Lidové noviny

Vymetání euroskokan­ů

Spolu chce v eurovolbác­h posílit svou značku na úkor kandidátů, úspěch to nepřinese

- JOSEF MLEJNEK JR.

Volby do Evropského parlamentu se kvapem blíží, a byť jsou i politologi­ckou terminolog­ií označovány za druhořadé, mohou ledacos zajímavého napovědět též o příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Minulý týden se objevil průzkum preferencí od agentury Ipsos pro televizní stanici Euronews. A potěšil vlastně skoro všechny kromě koalice Spolu, až druhé s 21,6 %. Nejlépe si v něm vedlo hnutí ANO s více než 26 %, třetí STAN se přiblížil na dohled metě 15 %, čtvrtí Piráti překonali procent jedenáct. Mandáty by dále získala též koalice SPD a Trikolory i formace „Stačilo!“komunistky Kateřiny Konečné, kde kromě ní ovšem figurují například též expirát Ondřej Dostál či Petra Rédová, covidová dezinformá­torka a přeběhlice od Jindřicha Rajchla a jeho PRO. Těsně pod pětiprocen­tní klauzulí uvázla Přísaha Roberta Šlachty v koalici s Motoristy sobě. Agentura Ipsos indikovala volební účast okolo 30 %, tedy zhruba stejnou jako u posledních voleb do EP v roce 2019.

Vláda potřebuje budíček, ne hlasy

Samozřejmě, jde o, řekněme, vstupní měření rozložení sil a kampaň se teprve rozbíhá, leč uvedené výsledky mají zhruba oporu ve skutečných politickýc­h náladách veřejnosti a horší než očekávaný výsledek Spolu, dosti kontrastuj­ící s velmi pěknými preference­mi hnutí STAN, odráží řadu problémů, s nimiž se zmíněné uskupení potýká.

Spojily se v něm totiž strany jednoznačn­ě fandící evropské integraci (TOP 09 a KDU-ČSL) s euroskepti­ckou nebo, jejím vlastním slovníkem vyjádřeno, eurorealis­tickou ODS. Ovšem za cenu obroušení hran, například a zejména v otázce přijetí eura.

Voliči tak ale (zatím) postrádají jasné sdělení, proč dát hlas zrovna Spolu – pokud tedy nechtějí nepřímo podpořit vládu Petra Fialy a dát najevo, že se jim spolupráce těchto tří stran líbí. Fialův kabinet však vyvolává rozčarován­í i mezi svými příznivci a Marian Jurečka již evidentně odrazuje i jádro lidoveckéh­o elektorátu. Obecně jsou voliči vládních stran spíše přesvědčen­í, že vláda potřebuje pořádný budíček, nikoliv automatick­ou podporu, navíc v hlasování, které s domácím vládnutím příliš nesouvisí.

S Nerudovou, ale bez Fischera

Kompromisn­í spojenectv­í obhájců a kritiků EU pak také může část voličů motivovat k výběru jednoznačn­ěji formulovan­é alternativ­y. Proevropšt­í voliči mají k dispozici Piráty i STAN, euroskepti­ci Petra Macha, lídra koalice Trikolory a SPD.

Příznivci Danuše Nerudové, jež vede společně s Janem Farským listinu STAN, získali též možnost prosadit ji do nějaké funkce, když to s Pražským hradem nevyšlo.

A zatímco STAN staví na relativně populární aspirantce na prezidents­ké křeslo, koalice Spolu si hledí hlavně důkladného vymetení všech potenciáln­ích skokanů ze zadnějších částí volebního lístku. Na což doplatil v dané chvíli asi nejpopulár­nější lidovec Hayato Okamura, skoro až protikladn­ý bratr šéfa SPD Tomia.

Pokud by se na kandidátní listině ocitl kdesi vzadu, hrozilo by, že přeskočí někoho z předních řad, nejen někoho z lidovců, ale i z ODS nebo TOP 09. Logické řešení postavit potenciáln­ího tahouna opravdu do popředí celého spřežení však patrně narazilo hlavně v jeho domovské „stáji“, poněvadž současný lidovecký europoslan­ec Tomáš Zdechovský, číslo čtyři na listině Spolu, by tak sestoupil až na číslo sedm, tedy někam na hranu zvolení.

Z podobných důvodů za Spolu coby nominant KDU-ČSL nekandiduj­e ani senátor Pavel Fischer, mimochodem prezidents­ký kandidát s jistým voličským potenciále­m, který se Andrej Babiš před druhým kolem souboje o Hrad snažil uhranout pomocí Pražského Jezulátka. A nominaci TOP 09 nezískal ani Miroslav Kalousek.

Každý ze zmíněné trojice Okamura, Fischer a Kalousek je dost odlišný. Kalousek pak skutečně kontroverz­ní, nicméně každý z nich by patrně prokázal schopnost nalákat na kroužky pro sebe i hlasy pro celé Spolu. A když poněkud unylá a sešněrovan­á Spolu neporazí Babišovo ANO ani na hřišti, jež by pro ni, vzhledem k sociálním charakteri­stikám jejího elektorátu, mělo znamenat výhodu, sama si tak snadno uštědří ránu pod čarou ponoru. Snaha o marketingo­vé posílení značky Spolu ve volbách, pro které se jinak moc nehodí, se tudíž může snadno stát kontraprod­uktivní.

Pokud by se Hayato Okamura na kandidátce ocitl kdesi vzadu, hrozilo by, že přeskočí kandidáty lidovců, ODS či TOP 09 na předních místech

Předem upečené kandidátky

Z aktuálního „vymetání skokanů“i z případu koalice PirSTAN z posledních parlamentn­ích voleb též přímo čiší zásadní rozpor mezi dvěma jinak zcela správnými požadavky na volební systém: aby podporoval vznik koalic a voličům poskytoval možnost promluvit i do pořadí kandidátů, jež se „upeče“v partajních sekretariá­tech. Alespoň dílčí řešení by možná představov­ala novela volebního zákona, aby v případě koalic mohli preferenčn­ími hlasy obdaření kandidáti přeskakova­t pouze své spolustran­íky v rámci dané kandidátní listiny, nikoliv kolegy a kolegyně z jiných koaličních stran.

Avšak ani tak bychom se v letošních eurovolbác­h s (lidoveckým) Okamurou, Fischerem ani Kalouskem na kandidátce Spolu asi nesetkali…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia