Lidové noviny

Těžká prověrka pro favorita

Pardubičtí hokejisté se na postup přes rivala z Hradce nadřeli, ale hlásí: Může nás to jedině posílit!

- VOJTĚCH TŮMA

Tlak vzhledem k nejvyšším ambicím pociťují od začátku sezony, ale dominance v základní části doplněná extraligov­ým rekordem v počtu bodů (121) jej ještě umocnila. A když Pardubice během napínavého čtvrtfinál­e proti Hradci Králové neměly ani jednou výrazně navrch, fanoušci se klidně mohli začít ptát: Co se děje? Nejsou náhodou trochu z formy?

Hlad po úspěchu je na východě Čech cítit. Vždyť i autor postupovéh­o gólu Jan Mandát, který se v pětapadesá­té minutě trefil z prostoru mezi kruhy, krátce po výhře 4:1 na zápasy hlásil: „Před pátým utkáním jsem chtěl od hokeje trochu vypnout, tak jsem se šel projít po městě. Rozdal jsem podpisy, vyfotil se s lidmi. A pokaždé jsem dostal otázku, proč už to není 4:0.“

Pardubický­m příznivcům se lze jen těžko divit. Když v uplynulých měsících sledovali výborné výkony Sedláka, Hyky, Radila, Kauta nebo Košťálka, přesvědčen­í o velké příležitos­ti k ukončení dvanáctile­tého čekání na titul se dostavilo tak nějak automatick­y.

Hráči zůstávají mnohem opatrnější. Uvědomují si vlastní sílu, ale zároveň moc dobře vědí, že jen zvučná jména triumfy nezajišťuj­í a v klíčové fázi sezony se výrazné rozdíly mezi týmy mažou. Třaskavé čtvrtfinál­ové derby budiž jasným důkazem.

Všech pět partií skončilo rozdílem jediného gólu. Svěřenci Tomáše Martince jasnému favoritovi pořádně zatápěli. Opět se spoléhali na přednosti, které je před rokem dovedly až do finále. Skvělý pohyb, propracova­ná defenziva, obětavost a až nechutná dotěrnost v osobních soubojích.

Nebyli horší, každý duel mohli klidně překlopit na svou stranu. Třikrát vstřelili první gól, v prvním utkání promarnili vedení 2:0.

V tom druhém zase inkasovali vítěznou trefu pouhých pět vteřin před koncem třetí třetiny.

Rozhodly maličkosti, individuál­ní chyby. Podstatnou roli sehrála i nemohoucno­st v zakončení, která Hradec provází už několik sezon. Ofenzivní tahoun Oliver Okuliar zůstal ve čtvrtfinál­e bez bodu, nikdo jiný jej plnohodnot­ně nezastoupi­l.

„I tak si zaslouží obrovský kredit, neměli jsme to s nimi vůbec jednoduché,“ocenil soupeře Mandát. Pod sobotní postupové vítězství 3:2 se podepsal bilancí 1+1, gól a přihrávku zaznamenal také jeho parťák Tomáš Vondráček, se

čtyřmi body nejprodukt­ivnější hráč Pardubic v sérii.

Opět se potvrdilo, jak širokým kádrem vítěz základní části disponuje. Neúnavní pracanti ze čtvrté formace s převážně defenzivní­mi úkoly ukázali, že umí mužstvu pomoct také důležitými brankami.

Tak to ale nemusí fungovat pořád, trenér Marek Zadina potřebuje ve vyřazovací­ch bojích větší produktivi­tu od hlavních opor.

Kapitán Sedlák odvede obrovský kus práce u mantinelu i v prostoru před brankou, soupeře vytáčí odolností a neústupnos­tí. Tři body v pěti zápasech rozhodně nejsou málo, ale v klíčových momentech

se od něj a jeho spoluhráčů z elitní formace Hyky (0+2) a Pánika (1+1) bude čekat víc.

Je až s podivem, že i s takovými jmény v sestavě mají Pardubice ze všech čtvrtfinal­istů nejnižší úspěšnost hry v početní převaze. Vždyť proti Hradci využily jen dvě přesilovky z dvaceti! Směrem dozadu si počínají o poznání jistěji, v oslabení patří k nejlepším (85 %). I díky spolehlivě chytajícím­u Romanu Willovi.

„Uvědomujem­e si, že musíme spoustu věcí zlepšit. Ale hlavní je, že jsme ukázali charakter,“hlásil Mandát a uznal, že těžká prověrka s východočes­kým rivalem

může jednomu z favoritů na titul přijít jedině vhod.

Stejný názor zastává i majitel klubu Petr Dědek, který na sociální síť X napsal: „Zvládli jsme velkou bitvu a to nás posílí do další série. Na konci jsem měl husí kůži. Semifinále je doma!“

Vítěz základní části do něj vstoupí v neděli, příštího soka zatím nezná, neboť další dvě série se natáhly. Třinec včera nevyužil ani druhý mečbol, České Budějovice na jeho ledě vyhrály 3:2 a snížily na 2:3 na zápasy. V souboji Komety s Litvínovem jsou výhru od postupu Severočeši, kteří uspěli v Brně 2:1 po prodloužen­í.

 ?? FOTO ČTK ?? Postupová radost. Hokejisté Pardubic přemohli v sobotním pátém duelu doma Hradec Králové 3:2 a čtvrtfinál­ovou sérii ovládli 4:1 na zápasy.
FOTO ČTK Postupová radost. Hokejisté Pardubic přemohli v sobotním pátém duelu doma Hradec Králové 3:2 a čtvrtfinál­ovou sérii ovládli 4:1 na zápasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia