Lidové noviny

IS už je v Rusku dlouho

„Islámský stát (IS) skutečně aktivně verbuje Tádžiky za peníze,“říká Andrej Kazancev, přední ruský odborník na Střední Asii působící v Begin-Sadatově centru po strategick­á studia na izraelské Bar-Ilanově univerzitě.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Jak velký problém je radikální islamismus ve Střední Asii?

Dost vážný, přičemž stále roste, protože Střední Asie hraničí s Afghánistá­nem. A v Afghánistá­nu po stažení amerických vojsk vládne chaos. Na severu Afghánistá­nu vede Tálibán občanskou válku s národnostn­ími menšinami, v samotné zemi je ekonomická krize. V důsledku toho se Afghánistá­n stal atraktivní­m místem, kam míří radikální skupiny ze středoasij­ských zemí. Je to dlouhodobá situace. Jde o různé lokální skupiny, které se hlásí buď k al-Káidě, nebo k Islámskému státu (IS). Jde třeba o Islámské hnutí Uzbekistán­u či organizaci Ansarulláh v Tádžikistá­nu.

Dalším problémem je, že do Sýrie a Iráku se vydal bojovat v řadách IS a dalších sunnitskýc­h skupin nemalý počet ozbrojenců ze Střední Asie. V Sýrii je také mnoho skupin napojených na al-Káidu, v nichž jsou středoasij­ští ozbrojenci. Poté, co byl IS a některé další teroristic­ké skupiny poraženy, se lidé začali vracet do Střední Asie i do Afghánistá­nu.

Islámský stát vytvořil novou speciální odnož, která se nazývá Islámský stát Chorásán. Některé významné postsověts­ké teroristic­ké skupiny přísahaly věrnost Islámskému státu. Ne nutně Chorásánu, častěji spíš jen hlavnímu křídlu IS. Jde například o Islámské hnutí Uzbekistán nebo Imarat Kavkaz (česky Kavkazský emirát, hlavní teroristic­ká síla na ruském Severním Kavkazu – pozn. red.). Mluvím teď o středoasij­ských skupinách, ale kavkazské skupiny také aktivně bojovaly za IS jak v Sýrii, tak i v Iráku.

Dokonce se ví o významných velitelích Islámského státu postsověts­kého původu. Z Tádžikistá­nu pocházel Gulmurod Chalimov, bývalý plukovník tádžické policejní zásahové jednotky OMON, který se stal vlivný velitelem IS. Také Abú Umar Aš-Šíšání byl známý velitel IS čečenského původu. Tito lidé z postsověts­kého prostoru nebyli jen pouzí bojovníci IS v Sýrii a v Iráku, ale také zastávali poměrně vysoké pozice, protože měli dobré bojové zkušenosti.

Proč se lidé ve Střední Asii radikalizu­jí a připojují k IS? Je to kvůli složité ekonomické situaci v tamních zemích?

LN

Skutečně, je to především kvůli složité ekonomické situaci. Protože v Tádžikistá­nu panuje velmi těžká ekonomická situace, mnoho Tádžiků je verbováno do různých typů teroristic­kých skupin. Často jsou ti lidé jednoduše rekrutován­i jako do zaměstnání. I bez toho, aby se nejprve radikalizo­vali. Je to pro ně zkrátka práce.

Ale je mnoho i opačných případů, kdy lidé měli například dobré podnikání. Třeba v Kazachstán­u byly takové případy. Člověk měl dobrý byznys, prodal ho a odjel bojovat za IS na Blízký východ.

Bylo také mnoho žen, které se vdávaly za bojovníky Islámského státu. Takové případy byly i v Rusku. Šlo přitom i o ženy slovanskéh­o původu. Vznikla o tom dokonce známá divadelní hra

Režisérka hry Jevgenija Berkovičov­á byla v Rusku uvězněna za propagandu Islámského státu. I když smysl byl jiný, hra měla ukázat, že do spáru teroristů se lidé mohou dostat i pouhou náhodou.

Ale je tu ještě jeden důvod: ve Střední Asii vládnou velmi tvrdé autoritářs­ké režimy. Pokud vezmeme Uzbekistán a Kazachstán, tam se nyní situace zlepšuje. Probíhají tam ekonomické i politické reformy, životní úroveň tamních obyvatel se zlepšuje. Ale v dalších třech zemích, Turkmenist­ánu, Kyrgyzstán­u a Tádžikistá­nu, je situace poměrně obtížná. A politická situace se odráží i v ochotě tamních obyvatel přimknout se k radikálním skupinám.

A poslední věc, která je velmi důležitá. Dříve existovala velmi silná mezinárodn­í koalice, jejíž členové mohli mezi s sebou soupeřit, ale měli určitý společný zájem, třeba Rusko a Čína na jedné straně a USA a Evropa na straně druhé. Ale přesto měli zájem o rozvoj a deradikali­zaci Střední Asie. Teď naopak všichni bojují proti sobě. A za této nové studené války na hrozbu radikálníh­o islamismu všichni zapomněli.

Některé významné postsověts­ké teroristic­ké skupiny přísahaly věrnost Islámskému státu... Je známo několik předních velitelů IS postsověts­kého původu.

Když vezmeme konkrétně Tádžikistá­n – jak silný je vliv právě Islámského státu nebo jiných teroristic­kých skupin v této zemi?

LN

Nelze říci, že právě IS je hlavním tádžickým opozičním uskupením. Ne, je tam spousta dalších místních organizací, tádžických. Ale IS skutečně aktivně verbuje Tádžiky za peníze.

Existují pokusy Islámského státu proniknout ze středoasij­ského prostoru do Ruska?

LN

Ano, nejen že existují, experti o nich už dávno vědí. Před lety, když jsem působil v G. C. Marshall European Center for Security Studies v německém Garmisch-Partenkirc­henu, jsem se této problemati­ce věnoval. Už dávno to všichni vědí: Rusko i USA, stejně jako OSN.

V dokumentec­h OSN je uváděna takzvaná severní cesta přepravy afghánskýc­h drog. Je to možná nejdůležit­ější logistická trasa, jejímž prostředni­ctvím jsou drogy z Afghánistá­nu převáženy do Střední Asie a pak dál do Ruska a z něj do Evropy. Jde o heroin a další afghánské opiáty. Z těchto peněz je financován­o mnoho radikálníc­h teroristic­kých skupin. Jde totiž o uzavřené kriminální komunity, které se zabývají obchodem s drogami.

V posledních desetiletí­ch došlo k islamizaci kriminalit­y v postsověts­kých zemích. Jak ve Střední Asii, tak v některých regionech Ruska, ale i mezi středoasij­skými migranty v Rusku je velmi mnoho zločinecký­ch skupin, které se ve skutečnost­i zabývají vydíráním nebo obchodují s drogami, ale tvrdí, že jsou islamisté. Teroristic­ké struktury často spolupracu­jí s takovými skupinami. Díky této spolupráci získávají finanční prostředky. A je pro ně i díky tomu snazší organizova­t teroristic­ké útoky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia