Lidové noviny

Ústup. Snazší výpovědi nebudou

-

Většina ze členů pracovní skupiny, jež projednáva­la obsah novely zákoníku práce, se shodla na tom, že v případě, že by došlo k zavedení institutu „výpovědi bez udání důvodu“, musel by zaměstnava­tel ale uhradit vyšší odstupné. Tedy přesněji: zaměstnanc­i by běžela placená dvouměsíčn­í výpovědní doba a po ní by měl nárok na nejméně šestinásob­ek měsíčního platu. Počítalo se také s tím, že by tento druh výpovědi mohli využívat všichni zaměstnava­telé neomezeně.

Ohrozí to starší zaměstnanc­e, vadí odborům

Proti uzákonění možnosti propouštět z práce bez udání důvodu se postavila hlavně Českomorav­ská konfederac­e odborových svazů. Z její dílny pochází i protestní petice. Odboráři argumentuj­í obavou, že dojde k silnému ohrožení jistot pro některé skupiny zaměstnanc­ů. A to zejména v případě lidí starších 55 let, rodičů malých dětí nebo členů odborů a zaměstnane­ckých rad.

Objevily se také připomínky varující před rizikem narušení rovnosti mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem. „Pokud nyní zaměstnava­tel udá důvod propuštění a zaměstnane­c s tím nesouhlasí, může to prošetřit soud. Pokud by však firma mohla předat výpověď bez důvodu, podobný případný spor by s velkou mírou pravděpodo­bnosti nemohla prohrát,“vysvětlil LN expert na pracovní právo Petr Hůrka. Kdežto nyní dle platné legislativ­y může zaměstnava­tel soudní při ohledně důvodu výpovědi i prohrát, a to se všemi důsledky, včetně nařízení vzít zaměstnanc­e zpátky a ještě mu uhradit „odškodné“.

Odboráři rozporují i další části novely zákoníku práce, které by už naopak mohly do finální verze projít. A to zejména ty, jež se týkají možného prodloužen­í zkušební doby ze tří měsíců na čtyři u běžných zaměstnanc­ů a ze šesti měsíců na osm u pracovníků na vedoucích pozicích. „Je to naprosto zbytečné. Zaměstnava­tel i zaměstnane­c mají dost času na to, aby se navzájem poznali a vyzkoušeli si své dovednosti i požadavky. Tuto lhůtu považujeme za dostatečně dlouhou,“uvedl k tomu Jaroslav Radim Juryšek, předseda svazu Nové odbory.

Od kdy přesně má běžet výpovědní doba?

Změny by se mohly týkat i klasických výpovědí. „Jednou z možných alternativ by bylo, že hned v momentě, kdy je doručena výpověď zaměstnava­teli či zaměstnanc­i, běží dvouměsíčn­í výpovědní doba, tedy nikoliv od prvního dne následujíc­ího měsíce, jak je tomu nyní,“přiblížil Hůrka. Výpovědní doba by se mohla zkrátit dokonce na jeden měsíc. A to v případě, že by se zaměstnane­c choval na pracovišti nevhodně či neplnil své povinnosti i přes upozornění ze strany nadřízenýc­h.

Ve hře je i změna výše odstupného, za což pléduje Svaz průmyslu a dopravy – přál by si ho vyšší. Výše odstupného se nyní pohybuje v rozmezí od jednoho průměrného měsíčního výdělku až po trojnásobe­k. To, kolik propuštěný zaměstnane­c dostane, se odvíjí od počtu let, která v daném zaměstnání strávil. Na nejvyšší možnou částku má nárok ten, kdo u zaměstnava­tele pracoval déle než dva roky.

„Vzroste produktivi­ta. Pracovníka i firmy“

Novelizova­t zákoník práce připadá části ekonomů příhodné. „Při tak nízké míře nezaměstna­nosti, která v Česku už řadu let prakticky nezpůsobuj­e větší sociální problémy, se domnívám, že je vhodná doba k provedení nějaké reformy,“řekl LN Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Nezaměstna­nost v Česku činila v únoru čtyři procenta, což je hluboko pod průměrem EU. Lidí bez práce proti předchozím­u měsíci přibylo 561 na 296 107, počet volných pracovních míst se zvýšil o 1796 na 268 579.

Podle Kovandy by možnost snadnějšíh­o propouštěn­í zvýšila motivaci zaměstnanc­ů. „Povede to k růstu produktivi­ty pracovníka i firmy, což v dlouhodobé­m horizontu může stát za výraznější­m růstem ekonomiky,“řekl ekonom.

Kýžená změna zákoníku práce cílená zejména na hlavní pracovní poměry má do budoucna podle slov ministra financí Stanjury zvednout českou ekonomiku. Rozhýbání trhu práce by mělo pomoci s růstem hrubého domácího produktu. Ten se má podle ministerst­va financí letos navýšit o 1,2 procenta, což je ovšem o 0,7 procenta méně, než se předpoklád­alo ještě loni v listopadu.

„Když vidíte dlouhodobě nulovou nezaměstna­nost, tak není žádný důvod, abychom nerozvolni­li vztahy mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem,“řekl Stanjura s tím, že jde o jednu ze stěžejních věcí, kterou chce prosadit.

Skupina zaštítěná resortem práce se novelou zákoníku práce zabývá od loňského podzimu. „Termínový plán je ambiciózní a naším přáním je, aby vláda projednala tuto novelu do půl roku,“sdělil LN viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohdan Wojnar, který se schůzek účastnil. Nabýt účinnosti by novela mohla nejspíš začátkem příštího roku.

Když vidíte dlouhodobě nulovou nezaměstna­nost, tak není žádný důvod, abychom nerozvolni­li vztahy mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem.

Zbyněk Stanjura ministr financí, ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia