Lidové noviny

Role Ruska si zaslouží objasnění

Z Institutu mezinárodn­ích studií FSV UK soudí, že vraždění civilistů v Moskvě může Putin využít proti Ukrajině

- MICHAL PAVEC

Co byla první věc, která vás napadla, když jste se o útoku, při němž v pátek v Moskvě zahynulo nejméně 137 lidí, dozvěděl?

Moje dojmy jsou irelevantn­í, ale samozřejmě jsem si pomyslel, že to je fantastick­á příležitos­t pro režim, aby „sfouknul“některé nepopulárn­í kroky, pro které bude potřeba vytvořit příhodné společensk­é zázemí a informační podmínky. Byl to šok, který bude ruský prezident Vladimir Putin moct využít k další konsolidac­i národa, k vybičování nějakých vášní, že Rusko čelí existenční­mu ohrožení. Na to lze navázat celou řadou praktickýc­h politickýc­h kroků.

LN Jak do toho zapadá informace, že se k útoku opakovaně přihlásil Islámský stát?

Američani i Britové upozorňova­li už dva týdny předem, že se chystá nějaká teroristic­ká akce. Ruský stát to buď ignoroval, nebo nebyl schopen přijmout adekvátní opatření, aby útoku zabránil. To otvírá prostor pro debaty a dohady.

LN Tedy i pro variantu, že Putin varování záměrně přehlížel, aby si „vytvořil“tuhle situaci?

Ano, to mi z toho vyplývá. Je úkolem zpravodajs­kých služeb, aby těmto útokům zabránily. Z povahy věci informují, o čem chtějí, způsobem, jakým chtějí. Víme o tom, že v Rusku je politický systém postavený na nich, takže se mi k tomu těžko vyjadřuje.

To, že za útokem mohla stát islamistic­ká struktura, nemůžu vyloučit, ale role ruského státu by si zasloužila další objasnění. Další věcí je, jak událost zapadne do dalších Putinových plánů, jak s ní naloží, jak na ní bude stavět další politiku.

LN To se už i stalo, nebo ne? V prohlášení Putin zmínil roli Ukrajiny a její údajné propojení s teroristy, kterým měla zajistit únikovou cestu na své území.

Rusko je s Ukrajinou ve stavu otevřeného válečného konfliktu, v němž ještě nedosáhlo svých strategick­ých cílů. Moskva jej tedy bude muset ještě eskalovat či mobilizova­t nové zdroje. I proto musí kultivovat obraz vnějšího nepřítele a ohrožení. Když někdo zabije více než stovku civilistů, je to událost, kterou k tomu můžete využít.

LN Může to Putina posílit u obyčejných Rusů?

Určitě se na tom stavět dá. Nepomůže mu fakt, že se k útoku přihlásil Islámský stát. Může štěpit a drolit pozornost, která je věnována hlavnímu nepříteli, což je Západ, který proti Rusku válčí ukrajinský­ma rukama.

LN Islámský stát po útoku de facto řekl, že Rusko je jednou ze zemí, které bojují proti islámu. Co si o tom tvrzení myslet?

To je strašně dvojaké. V Rusku žije zhruba 15 milionů muslimů, což je dáno tím, že je koloniální říší. To před Putina klade různé úkoly: třeba aby se z důvodu vnitřní stability neprofilov­al jako někdo, kdo stojí proti islámu. S tím souvisí i to, že Rusko udržuje vztahy třeba s Íránem či Hamásem. Zároveň se v rámci koloniální­ch válek dopouštělo masových zvěrstev na populaci, která se hlásí k islámu. Narážíme i na to, jakým nelidským způsobem Rusové intervenov­ali v Sýrii po roce 2015. To může vytvářet podhoubí pro to, aby bylo Rusko nepřítelem islámu.

LN Jak to má Putin s menšinami uvnitř země? Neroste mu vnitřní nepřítel?

Jde o stát, který ještě neprošel důslednou dekoloniza­cí a na jeho území existuje řada, bavíme se o víc než stovce, národnostn­ích a etnických skupin, jež mohou v některých regionech dominantě vyznávat islám. To se zdaleka netýká jen severního Kavkazu, velký potenciál pro pnutí vzniká třeba na Volze, což už je centrum ruského státu. Žijí tam porobené, převážně muslimské národy Tatarů či Baškyrů. Navíc v souvislost­i s válkou na

Ukrajině Kreml sází v zahraniční politice na ruskou pravoslavn­ou církev, s tím jde ruku v ruce propagace tradičních hodnot.

LN Momentálně se nacházíte na Ukrajině. Jak tu událost vnímají místní?

Není téma číslo jedna. Jsem v Záporoží, kde před dvěma dny došlo k bombardová­ní včetně elektrárny, řeší tedy spíš praktičtěj­ší otázky, jež se jich přímo dotýkají.

LN Co říkáte tomu, že české ministerst­vo zahraničí zareagoval­o

až několik hodin po pátečním útoku. Premiér Fiala se omezil jen na repostován­í tohoto statusu, prezident Pavel se nevyjádřil vůbec.

Rusko vede vyhlazovac­í válku v sousední zemi. I po tomto útoku nemá Rusko problém obviňovat státy a lidi, které s podobnými zvěrstvy nemají nic společného. Putin je stíhán pro válečné zločiny a kondolovat válečným zločincům je něco, co se ve slušné společnost­i nedělá. Přijde mi to jako adekvátní: vyjádřit lítost nad zmařenými životy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia