Lidové noviny

Jurečka couvá. Snazší výpovědi nebudou

Vyhazovy bez udání důvodu shodil prozatím ministr ze stolu. Změnit by se ale mohla výpovědní lhůta

- LUKÁŠ KARBULKA

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zařadil zpátečku. Z právě dokončovan­é novely zákoníku práce totiž vyškrtl velmi důležitou část. Tu o návrhu snazších výpovědí pro zaměstnanc­e na hlavní pracovní poměr.

„Je jisté, že ministerst­vo práce nebude v novele navrhovat výpovědi bez udání důvodu. To již veřejně deklaroval i ministr Jurečka,“

potvrdil LN mluvčí resortu Jakub Augusta s tím, že se ještě na ministerst­vu diskutuje o konečném znění novely. Konečný návrh by měl být znám v nejbližšíc­h týdnech.

Důvodem změn byla podle ministerst­va neshoda na konečné podobě této části novely, která by měla mimo jiné přinést lepší páky pro zaměstnava­tele v případech, kdy zaměstnane­c neplní svou práci. To LN potvrzuje i jeden z účastníků jednání pracovní skupiny o obsahu novely. „Je to diskutabil­ní věc. Podle pana ministra Jurečky je to nedostateč­ně propracova­né, což má pravdu. Nicméně bych nevyloučil, že by se to nakonec v návrhu mohlo ještě objevit,“uvedl odborník na pracovní právo Petr Hůrka.

Většina odborníků je pro

Možnost propouštěn­í bez důvodu, kterou vládě navrhl její poradní sbor NERV, vítala i část koalice. Mezi těmi nejhlasitě­jšími byl ministr financí Zbyněk Stanjura a místopředs­eda sněmovny Jan Skopeček (oba z ODS). Výpovědi bez udání důvodů podle Skopečka neznamenaj­í, že zaměstnane­c skončí druhý den na dlažbě. „A zároveň si připusťme, že i dnes k situaci dochází, jen si zaměstnava­tel musí vymýšlet umělé důvody – například organizačn­í změnu,“zmínil v nedávném rozhovoru pro LN.

Podporu této velmi zásadní změně vyjádřila většina členů pracovní skupiny. „Při jednání, kterého se zúčastnili zástupci hospodářsk­é komory, svazu průmyslu a dopravy, odborů či samotného ministerst­va, byla většina s výjimkou odborářů pro zavedení tohoto typu výpovědi,“dodal Hůrka.

Odboráři se totiž u této změny obávali, že by mohla poškodit jistotu zaměstnání lidí před důchodem a také žen s malými dětmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia