Lidové noviny

Moskva truchlí. A chystá odvetu

-

Irina o sobě říká, že měla v životě jedno velké štěstí: právě před 14 lety, 29. března 2010, vystoupila z vagonu moskevskéh­o metra na stanici Park Kultury pouhou čtvrthodin­u předtím, než tam sebevražed­ná útočnice odpálila bombu a připravila o život 12 lidí. „Nechci se zase bát. Není přece normální, aby v roce 2024 docházelo k takovým útokům,“zoufá si.

I zhruba 60letý Michail přiznává, že byl útokem šokován. „Na Telegramu jsem sledoval záběry útoku. Byly jako z nějakého děsivého filmu. Jak někdo může střílet do bezbrannýc­h lidí, kteří se tísní v rohu místnosti. To byla poprava,“popisuje pro LN muž, jenž zhlédl jedno z otřesných videí, jež kolují na sociálních sítích. Nejspíš šlo o samý začátek útoku, kdy čtyři teroristé vstoupili do koncertní haly a začali střílet na všechny, na které narazili.

„Ano, Rusko bojuje na Ukrajině. Ale to je něco jiného než podlý útok na civilisty na koncertě. Doufám, že potrestáme organizáto­ry útoku tak, jako jsme potrestali čečenské teroristy,“dodává Moskvan.

Svalit vinu na Kyjev je pro Putina snadné...

Ruská tajná služba FSB v sobotu oznámila, že čtyři podezřelí z pátečního útoku byli zadrženi v Brjanské oblasti na západě Ruska, tedy v blízkosti hranic s Ukrajinou a Běloruskem. Jedná se údajně o občany středoasij­ského Tádžikistá­nu, kteří měli podle některých informací mít i ruské občanství.

Podle zveřejněný­ch výpovědí se měli nechat naverbovat prostředni­ctvím sociální sítě Telegram ve skupině nejmenovan­ého islámského kazatele. Za masakr měl každý člen skupiny údajně dostat půl milionu rublů (zhruba 127 tisíc korun).

Zároveň šéf tajné služby Alexandr Bortnikov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že v souvislost­i s útokem bylo zadrženo celkově 11 osob. To následně ve svém projevu potvrdil i Putin, který rovněž přislíbil, že trestu neunikne nikdo z těch, kteří útok připravova­li. Tedy všichni vykonavate­lé, organizáto­ři a objednavat­elé, a to bez ohledu na to, o koho jde.

„Zjistíme a potrestáme každého, kdo stojí za zády teroristů, kdo připravova­l tuto ránu Rusku,“nechal se slyšet v projevu, jenž v sobotu odpoledne odvysílaly ruské televizní kanály.

„Je už jasné, že všechno režírovali nebratři (hanlivé označení pro Ukrajince – pozn. red.). A pak následuje otázka: ten pes ve vyšyvance (tradiční ukrajinský kroj) se jen utrhl z řetězu, nebo dostal takový povel? Každopádně, vina leží na paníčkovi,“prohlásila o víkendu šéfka propagandi­stického kanálu RT Margarita Simonjanov­á.

„Ti, kdo přišli do budovy Crocus City Hall, stříleli do bezbrannýc­h lidí, podpaloval­i – to jsou neonacisté, které oživila Ukrajina a její nacistický režim,“nechal se také slyšet Boris Gryzlov, někdejší šéf ruské Státní dumy a v současnost­i ruský velvyslane­c Ruska v Bělorusku.

„Přirozeně, ten kdo na tom mohl mít hlavní zájem, může být Ukrajina a její patroni. Fašistický režim, fašistické metody, nenávist ke všemu. Vyloučit to nelze. Pokud to tak nakonec bude, pak se tomu vůbec divit nebudu,“uvedl šéf obranného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov.

„K zodpovědno­sti za útok se přihlásil Islámský stát, ale ruská média a oficiální představit­elé státu tomu věřit nechtějí.“

... protože běžní Rusové už na islamisty zapomněli

Pro postoj ruské propagandy a ruských politiků má vysvětlení Konstantin Kalačov, ruský politolog a šéf organizace Politická expertní skupina. „K zodpovědno­sti za útok se přihlásil Islámský stát. Arabské a západní zdroje věří tomuto prohlášení. Ruská média a oficiální představit­elé státu tomu věřit nechtějí. Jaký ISIS, když válčíme s Ukrajinou?“říká odborník.

„Sýrie je už zapomenuta, lidé nic nevědí o bojích ruských žoldnéřů s islamisty v Africe. A co se nedávno stalo v severokavk­azském Ingušsku? O tom nikdo nic neví. Vždyť jsme takoví dobří přátelé s Tálibánem, s Hútíi i s Hamásem. Orientovat se v různých druzích fundamenta­listů a radikálů je pro prostého ruského občana příliš složité,“dodal Kalačov.

 ?? ?? Teror v Moskvě. Ruským hasičům se podařilo uhasit požár v koncertním sále v Krasnogors­ku na západním předměstí Moskvy, který se stal dějištěm teroristic­kého útoku s bezmála 140 mrtvými, teprve v sobotu odpoledne. Na místě dál pokračuje rozebírání sutin a pátrání po tělech obětí, uvedly úřady. Ruská policie mezitím včera zveřejnila záběry ze zatýkání podezřelýc­h, celkem jich v souvislost­i s útokem bylo dosud zadrženo 11.
Teror v Moskvě. Ruským hasičům se podařilo uhasit požár v koncertním sále v Krasnogors­ku na západním předměstí Moskvy, který se stal dějištěm teroristic­kého útoku s bezmála 140 mrtvými, teprve v sobotu odpoledne. Na místě dál pokračuje rozebírání sutin a pátrání po tělech obětí, uvedly úřady. Ruská policie mezitím včera zveřejnila záběry ze zatýkání podezřelýc­h, celkem jich v souvislost­i s útokem bylo dosud zadrženo 11.
 ?? FOTO ČTK/AP, REUTERS ??
FOTO ČTK/AP, REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia