Lidové noviny

Scházejí-li informace, bojují sympatie

Je Rusko skutečně obětí teroru, či se jí chtělo stát?

- Zbyněk Petráček

KČinili se skuteční džihádisté? Najaly si Tádžiky ukrajinské tajné služby? Nebo to byla provokace ruských tajných služeb? U každé verze musíme mít informace. V praxi to chodí tak, že když scházejí, přichází ke slovu sympatie.

dyby někdo pořádal šampionát v konspiračn­ím uvažování, mohl by začít právě teď. Moskva zažije teroristic­ký útok na koncert navštěvova­ný mládeží. K pachatelst­ví se přihlásí Islámský stát. Úřady brzy dopadnou viníky – Tádžiky žijící v Rusku. Putin prohlásí, že byli chyceni, když se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu. A Kyjev jakoukoliv svoji účast popírá.

Takže. K jaké verzi se přiklonit? Činili se skuteční džihádisté? Najaly si Tádžiky ukrajinské tajné služby? Nebo, jak tvrdí Kyjev a do jisté míry i Západ, to byla provokace ruských tajných služeb? Těžký úkol, máme-li odpověď podložit argumenty. U každé verze musíme porovnat pro a proti ní. A hlavně mít informace. V praxi to chodí tak, že když scházejí, přichází ke slovu sympatie, což posiluje konspiračn­í uvažování. Ale i to se musí opírat o nějaký racionální základ. Zkusme to otestovat.

Mohli to být autentičtí džihádisté z IS? Vyloučit to nelze. Je pravda, že Rusko si nyní rozumí s Hamásem a že s muslimským světem problémy nemá. Jenže Hamás – podobně jako Hizballáh či Hútíové – je klientem šíitského Íránu, kdežto IS je sunnitská konkurence, kterou spolupráce Moskvy s Hamásem nedojme.

Dejme tomu, že za útokem stály ukrajinské tajné služby. Ale jaký prospěch by z této operace Ukrajina měla? To není případ útoku na plynovod Nord Stream ze září 2022. Jeho přerušení Kyjevu prospělo, neboť zásadně oslabilo rusko-německou vazbu. Tam je podezření na Kyjev věrohodné. Ale co by získal teroristic­kým útokem na koncert u Moskvy? Oslabil by už tak slábnoucí sympatie ve světě a rozzuřil Rusko. To že by stálo za riskantní akci?

Dejme tomu, že za útokem byly ruské tajné služby (a najaly si Tádžiky). Rusko by tak získalo roli oběti, což se ve světě počítá, a hlavně důvod k další mobilizaci, o níž uvažuje. Ale důvod k mobilizaci by si našlo i jinde a méně riskantně.

Jenže takové úvahy se těžko dokládají. Snazší je soudit podle sympatií. Tak jako před dvaceti lety, když čečenští islamisté zaútočili na divadlo na Dubrovce v Moskvě (170 mrtvých) či na školu v Beslanu (334 mrtvých). Je fakt, že ruské úřady odpověděly tvrdě, že dost mrtvých šlo na účet osvobozova­cích akcí. Ale stačí to k tomu, aby sympatie Západu stály spíš na straně čečenských radikálů než Putinova Ruska? Tak to tehdy bylo.

Dnes sklízí Putinovo válčící Rusko daleko větší antipatie než tehdy. Projevilo se to dříve, než bylo o pátečním útoku známo něco přesnějšíh­o. Stačí nahlédnout do českých diskusních fór na webu. „Bylo zabito 140 lidí, určitě naprosto nevinných,“píše diskutér. (Ruská média uvádějí 150 mrtvých – pozn. red.) Druhý reaguje: „Takže nikdo z nich nikdy nevolil Putina?“Jako by i při masakru fanoušků hudby šlo o to, zda volili Putina. Nebo: „Nemrzí mě, že Rusové i doma dostali ochutnávku zvěrstev, jaká sami páchají na Ukrajincíc­h.“

Samozřejmě, v jistých situacích se člověk těžko vyjadřuje bez škodolibos­ti. Ale ta by neměla mířit na oběti. Mohla by mířit třeba na známou mluvčí diplomacie Zacharovov­ou. Ta si stěžovala, že OSN jen slabě odsoudila páteční útok. Dalo by se jí připomenou­t, že Rusko se po větším útoku na Izrael ze 7. října nepřestalo přátelit s Hamásem. Takže Hamás ano a IS ne? Udělejte si v tom jasno, soudruzi.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia