Lidové noviny

Čeká se na objev

- ŠTĚPÁN HOBZA

Ukrajinská linie drží, katastrofa se nekoná. I navzdory pochmurným předpovědí­m ze začátku roku se ruským silám nepodařil výrazný průlom do pozic obránců a zůstalo u relativně skromných úspěchů okolo městečka Avdijivka. Rusové mají převahu v mužstvu dva ku jedné a převahu v munici sedm ku jedné, ale ani to jim nestačí k výraznému strategick­ému úspěchu. Pořád ještě platí stará poučka Carla von Clausewitz­e, že obrana je silnější formou boje.

Jsou to Rusové, kdo je nyní ve stejně nezávidění­hodné pozici, jako byli loni v létě Ukrajinci. Mají šturmovat, ale to není na současném bojišti jen tak. Protitanko­vé i protiletad­lové zbraně udělaly obrovský pokrok a nonstop informace z dronů dávají jejich operatérům zásadní výhodu nad útočníkem. Válka se tak redukuje na menší potyčky pěchotních útvarů a dělostřele­cké ostřelován­í starého střihu. Velké manévry po způsobu německého blitzkrieg­u z druhé světové války jsou minulostí.

Současný vývoj na frontě dává za pravdu odvolanému šéfovi ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil Valeriji Zalužnému. Ten loni v listopadu pro britský týdeník The Economist označil současný stav vojenství za patovou situaci, kde nemůže získat rozhodujíc­í převahu ani jedna strana. Použil historicko­u paralelu se zákopy první světové války, do kterých velmoci zahnal pokrok na poli těžkého dělostřele­ctva a protipěcho­tních zbraní, zejména kulometů. Průlom potom přišel až ve formě tanku, který byl schopen prorazit liniemi nepřátelsk­ých zákopů a následné dekády vývoje ho proměnily v rozhodujíc­í zbraň německých i spojenecký­ch ofenziv let 1939–1945.

Takovým tankem – Zalužného slovy „střelným prachem“– jsou podle něj drony a prostředky elektronic­kého boje. Ty podle něj představuj­í budoucnost vojenství a radikálně proměňují způsob vedení války. Ruská i ukrajinská strana je již sice do značné míry využívají, a představuj­í v jejich využití dokonce světovou špičku – i přesto má ale podle generála budoucí průlom přijít právě na tomto poli. Kdy a jakou formou, však zůstává nejisté.

Do té doby, než podobný technologi­cký průlom přijde, žádné velké a krásné operace mechanizov­aných sborů nejspíš neuvidíme. Dost možná, že Rusové a Ukrajinci v tomto smyslu paradoxně předběhli svou dobu, a to včetně západních expertů.

Ti totiž ještě na počátku ukrajinské ofenzivy minulé léto věřili, že by ukrajinské tanky mohly během čtyř měsíců prorazit až k Azovskému moři, tedy nějakých sto kilometrů jižně od linie fronty. Výsledkem byl ale postup o pouhé jednotky kilometrů a uváznutí v kapse kolem městečka Robotyne. Trpké plody tohoto nevýhodnéh­o postavení Ukrajinci nesou dodnes, poněvadž musí své pozice hájit v částečném obklíčení.

Jedno vysvětlení tvrdí, že Ukrajinci západní taktiku prostě zpackali a nebyli schopni ji adekvátně provést. Že nebyli s to dostatečně účinně koordinova­t své útoky tankovými sbory, dělostřele­ctvem a omezenými vzdušnými silami. Zdá se ale zrovna tak pravděpodo­bné, že na podobně rozsáhlých operacích by si na současném bojišti vylámala zuby i americká, britská či jiná armáda západního střihu. Nevíme – a nebudeme vědět, dokud to neuvidíme.

Drony podle Zálužného představuj­í budoucnost vojenství a radikálně proměňují válku. Ruská i ukrajinská strana je sice už využívají, ale v budoucnu budou ještě důležitějš­í.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia