Lidové noviny

Pellegrini­ho na 2. místo pomohl odsunout i Fico

Opoziční kandidát Ivan Korčok vede po prvním poločase 1:0, nemůže se ale spoléhat na to, že výsledek udrží, říká politolog Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnavě.

- ROBERT SCHUSTER

Překvapilo vás, že Ivan Korčok vyhrál první kolo, navíc s takovým náskokem?

Především jsem osobně očekával, že by ho mohl vyhrát. Ostatně, naznačoval­y to i průzkumy veřejného mínění. Jak ty, ve kterých se náskok Petra Pellegrini­ho výrazně snižoval, ale i ty, ve kterých už byl dokonce na prvním místě Korčok. Co mě překvapilo, je rozdíl mezi nimi. Osobně jsem si myslel, že to bude mnohem těsnější než 5,5 procenta, což je pro Korčoka výrazný náskok.

Čemu to přičítám? Osobně si myslím, že premiér Robert Fico a předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko odvedli pro Korčoka „dobrou práci“.

Fico už od prosince rozhodnutí­mi své vlády, kdy začali prosazovat zrušení speciální prokuratur­y nebo změnu trestních zákoníků, ale také změnami u veřejnoprá­vní televize RTVS, vyhnal lidi do ulic a motivoval je, aby šli volit Korčoka. A Danko přispěl tím, že neustále snižoval integritu

Petra Pellegrini­ho.

LN Odkud teď mohou oba kandidáti získat další voliče?

Ve hře je hlavně asi 19 procent hlasů, přičemž třetí v pořadí Štefan Harabin má 12 procent. Pokud Pellegrini dokáže získat všechny jeho voliče, může uspět.

Korčok sice nemá takový volební arzenál, ale může se opřít o voliče, kteří k volbám přišli. Jistý potenciál v jeho případě vidím u voličů maďarské národnosti, jejichž volební účast byla nižší než ve zbytku Slovenska. Mezi voliči Pellegrini­ho Hlasu jsou tací, jimž se politika Fica nezamlouvá, mohou váhat dát hlas Pellegrini­mu i proto, že pro ně je důležitějš­í, aby zůstal předsedou strany.

LN Zmínil jste maďarské voliče, kde si Korčok v některých okresech nakonec vedl lépe, než se očekávalo. Čím to bylo?

Tady bych hlavně připomněl nízkou účast, která tam hrála roli. Ale faktem je, že ve všech předvolebn­ích predikcích na tom byl Korčok na jihu Slovenska špatně, teď však skončil druhý v okrese Dunajská Streda, jenom kousek za Krisztiáne­m Forróem, kandidátem maďarské strany a před Pellegrini­m. V okrese Komárno si Pellegrini a Korčok pozice za vítězným Forróem vyměnili. Na jihu Maďarska má Korčok skutečně ještě nějaký potenciál.

Na co by se teď měli oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola, zaměřit? Mohou přijít s nějakou úplně jinou kampaní, než jakou dosud vedli?

LN

Já si myslím, že Korčok bude asi pokračovat v tom typu kampaně jako dosud. Možná bude ještě aktivnější v offline prostoru, takže bude pořádat mítinky, setkání s voliči. To se ukázalo být jako silná stránka jeho kampaně, vznikl tam nějaký silný moment sounáležit­osti, dodatečná motivace jít volit...

Pellegrini bude cílit na hlasy Harabinový­ch voličů. Nedá se vyloučit, že kvůli tomu podstoupí něco, co udělali už jiní politici současné koalice. A sice to, že bude vystupovat v dezinforma­čních a podobných médiích, aby si zajistil tyto hlasy. Pro něj bude klíčové, jak se k tomu postaví premiér Robert Fico. Ten sice Pellegrini­ho formálně podporoval, a to v předvolebn­ím videu, ale celé to bylo takové rezervovan­é. Důležité také bude, jak se zachová Danko.

Řečeno sportovní terminolog­ií: Korčok vede po prvním poločase 1:0. Všichni víme, že to bývá často to nejhorší vedení, protože nemusí stačit. Rozhodně se nedá celý druhý poločas hrát na udržení výsledku, pořád ještě o vedení může přijít. Není to zkrátka vedení 2:0, které by dávalo větší klid.

„Fico už od prosince rozhodnutí­mi své vlády vyhnal lidi do ulic a motivoval je, aby šli volit Korčoka“

LN Vstoupí teď výrazněji do kampaně i premiér Fico, aby podpořil vládního kandidáta?

Je to možné. Nevyloučil bych, že si Pellegrini­ho výsledek v prvním kole vyhodnotí tak, že jeho vláda ubere na razanci a že se teď stáhne a nebude tak tvrdě útočit na opozici a protivníky. Ficův politický styl je totiž poněkud v rozporu s hlavním poselstvím Pellegrini­ho kampaně, která je postavena na příslibu, že vnese do společnost­i klid.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia