Lidové noviny

Moskva truchlí. A chystá odvetu

Kreml viní z útoku, ke kterému se přihlásil Islámsky stát, Západ a Ukrajinu

- JIŘÍ JUST (od spolupraco­vníka

LN) Zčernalé zdi, vybitá okna, trčící konstrukce propadlé střechy. A pod jejími troskami záchranáři celý víkend hledali oběti brutálního útoku. Populární koncertní hala Crocus City Hall přimknutá k hranici ruské metropole, na níž je vidět z moskevské okružní trasy, i z dálky vypovídá, jaký osud postihl nic netušící návštěvník­y pátečního koncertu. Moskvané a vlastně i většina Rusů si odvykla od teroristic­ké hrozby. Byla už dlouhá léta minulostí. K lokálním

napadením dochází snad někde v hloubi Severního Kavkazu.

Když se v pátek večer začaly objevovat první zprávy o napadení koncertní síně na moskevské periferii, přičemž nejprve na komunikáto­ru Telegram a až za notnou chvíli v oficiálníc­h kremelskýc­h médiích, Rusové byli v šoku. A pořád v něm přetrvávaj­í.

„Je to neuvěřitel­ná hrůza,“dělí se o své emoce pro LN čtyřicetil­etá Irina. „Copak se opět vrací ty časy, kdy v moskevském metru vybuchují bomby a teroristé útočí na nevinné?“dodává.

Včera se stovky Rusů opět sešly

u koncertní haly, aby uctily památku téměř 140 obětí hrůzného útoku. Kladly na ulici květiny, ale i plyšáky. Mezi oběťmi bylo totiž i několik dětí. V kritickém stavu nadále zůstává dalších 16 lidí a víc než sto je hospitaliz­ovaných.

„Američani i Britové upozorňova­li už dva týdny předem, že se chystá nějaká teroristic­ká akce. Ruský stát to buď ignoroval, nebo nebyl schopen přijmout adekvátní opatření, aby útoku zabránil. To otvírá prostor pro debaty a dohady,“řekl pro LN expert na Rusko Jan Šír s tím, že role ruských tajných služeb by měla být ještě osvětlena. „Další věcí je, jak událost zapadne do dalších Putinových plánů, jak s ní naloží, jak na ní bude stavět další politiku,“dodává.

Přestože vše naznačuje tomu, že za útokem na koncertní halu Crocus City Hall stojí islamistič­tí teroristé (k činu se přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát a zveřejnila i videa pořízená útočníky), ruská propaganda a někteří ruští politici označují za strůjce krvavého pátečního teroristic­kého útoku Ukrajinu a Západ.

 ?? FOTO REUTERS ?? Obyvatelé Moskvy včera nosili květiny ke koncertní síni, kde útočníci zabili téměř 140 lidí.
FOTO REUTERS Obyvatelé Moskvy včera nosili květiny ke koncertní síni, kde útočníci zabili téměř 140 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia