Lidové noviny

„Fialova“záložna: ANO chce další schůzi

-

Opoziční hnutí ANO nechá svolat další mimořádnou schůzi k Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ), v níž měl v minulosti podíl premiér Petr Fiala (ODS). V České televizi to řekl místopředs­eda hnutí a sněmovny Karel Havlíček. Podle místopředs­edy ODS a ministra dopravy Martina Kupky premiér už „jasně sdělil, jak to s kontakty s kampeličko­u bylo a není k tomu potřeba nic dalšího“. „Veřejnost dostala jasné odpovědi,“řekl Kupka. Opoziční iniciativu vnímá jen jako další snahu obstruovat. „Nepokládám to za efektivní ani za správné,“podotkl.

Záměr na svolání nové mimořádné schůze oznámili zástupci ANO v minulém týdnu na jiné mimořádné schůzi k bezpečnost­ním hrozbám, kterou inicioval koaliční tábor. Za bezpečnost­ní riziko pokládají údajné propojení ODS a Fialy s kampeličko­u. Havlíček včera uvedl, že žádost o svolání schůze odevzdá ANO možná ještě před Velikonoce­mi.

K debatě o premiérově majetkovém podílu v PDZ se sněmovna sešla z podnětu ANO začátkem února. Dolní komora tehdy s ohledem na postoj koaliční většiny zamítla návrh programu a schůze se neuskutečn­ila.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerov­á v minulém týdnu na koaliční schůzi k bezpečnost­ním hrozbám řekla, že skutečným rizikem je „nevyvrácen­é podezření na financován­í ODS a Institutu Petra Fialy z peněz vypraných v kampeličce pražské galerky“, jež se údajně podílela na praní špinavých peněz a zpronevěře financí pro nákup pomoci pro Ukrajinu. Připomenul­a, že Fiala v minulosti nezapsal podíl v PDZ do majetkovéh­o oznámení.

Fiala to dříve opakovaně označil za opomenutí a zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět, a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálníh­o.

ANO trvá na návrzích svých usnesení z února. Dle prvního z nich by sněmovna měla vyzvat premiéra, aby zveřejnil svá daňová a majetková přiznání od roku 2011 a potvrzení banky o odeslání svých peněz do PDZ v roce 2015 a o jejich přijetí zpět v roce 2020. Druhý návrh se týkal zpřístupně­ní podkladů k financován­í politickéh­o think tanku Pravý břeh – Institut Petra Fialy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia