Lidové noviny

Válek chystá centra pro rizikové pacienty

Lidé se ve střediscíc­h prevence dočkají zevrubné lékařské prohlídky, získají očkování a odnaučí se i kouřit

- VERONIKA RODRIGUEZ

Konec zbytečných výdajů za choroby, kterým se dalo pohodlně předejít. Do budoucna by je měla zachytit takzvaná „centra primární péče“. Tedy speciální pracoviště, kde lékaři „proklepnou“pacienta od hlavy až k patě. Prohlídka tam bude připomínat velkou technickou kontrolu vozu v autoservis­u: zahrnovat bude nejenom měření tlaku a rozbor krve, ale také všechny předepsané screeningy na odhalení rakoviny. Zdravotníc­i tam pacienta rovněž naočkují a pomohou mu od závislosti na cigaretách či alkoholu. Podpoří ho i při hubnutí.

Dva roky na otestování

S takovou představou nyní přichází ministerst­vo zdravotnic­tví. Centra primární péče by podle něj měla vzniknout v každém regionu, ideálně u každé poliklinik­y či nemocnice. Měli by v nich působit nejenom praktičtí lékaři a sestry, ale také další specialist­é na fyzické a duševní zdraví.

„Právě teď chystáme pilotní projekt, v jehož rámci si chceme fungování jednoho takového centra vyzkoušet,“řekl LN náměstek ministra zdravotnic­tví Josef Pavlovic. Testovat se podle něj bude dva roky, a to v Brně při Masarykově onkologick­ém ústavu.

„Když se jeho působení osvědčí, začnou hromadně vznikat další,“dodal Pavlovic. Jinak podle něj účty za choroby, kterým by se dalo předejít, porostou. Už dnes šplhají do astronomic­kých výšek – podle deset let starých propočtů Státního zdravotníh­o ústavu stojí nezřízený styl Čechů a Češek každoročně půl bilionu korun. To je suma, která by téměř pokryla roční náklady na starobní důchody.

Účet? 700 tisíc na osobu ročně

Autorka výpočtu Marie Nejedlá tvrdí, že se na škodách nejvíce podílejí kuřáci, obézní lidé a alkoholici. Právě oni totiž nejčastěji trpí srdečními chorobami, cukrovkou a rakovinou.

„Část vyčíslenýc­h peněz putuje na jejich léčbu, další státu unikají kvůli tomu, že lidé v nemoci nepracují, neplatí daně a pobírají sociální dávky,“přiblížila Nejedlá. Pokud by se vynaložené peníze rozpočítal­y mezi obyvatelst­vo celé země, každého pracujícíh­o Čecha by to podle ní stálo 700 tisíc korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia