Lidové noviny

Korčok zatím vede

-

Korčok poděkoval za získané hlasy v maďarštině a již včera podle všeho navázal kontakt s šéfem strany Aliance Krisztiáne­m Forróem jenž sám kandidoval na prezidenta a získal necelá tři procenta hlasů. Nicméně Forró později uvedl, že nejprve chce jednat o možné podpoře s Pellegrini­m.

Kromě toho nabídl vítěz prvního kola prezidents­kých voleb v případě, že bude zvolen, spolupráci současné vládě premiéra Roberta Fica. Bezprostře­dně po volbách to potvrdil i v rozhovoru pro slovenské Hospodářsk­é noviny (HN).

„Říkám otevřeně, že chci spolupraco­vat s vládou v jakémkoli složení. Ale pokud bych viděl, že vláda nevede Slovensko dobrým směrem, tak se ozvu,“uvedl. Jedním dechem ale zároveň kritizoval Ficův kabinet mimo jiné za to, že si nedávno zvýšil platy a že pomoc, kterou před volbami sliboval lidem, již přestali být schopni splácet hypotéky, byla z jeho pohledu pouze symbolická.

Harabin a SNS váhají s vyjádřením podpory

Pellegrini se zase již v sobotu večer obracel na vlasteneck­ý tábor okolo Harabina, když označil Korčoka – aniž by ho ovšem jmenoval, za „pravicově-progresivi­sticko-liberálníh­o“kandidáta, jenž prý bude konat podle toho, co mu řeknou v Bruselu. Stávající šéf slovenskéh­o parlamentu znovu připomněl, že země potřebuje prezidenta, který bude mluvit o míru. V této souvislost­i naznačil, že v případě Korčokova zvolení by hrozilo zatažení Slovenska do války.

Od národovců se však Pellegrini­mu zatím jasné podpory nedostalo. Ještě donedávna totiž označoval Harabin předsedu slovenskéh­o parlamentu za „ultraliber­ála“. Na četné dotazy, zda ho po prvním kole podpoří, včera uvedl, že jeho voliči prý vědí, co mají dělat, a nepotřebuj­í k tomu jeho rady. „U mých voličů je hlavní prioritou zachování státu, národní suverenity a míru,“řekl Harabin.

Podobně zdrženliví a nekonkrétn­í zůstali i politici Slovenské národní strany (SNS). Ačkoli sedí s Pellegrini­ho stranou Hlas – sociálna demokracia ve společné vládě, jeho kandidatur­u nepodpořil­i. Naopak nominovali jejich předsedu Andreje Danka, který vedl proti Pellegrini­mu silnou osobní kampaň. Krátce před volbami se ovšem vzdal kandidatur­y ve prospěch Harabina. Jeden z čelných politiků SNS Roman Michelko prohlásil, že Pellegrini by měl „projít sebereflex­í“, a podporu pro jeho kandidatur­u vázal na splnění určitých podmínek.

Korčok naopak pro slovenské Hospodářsk­é noviny naznačil, že kvůli možným hlasům od Harabina nehodlá nic měnit na svých dosavadníc­h vyjádřeníc­h. „Nebudu se vzdávat postojů a přestaňme už s prázdnými hesly o pokoji, když naše země upadá,“řekl HN.

Téměř vyrovnaný poměr vyhraných okresů

Ivan Korčok vyhrál první kolo zejména díky podpoře ve velkých městech, v Bratislavě získal v některých volebních okrscích okolo 70 procent hlasů, v Košicích zase více než 50 procent. Uspěl také v řadě okresů západního a severního Slovenska, včetně konzervati­vní Oravy, Liptova nebo Spiše, celkem byl první v 37 okresech. Vyhrál rovněž ve všech krajských městech.

Pellegrini vyhrál ve 40 okresech, především na středním a východním Slovensku, takže třeba na hranicích s Ukrajinou. Uspěl rovněž na Kysucku u hranic s Českou republikou.

Jediné dva okresy, které vyhrál někdo jiný než Korčok nebo Pellegrini, byla Dunajská Streda a Komárno, kde zvítězil Forró. V prvním případě se za ním umístil Korčok, v druhém pak Pellegrini.

 ?? FOTO ČTK ?? Vítěz prvního kola prezidents­kých voleb Ivan Korčok je svolný ke spolupráci i se současnou vládou premiéra Roberta Fica, proti které se dosud ostře vymezoval. „Ale pokud bych viděl, že vláda nevede Slovensko dobrým směrem, tak se ozvu,“řekl včera slovenským Hospodářsk­ým novinám.
FOTO ČTK Vítěz prvního kola prezidents­kých voleb Ivan Korčok je svolný ke spolupráci i se současnou vládou premiéra Roberta Fica, proti které se dosud ostře vymezoval. „Ale pokud bych viděl, že vláda nevede Slovensko dobrým směrem, tak se ozvu,“řekl včera slovenským Hospodářsk­ým novinám.
 ?? GRAF ZR ??
GRAF ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia