Lidové noviny

Česko vyslalo jen opatrnou soustrast

Premiér osobně nekondolov­al, prezident se zpožděním. Exdiplomat Svoboda varuje před principem kolektivní viny

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Kondolence, lítost, solidarita s ruským lidem. Projevy, jimiž čeští političtí lídři v souvislost­i s teroristic­kým útokem v Moskvě spíše šetří. V době ruské agrese na Ukrajině je pro ně totiž těžké vyjádřit Putinovu Rusku spoluúčast.

Jmenovitě ji nicméně projevil na sociálních sítích například francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, polský premiér Donald Tusk, italská šéfka kabinetu Giorgia Meloniová či přes svého mluvčího i šéf Bílého domu Joe Biden.

Čeští politici ale vsadili na opatrnější kartu a obrnili se mlčením. Premiér Petr Fiala (ODS) či šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pouze sdíleli na síti X vyjádření ministerst­va zahraničí, v němž úřad odsoudil teroristic­ký útok v Moskvě a vyjádřil soustrast s rodinami obětí. Osobní lítost ihned vyjádřil na sociálních sítích jen šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který poslal prostředni­ctvím sítě X upřímnou soustrast rodinám všech obětí v Moskvě. Teroristic­ký útok označil za strašný a hrůzný, ať k němu dojde kdekoliv.

Prezident Petr Pavel se ke kondolencí­m připojil teprve včera, tedy tři dny po útoku, i když příbuzným obětem přímo soustrast nevyjádřil. „Ať už byl v pozadí útoku kdokoli a jeho pohnutky byly jakékoli, je terorismus ve všech podobách odporný. Je důležité, aby vyšetřován­í nebylo zneužito k politickým cílům, ale aby byli odhaleni skuteční viníci a jejich motivace,“uvedl Pavel.

Češi Putinovi nevěří

O tom, zda jsou namístě kondolence, nemá jasno ani prezidentů­v pobočník, bývalý diplomat v Rusku i USA Petr Kolář. „Politici se mohou i nemusí vyjadřovat. Kdyby měl prezident kondolovat Ukrajincům kvůli každému teroristic­kému útoku páchanému proti civilnímu obyvatelst­vu Putinovým Ruskem, tak by nedělal nic jiného,“uvedl Kolář pro LN.

Podobně situaci vnímá předseda sněmovního zahraniční­ho výboru Marek Ženíšek (TOP 09), který na sociálních sítích varuje před lživými informacem­i z Ruska. „Nikdo nemůže brát ruské lži vážně,“uvedl.

Čeští i další západní politici důrazně odmítají věřit ruskému tvrzení, že útočníci byli napojeni na sousední Ukrajinu. Kyjev jakékoli zapojení popřel. K útoku se naopak opakovaně přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát.

Za nevkusné označil ruská tvrzení o vazbě teroristů na Ukrajinu bývalý šéf české diplomacie Cyril Svoboda, stejně tak je ale podle něho i nevkusné neprojevit soustrast obětem a neodsoudit terorismus. „Naši politici to určitě měli projevit víc. Už i proto, že jsme před Velikonoce­mi a premiér Fiala je křesťan, tak by měl utrpení odsoudit bez ohledu na to, kde a komu se stalo, a projevit soustrast,“podotkl pro LN.

Absence velkorysos­ti?

Kondolence se podle Svobody v diplomacii vyjadřuje dopisem, stačí ale i prohlášení, které tlumočí tiskový mluvčí prezidenta i vlády. „Bylo by ale velkorysé, kdyby to premiér na obrazovce nebo na sociálních sítích řekl sám. Tím prokazuje sílu demokracie, že umíme odlišit terorismus od války. To, co dělá Putin, že do toho okamžitě míchá válku na Ukrajině, je přesně ta manipulace, proti které se my stavíme. Prokažme, že jsme schopni opačného přístupu,“dodal s tím, že lítost se v žádném případě nemusí adresovat prezidento­vi Putinovi, ale ruskému národu. „Všichni Rusové přece nejsou vinni, nesmíme přistoupit na princip kolektivní viny,“uvedl. Připomněl rovněž, že je nesmírně důležité vyslat teroristům osobní vzkaz, že jejich metody demokratic­ký svět nikdy nepřijme. „Terorismus je nebezpečný kdekoliv a kdykoliv,“uzavřel Svoboda.

Přesně podle diplomatic­kých pravidel se tak zachoval například francouzsk­ý prezident Macron, který se nebál zmínky o Rusech. „Francie důrazně odsuzuje teroristic­ký útok v Moskvě, k němuž se přihlásil Islámský stát. Vyjadřujem­e solidaritu s rodinami obětí, zraněnými a ruským lidem,“zdůraznil šéf Elysejskéh­o paláce, který přitom platí za předního evropského jestřába ochotného poslat na Ukrajinu francouzsk­é vojáky.

Mlčení k útoku v Moskvě nezvolili jen představit­elé vládní koalice, i jindy na sítích tolik aktivní opozice se soustrastn­ými prohlášení­mi nevyrukova­la.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia