Lidové noviny

Ve formuli jako na horské dráze

Před čtrnácti dny sledoval závod formule 1 jen na obrazovce, ještě před pár dny netušil, zdali bude v Melbourne závodit. Teď slaví Carlos Sainz velký triumf. Nechtěný syn Ferrari navzdory nepřízni osudu ovládl Velkou cenu Austrálie.

- MAREK HLAVA

Už druhou sezonu je jediným jezdcem, který dokáže porazit Red Bull. „Slepé střevo, operace, hodně dní v posteli, přílet na poslední chvíli. Jako na horské dráze,“vypočítáva­l Sainz v cíli.

Není sporu o tom, že mu včera pomohla závada na voze Maxe Verstappen­a. Po startu se jeho red bullu zasekla zadní brzda a po pár kolech začal ze zádě jeho vozu stoupat zlověstný dým.

V té době však už byl Sainz v čele, ve druhém kole šel vpřed. Těžko soudit, jak by jejich souboj dopadl, pokud by šampion neodstoupi­l. Ale vydřené páté místo Sergia Péreze ukazuje, že atypický městský okruh Red Bullu nesedl jako předchozí podniky v Arábii, kde jeho jezdci neměli konkurenci.

Sainz jel skvěle, bez jediné chyby, stále byl nejrychlej­ším jezdcem na dráze, pronásledo­vatelům ujížděl. Šanci neměl ani jeho stájový

kolega Charles Leclerc, který dojel druhý. „Jsem neskonale šťastný, tvrdá práce se vyplatila. Na tenhle návrat jsem se hodně nadřel,“popisoval španělský pilot, jemuž hned v cíli gratuloval obětím a polibkem i jeho otec, slavný rallye jezdec Carlos Sainz starší.

„Ve druhém kole jsem v esíčkách za pomoci DRS předjel Maxe, šlo to dobře. Nevím, nakolik ho už tehdy zpomaloval­a ta brzda,“popisoval.

S pneumatika­mi pracoval lépe než jeho soupeři, zatímco Leclerkovi se drolily a brzo po zastávce zpomaloval, Sainz podobné problémy neměl a hlídal si pohodlný náskok. „Bál jsem se jen výjezdu safety car. Pokud přijde v nevhodnou dobu, můžete se propadnout. Ale nestalo se, měl jsem štěstí a auto dovezl bezpečně domů.“

Hodně času v posteli

Cestu na start neměl jednoducho­u. Před dvěma týdny v Saúdské

Arábii místo závodění putoval na operační stůl, zanícené slepé střevo muselo ven a poté následoval­a poměrně dlouhá rekonvales­cence. „Hodně času jsem strávil v posteli. Bylo to pár těžkých dnů. Měl jsem chvíli strach, že Melbourne nestihnu,“přiznal. Jeho mladičký náhradník Oliver Bearman, který se v Džiddě blýskl při své premiéře v F1 odvážným výkonem, byl i u protinožců připraven zasáhnout, ale nakonec nebylo jeho služeb třeba.

Devětadvac­etiletý Sainz se vrátil v pátečních trénincích do kokpitu a postupně zrychloval.

„Nebudu lhát, necítím se ideálně. Sice netrpím při řízení bolestmi, ale mám zvláštní pocity, cítím nepohodlí. Ale s tím se dá útočit.“

V kvalifikac­i tak mohl potvrdit, že má letos nad týmovým kolegou navrch a Leclerka jasně porazil. Chvíli dokonce vedl, ale proti dokonalému kolu Maxe Verstappen­a neměl šanci. Skončil

na druhém místě se ztrátou 270 tisícin sekundy. „Byl jsem šťastný, že mohu bojovat s red bully, rychlost jsem postupně získal a začal si být jistý,“líčil.

Dělá Ferrari chybu?

Svým triumfem Sainz potěšil Scuderii Ferrari, jejímu šéfovi Frédériku Vasseurovi však nadělal také vrásky. Španěl totiž v týmu po sezoně končí, nebyla mu prodloužen­a smlouva. Kvůli avizovaném­u příchodu Lewise Hamiltona, mimochodem aktuálně ztrápeného, nevýraznéh­o, pravidelně prohrávají­cího s týmovým kolegou Russellem. Vasseur rozhodl, že si ponechá Leclerka, zatímco Sainz musí ustoupit.

Ačkoliv je tedy v týmu nechtěný a zatím nemá smlouvu na příští rok, vyhrává. A je lepší než protežovan­ý Monačan Leclerc, který pomalu dostává nálepku uplakánka F1.

Už v minulosti se hovořilo o tom, že Sainz má svým strategick­ým přehledem o závodě a taktickým myšlením navrch, letos je také rychlejší. A pokud ho má nahradit veterán Hamilton, který momentálně obtížně hledá cestu jen na bodované příčky, nabízí se otázka, jestli neudělalo Ferrari chybu.

Pokud bude Sainz v podobných výkonech pokračovat, měl by si Vasseur začít chystat obhajobu pro vedení automobilk­y. Nebo vsadit svou pozici na to, že se Hamilton dokáže vrátit do bývalé formy.

 ?? FOTO ČTK ?? Selfie.
Vítězný Carlos Sainz (vlevo) a v cíli druhý Charles Leclerc si užívají nadvládu Ferrari ve Velké ceně Austrálie.
FOTO ČTK Selfie. Vítězný Carlos Sainz (vlevo) a v cíli druhý Charles Leclerc si užívají nadvládu Ferrari ve Velké ceně Austrálie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia