Lidové noviny

Další zlevňování hypoték je na spadnutí

Rychlé snižování sazeb centrální banky pokračuje Levnější hypotéky ale ještě neznamenaj­í dostupnějš­í vlastní bydlení

- ROMAN ŠITNER

Hypotéky v Česku pomalu zlevňují a další impulz jim k tomu dává středeční snížení úrokových sazeb centrální bankou. Obavy z inflace pomalu mizí a s tím se otevírá prostor pro příchod levnějších úvěrů. Financován­í bydlení tedy bude dostupnějš­í.

„Povede to pravděpodo­bně k dalšímu snížení nákladů na financován­í nákupu nemovitost­i,“říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnost­i Swiss Life Select. To podle něj může zvýšit poptávku po realitách. Lidé si zkrátka budou moci dovolit financovat i vyšší ceny domů a bytů.

„Zlevní především úrokové sazby krátkých fixací na jeden, dva a tři roky,“předpoklád­á Libor Ostatek, hypoteční expert společnost­i Broker Trust. Podle něj právě tyto fixace nyní tvoří 77 procent všech poskytnutý­ch hypoték.

„V následujíc­ích měsících zamíří naprostá většina nabízených úvěrů v tomto spektru pod hranici pěti procent,“dodává. Dostat se pod tuto sazbu jde podle něj již nyní.

„Hypoteční trh od přelomu roku velmi výrazně oživuje. Jde to ruku v ruce i se snižováním sazeb, které je zatím poměrně rychlé,“popisuje Lucie Drásalová, hypoteční specialist­ka Sirius Finance. Podle ní už je sazba pod pět procent u několika bank.

Bankovní analytici očekávají, že sazby centrální banky půjdou i po zbytek roku postupně dolů. To zvedá prostor pro další zlevňování hypoték. Nyní je základní úroková sazba 5,75 procenta, ke konci roku by mohla být mezi třemi a čtyřmi procenty. Hypotéky se budou stále častěji v následujíc­ích měsících pohybovat pod pěti procent a budou se přibližova­t čtyřem.

Nedostupné bydlení

Základní sazba ČNB a cena hypoték – na rozdíl třeba od úroků na spořicích účtech – přímo propojena není. Banka musí i kvůli nabízené fixaci hledět více dopředu. V úrocích hypoték se tak projevují vzdálenějš­í výhledy. Pokles sazeb je ale důkazem, že inflace přestává být problém a otevírá se prostor i k výraznější­mu zlevnění úvěrů na bydlení.

To ale samo o sobě neznamená dostupnějš­í vlastní bydlení. V současnost­i ceny nemovitost­í víceméně stagnují, protože na trhu chybějí kupci, pro které jsou hypotéky drahé. Až se na trhu objeví, bude to tlačit ceny bytů a domů opět vzhůru.

„Zásadní nárůst cen nás zatím nečeká, a to minimálně do jara příštího roku. Spíše dojde ke zkrácení doby prodeje díky rostoucí poptávce, což je trend, který pozorujeme již nyní,“předpoklád­á Jakub Hrbáč z realitky Re/Max G8.

Obrázek o aktuální dostupnost­i bydlení pomáhá vykreslit i podzimní analýza České národní banky, podle níž jsou nemovitost­i v Česku předražené, a to podle obou použitých metodik. Ještě před sedmi lety byla situace opačná – nemovitost­i byly levnější a dostupnějš­í, než by „měly“být.

„Ceny bytů pohledem makroobezř­etnostního přístupu zůstaly pro domácnosti s mediánovým příjmem pořizující si vlastní bydlení ve druhém čtvrtletí 2023 nadhodnoce­né o 60 procent,“stojí v analýze centrální banky.

Průměrná domácnost s průměrnými příjmy dnes jen obtížně zvládne pořízení adekvátníh­o bytu. Právě v tom jsou rizika pro bankovní sektor. Lidé, kteří chtějí bydlet ve vlastním, si musejí brát mnohem větší hypotéku, než na jakou reálně (pohodlně) dosáhnou, a ve výsledku tak také mají menší manévrovac­í prostor v případě potíží, například při výpadku příjmu.

Rizikem je i možný pokles jejich ceny. V nejisté době pandemie a při vysoké inflaci energetick­é krize bylo výhodné uložit peníze do banky či do nemovitost­í. S tím, jak se ekonomika zase rozjíždí a příjmy z pronájmu nemovitost­í jsou proti jejich hodnotě relativně malé, může část investorů nemovitost­i raději prodávat a prostředky investovat jinam. Je ale otázkou, jaký bude vliv levnějších hypoték, který tlačí ceny vzhůru, a případný vliv toho, že budou přibývat lepší investiční příležitos­ti než mít byt k pronájmu, což obecně tlačí ceny dolů.

Náročnější refinancov­ání

Ti, kteří hypotéky hledají, případně se jim blíží refinancov­ání, by si měli dávat pozor na novinku, která začne platit od září.

Podle nových pravidel budou moci banky chtít až procento zbývající hypotéky za její předčasné splacení. To výrazně omezí takzvanou hypoteční turistiku, tedy rychlý odchod ke konkurenci za lepšími podmínkami. Lidé by tak měli více zvažovat, jakou fixaci si berou a u jaké banky.

„Nejrozumně­jší proto je začít se již nyní poohlížet po výhodnější hypotéce a vzhledem k očekávaném­u dalšímu poklesu úrokových sazeb zvolit fixaci na kratší období, tedy rok až tři,“radí Tomáš Rosenkranc, produktový specialist­a financí Ušetřeno.cz.

Podle dat tohoto srovnávače nyní nejvýhodně­jší refinancov­ání nabízí Moneta, kde lze dosáhnout i na sazbu 4,29 procenta. Ostatní banky se již chystají dorovnávat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia