Lidové noviny

„V Česku se špatně soudí.“Romy dráždí zproštění muže

-

Desítky lidí se v neděli shromáždil­y před Krajským soudem v Brně na protest proti zprošťujíc­ímu verdiktu v kauze smrti mladého Roma u Brněnské přehrady. Protestují­cí nesouhlasí s výrokem soudu, že Ukrajinec bodl a usmrtil mladíka v nutné obraně. Kdyby to bylo naopak, nikdo by to jako nutnou obranu neuznal, řekl jeden z řečníků z romské komunity.

Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika uvedl, že k soudu přišla přibližně padesátka lidí. Účastníci protestu podepisova­li petici proti rozsudku. Měli romskou a českou vlajku, skandovali například heslo „My jsme tady doma“. Dovolávali se stejného měřítka a spravedlno­sti pro všechny.

Soudy často potrestají člověka jen za barvu kůže, uvedl jeden z řečníků. V Česku se špatně soudí, zaznělo od dalšího. „Je nejvyšší čas se dát dohromady a ozvat se,“řekl zástupce romské komunity Josef Daniel. Opakovaně zaznělo, že by se Romové měli víc angažovat a získat zastoupení v politice.

Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) upozornil na to, že dle soudu i žalobce neměl případ rasový ani národnostn­í podtext. „Rozsudek není pravomocný a byl předsedkyn­í senátu srozumitel­ně odůvodněn. V tomto smyslu není soudu co vyčítat. Zda se s jeho názorem ztotožní i případný soud odvolací, uvidíme,“uvedl Blažek.

„Šlo o nutnou obranu“

Incident u přehrady se stal loni v červnu. Muž z Ukrajiny při potyčce nožem zranil tři lidi, jeden z nich, mladý Rom, později zemřel. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost vyvolala v Brně nepokoje.

Krajský soud v pátek Ukrajince zprostil obžaloby, protože se podle něho bránil napadení. „Máme za to, že jednání obžalované­ho tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany. Je pravda, že došlo ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminaliz­ovat jednání, které nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu,“uvedla soudkyně Dita Řepková.

 ?? FOTO ČTK ?? Protestují­cí před budovou Krajského soudu v Brně
FOTO ČTK Protestují­cí před budovou Krajského soudu v Brně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia