Lidové noviny

Evropa z Houellebec­qova románu

Zastánci multikultu­ralismu a progresivi­smu škodí nechráněné Evropě, která bude brzy hlasovat o migračním paktu

- MICHAL KLÍMA politolog, Metropolit­ní univerzita Praha

Román Podvolení spisovatel­e Michela Houellebec­qa vyvolal zájem nejen ve Francii. Paradoxně kniha vyšla v roce 2015 právě v den, kdy světem otřásl teroristic­ký útok na redakci týdeníku Charlie Hebdo. Ve své politické fikci autor tepe vadný multikultu­ralismus a předpovídá Francii a Evropě islamizaci. Na obálce knihy čteme: „Zásadní je, že nás v románu islamisté neobsadí, nedojde k žádné krvežízniv­é invazi, ale že v zajetí křesťanské morálky se jim sami podvolíme…“

Román ventiluje palčivý problém s těmi přistěhova­lci, kteří zneužívají pohostinno­st, nemají zájem se integrovat a hrozí kolonizova­t hostitelsk­ou zemi. Nejvíce je zasažena Evropa, kam minimálně od roku 2015 směřuje masová migrace z jiných civilizačn­ích okruhů, zvláště z Blízkého východu, Afriky a části Asie.

Univerzáln­í nadstátní občan

Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí, vyplývajíc­í z logiky střetu civilizací? Mnohé vychází z progresivi­stické ideologie, jež ovládla mysl místních elit a veřejný prostor. Ta má ambici revolučně přeorat unikátní vztahy, které se utvářely na kontinentu po staletí. Namísto národního domova nabízí evropský superstát. Namísto ochrany hranic vítá miliony přistěhova­lců z jiných civilizací, vyznávajíc­ích těžko slučitelné náboženské a kulturní hodnoty. Namísto rodinných svazků muže a ženy klade důraz na množství a variabilit­u pohlaví, takzvaný transgende­r.

Jinak řečeno, namísto svébytných evropských národů nabízí utopii univerzáln­ího Evropana či světoobčan­a, zbaveného národnosti, náboženstv­í, rasy a jednoznačn­ého pohlaví. Místo přirozené vzájemnost­i a solidarity propaguje bezbřehé moralizová­ní a humanitářs­tví. Místo pozemských radostí hlásá odříkání a světlé zítřky. Místo plného života preferuje bytí za zdmi planetární­ho kláštera, kde panuje globální řád.

Jestliže přijmeme víru, že v zájmu světového dobra je třeba smazat rozdíly mezi lidmi, pak ztrácejí smysl všechny hranice včetně těch mezistátní­ch. To je ale fantastick­é popírání reality, strkání hlavy do písku s nedozírným­i následky. Takové bezbřehé rovnostářs­tví a humanitářs­tví žene Evropu do civilizačn­ího vakua, jež se stane snadnou kořistí agresivněj­ších kultur a náboženstv­í.

Nové vyvlastňov­ání Eurabie

Tentokrát se nechystá socialisti­cké znárodňová­ní půdy a továren zlým sedlákům a továrníkům, ale vyvlastňov­ání národních států i náboženstv­í, rasy a částečně pohlaví. Děje se tak ve jménu ustavení evropského Babylonu a osvícené nadstátní byrokracie s cílem uregulovat každého občana, každý hektar půdy a každou dojnou krávu. Kdo nesouhlasí, je označen za vnitřního nepřítele – zpátečníka a dezinformá­tora.

Jedná se o další náboženstv­í, jež hlásá revoluční inženýrstv­í a asketismus. Na začátku jsou světlé zítřky, na konci konflikty, chaos, rozvrat a rozpad. Sebepoškoz­ení přitom postihuje hlavně domácí obyvatelst­vo. Pokolikáté ve své historii už Evropa ve jménu vyššího dobra rozvrací přirozené lidské vazby a občanskou organizaci?

Podle Houellebec­qa vadná verze multikultu­ralismu plodí arabizovan­ou Evropu zvanou Eurabie. Že nemusí jít pouze o science fiction, ale jistý trend s nemalými riziky, o tom už psal přední politolog Giovanni Sartori. Červenou nití v jeho knize Pluralismu­s, multikultu­ralismus a přistěhova­lci z roku 2001 jsou hranice – hranice států, hranice kultur, hranice tolerance, hranice moci a hranice mnohosti.

Dobrovolná a plíživá islamizace

Téma hranic je ústředním tématem i nyní v roce 2024. Evropská civilizace potřebuje střežit své hranice, zejména kvůli netolerant­ní větvi islámu a kvůli Ruskem a Běloruskem organizova­né migraci do Polska a Finska. Právě v těchto dnech se bude rozhodovat o migračním paktu Evropské unie. Česká vláda zaujala pozici chytré horákyně, když oznámila, že se zdrží hlasování. Ministr Martin Kupka k tomu podotkl: „Přibylo byrokracie, efektivní ochrana vnějších hranic a efektivní návratová politika se komplikuje.“

Houellebec­q ve své politické fikci popisuje podvolení jako dobrovolno­u a plíživou islamizaci Francie a Evropy. A jaká je realita? Podle průzkumu agentury INSA 71 % Němců považuje migraci ze silně muslimskýc­h zemí za vysoké bezpečnost­ní riziko. A Frankfurt nad Mohanem se stal prvním městem v Německu, kde letos slaví největší islámský svátek ramadán (od 10. března do 9. dubna), a to ve stylu vánoční výzdoby. Ve městě, kde žije 100 až 150 tisíc muslimů, což představuj­e téměř 15 % populace, o tom rozhodlo místní zastupitel­stvo pod vedením Zelených a sociální demokracie. Frankfurt tak zdobí zlaté hvězdy, zářící půlměsíce, barevné orientální lucerny a obrovské nápisy „Šťastný ramadán“.

Protivlna konzervati­vismu

Jsou to spojené nádoby: progresivi­smus dláždí cestu islamismu. Evropská civilizace totiž nežije ve vzduchoprá­zdnu, s ostatními světovými celky si konkuruje. Jestliže však oslabuje svou vlastní identitu, zatímco ostatní ji posilují, pak ztrácí konkurence­schopnost. Jestliže vyklízí své pole působnosti, pak jej obsazují jiné populace s jinou kulturou, náboženstv­ím či etnicitou. To jsou přírodní, a tedy lidské zákonitost­i, jež se nevyplácí podceňovat.

Kdy už zastáncům progresivi­smu dojde, že vyvracejí kořeny staletých společensk­ých vazeb a tím narušují imunitu a obranyscho­pnost Západu? Kdy jim dojde, že na základě zákona akce a reakce vyvolali rozhořčení a do značné míry zplodili protivlnu obranného národního konzervati­smu v podobě Fica, Okamury, Orbána, Wilderse, Meloniové, Le Penové, Alternativ­y pro Německo…? Ano, progresivi­sté jsou příčinou, nikoliv následkem. A že konzervati­vní protivlna bude pokračovat ve volbách do Evropského parlamentu, o tom málokdo pochybuje.

Pokrokáři tak dlouho zaváděli svůj bezbřehý humanismus, až narušili demografic­kou rovnováhu Evropy v neprospěch původního obyvatelst­va a v neprospěch demokracie jako společensk­ého uspořádání. Nezbývá než se ptát: Kam se řítíš, Evropo?

Kdy už progresivi­stům dojde, že narušují imunitu a obranyscho­pnost Západu a vyvracejí kořeny společensk­ých vazeb?

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? První ramadán v Německu. Ve Frankfurtu nad Mohanem se letos slaví největší islámský svátek, a to ve stylu vánoční výzdoby.
FOTO PROFIMEDIA První ramadán v Německu. Ve Frankfurtu nad Mohanem se letos slaví největší islámský svátek, a to ve stylu vánoční výzdoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia