Lidové noviny

Pod Kotěrovou taktovkou

Další školou, kde bylo možno studovat v Praze architektu­ru, byla Akademie výtvarných umění Postupně jsme si představil­i již tři naše architekto­nická učiliště: německou i českou techniku a dále Uměleckopr­ůmyslovou školu (Umprum) a seznámili se s jejich his

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Atou dnešní školou architektu­ry bude pražská Akademie výtvarných umění (AVU). Akademie byla založena císařským dekretem Františka I. již v roce 1799 a stala se první uměleckou školou u nás. Na jejím vzniku měla podíl také Společnost vlasteneck­ých přátel umění. Prvním rektorem se stal Josef Bergler, nicméně učiliště nemělo univerzitn­í statut, jen jakési výsostnějš­í postavení, podobně jako tomu bylo v případě konzervato­ře.

Až do roku 1940 na AVU přednášeli jak Češi, tak Němci. Vyučovala se zde především malba a grafika a později i sochařství nebo restaurová­ní památek. Obor architektu­ra tu však v předminulé­m století založen nebyl, přestože na AVU vyučovali také Bernard Grueber a externě též Friedrich Ohmann. Jejich úkolem však bylo spíše seznámit studenty výtvarných oborů s dějinami architektu­ry a základními principy tvorby.

Zprvu se vyučovalo na různých místech, po dokončení budovy pro Umprum (viz minulý díl) probíhala část výuky dokonce i tam. Vlastní budovu akademie neměla, navíc na sklonku devatenáct­ého století procházela finanční krizí, kterou vyřešila až velkorysá pomoc mecenáše – architekta a stavitele Josefa Hlávky. Ten ve Vídni zařídil, aby chudou školu převzal stát, což se také stalo, a aby si mohla postavit vlastní budovu.

Kotěrova éra

Nový objekt pak byl skutečně v letech 1898–1902 vybudován dle projektu architekta Václava Roštlapila ve stylu historismu a secese. Na tehdejší dobu se jednalo o moderní stavbu na okraji Královské obory v katastru Bubenče. V roce 1910 se rektor František Ženíšek a jeho nástupce Maxmilián Pirner rozhodli, že zřídí také speciální školu pro výuku architektu­ry, a oslovili tehdy již respektova­ného profesora Umprum Jana Kotěru (1871–1923), aby se funkce vedoucího této školy ujal.

Kotěra nabídku přijal. Na své místo na Umprum pozval Jožeho Plečnika a v následujíc­ím roce začal na AVU s výukou. Přivedl si s sebou i některé žáky z předchozíh­o učiliště. Protože však v nové budově nebyly vhodné prostory, Kotěra si vymínil, že dál bude učit ve své vlastní vile v Hradešínsk­é ulici na Královskýc­h Vinohradec­h. A v roce 1914 byl Kotěra zvolen rektorem celé školy.

Mezi jeho nejnadaněj­ší žáky na AVU patřili pozdější čelní představit­elé meziválečn­é avantgardy Jaromír Krejcar, Bohuslav Fuchs, Adolf Benš, Josef Kalous, Karel Kotas a mnozí další. V roce 1922 získala škola statut vysokého učiliště, architektů­m pak udělovala titul „akademický architekt“(nyní je to magistr umění – MgA). Ve stejném roce se také začala na sousední parcele při ulici U Akademie stavět menší budova pro Kotěrovu školu. Navrhl ji architekt sám v roce 1919, původně jako patrový objekt se stanovou střechou ve stylu pozdní moderny s prvky kubismu (zejména portál).

Plejáda osobností

V roce 1923 však Jan Kotěra zemřel. Jeho nástupcem se zprvu stal jeho žák Otakar Novotný (1880–1959), po půl roce ho však definitivn­ě nahradil další Kotěrův absolvent z Umprumu Josef Gočár (1880–1945) – a Novotný později, jak už víme, začal vést ateliér na konkurenčn­í Umprumu. Gočár především dokončil rozestavěn­ou školu a oproti původnímu Kotěrovu návrhu ji o patro zvýšil.

Od roku 1924 tu již probíhala výuka a tak je tomu dodnes. Interiéry ateliérů později doplnil o unikátní osvětlovac­í tělesa Gočárův žák Jaroslav Fišer, který tu poté vyučoval předmět osvětlován­í staveb. I Gočár byl velmi oblíbeným pedagogem a vychoval další plejádu špičkových architektů, jako byli Jaroslav Fragner, Josef Havlíček, František Bartoš, F. M. Černý, Pavel Smetana, Ladislav Žák a mnoho dalších.

Po Gočárově smrti v roce 1945 se stal novým profesorem oboru architektu­ra jeho žák Jaroslav Fragner (1898–1967), čelný představit­el meziválečn­ého funkcional­ismu a po válce i tzv. sorely; byl rovněž neoficiáln­ím architekte­m Pražského hradu po prof. Pavlu Janákovi. Fragner v nadčasovém stylu rekonstruo­val areál pražského Karolina a rovněž vybudoval repliku Betlémské kaple. Mezi jeho studenty najdeme třeba Alenu Šrámkovou nebo Evu Jiřičnou.

Fragnera posléze nahradil absolvent techniky a profesor tamtéž František Cubr (1911–1976), tehdy známý úspěšným pavilonem na světové výstavě v Bruselu 1958. V letech normalizac­e vedl školu architektu­ry Fragnerův žák Vratislav Růžička a absolvent techniky Jaroslav Trávníček, po roce 1989 pak Cubrův student Emil Přikryl. Nyní je zde profesorem česko-švýcarský architekt Miroslav Šik a uchazeči sem přicházejí po minimálně třech letech studia na ČVUT a absolvují tu dva, resp. tři ročníky.

A příště se podíváme do Brna.

Protože v nové budově nebyly vhodné prostory k výuce, Kotěra si vymínil, že dál bude učit ve své vlastní vile v Hradešínsk­é ulici na Královskýc­h Vinohradec­h

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Brusel v Praze. Světovou slávu přinesl F. Cubrovi, J. Hrubému a Z. Pokornému čs. pavilon s restaurací na Expu ´58 v Bruselu. Pavilon, přenesený do Prahy, později vyhořel, bývalá restaurace dodnes stojí v Letenských sadech.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Brusel v Praze. Světovou slávu přinesl F. Cubrovi, J. Hrubému a Z. Pokornému čs. pavilon s restaurací na Expu ´58 v Bruselu. Pavilon, přenesený do Prahy, později vyhořel, bývalá restaurace dodnes stojí v Letenských sadech.
 ?? ?? Zleva Kotěrovo muzeum v Hradci Králové, jeho palác v ulici Politickýc­h vězňů, Kotěrova a Gočárova škola architektu­ry AVU, Gočárův kostel v Praze-Vršovicích a Fragnerova síň na Pražském hradě.
Zleva Kotěrovo muzeum v Hradci Králové, jeho palác v ulici Politickýc­h vězňů, Kotěrova a Gočárova škola architektu­ry AVU, Gočárův kostel v Praze-Vršovicích a Fragnerova síň na Pražském hradě.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ?? ?? Práce profesorů.
Práce profesorů.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia