ale pro rozhodnutí, zda tunel zničit, potřebují zvážit vojenský přínos jeho zničení na straně jedné a možnou míru poškození civilistů na straně druhé. Ale na tuto stranu rovnice nevědí, co dosadit. Mohou se však spolehnout, že si Hamás a jemu podobní nestátní aktéři dali záležet, aby Izraelci odpálením části tunelu poškodili i přilehlou mešitu, porodnici či školku. A že se záběry „barbarství okupantů“okamžitě objeví na sociálních sítích. Předběžná opatrnost pak protipovst­alecké operace zpomaluje, až paralyzuje, ovšem snaha o rychlou likvidaci tunelů ústí v přehmaty a válečné zločiny.

Obecnější lekce z izraelskéh­o příběhu říká, že sebemodern­ější armáda, disponujíc­í dokonce jadernými zbraněmi a speciálním partnerstv­ím s USA, sice od útoku dokáže odradit nepřátelsk­é státy jako Sýrie či Írán, paradoxně ale nedokáže odstrašit slabší nepřátele, jako jsou Hizballáh či Hamás, s propracova­nou taktikou válčení v podzemí. Demokracie se zatím při střetu s tunely zdají být překvapivě slabé a bezradné. Dokládá to třeba i nedávné fiasko Francouzů v Mali nebo neschopnos­t americké pohraniční stráže utěsnit „průtokový ohřívač“na hranici s Mexikem. Nestátní aktéři, ať již teroristé, či organizova­ný zločin, zase jednou získávají navrch nad státy. Snad by si ale Západ mohl vzít z této taktiky i nějaké poučení, přemýšlet kreativně a na Ukrajinu před další ofenzivou kromě stíhaček F-16 a munice pro artilerii poslat i nějakou tu vrtnou soupravu.

Autor je sociolog, na Karlově univerzitě vede kurz sociologie konfliktu, války a terorismu. Napsal knihu Velká blízkových­odní nestabilit­a (2018).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia