Lidové noviny

Rusko zvýší tlak na menšiny

Čtyři Tádžici žijící v Rusku si v neděli večer vyslechli obvinění z teroristic­kého činu spáchaného ve skupině v moskevské koncertní hale Crocus City Hall. Už sílí hlasy volající po zpřísnění pravidel pro migranty.

- LUBOŠ JIRSA

Dalerjon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizo­da, Muhammadso­bir Fajzov a Šamsudin Fariduni. Tak zní jména čtyř mužů z Tádžikistá­nu, kteří podle soudních spisů získaných agenturou Reuters spáchali páteční teroristic­ký útok v moskevské koncertní hale. Zemřelo při něm nejméně 137 lidí a dalších téměř 200 utrpělo zranění. V neděli večer soud v Moskvě rozhodl o uvalení vazby a určil, že její dvouměsíčn­í lhůta může být prodloužen­a do doby, než bude zahájen samotný soudní proces. Ten by měl začít 22. května. Všem mužům hrozí doživotí.

Čtveřice od 19 do 32 let, kterou ruští policisté zadrželi v sobotu ráno, se objevila u soudu plna šrámů po výsleších. Jeden z mužů měl nejprve zavázané oči, když mu ostraha pásku sundala, objevil se velký monokl. Další zřejmě přišel o ucho, třetí seděl na invalidním vozíku v doprovodu lékařů. I poslední obviněný byl podle svého vzezření s největší pravděpodo­bností zbitý. Všichni komunikova­li s pomocí tlumočníka.

Snadnější možnost mobilizace

„Tuto otázku nechávám bez odpovědi,“reagoval podle agentury TASS na možná obvinění z mučení mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a odmítl se vyjádřit i k totožnosti zbývajícíc­h sedmi zadržených v souvislost­i s činem. „Vyšetřován­í pokračuje a bylo by nevhodné, aby ho prezidents­ká kancelář komentoval­a,“dodal.

Podle Jana Šíra, politologa a odborníka na současné Rusko a východní Evropu z Institutu mezinárodn­ích studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, může nynější situace vytvořit příhodné společensk­é zázemí a informační podmínky pro další kroky ruského prezidenta Vladimir Putina. „Rusko dnes vede mimořádně velkou a intenzivní válku na Ukrajině, ve které zatím nedosáhlo svých strategick­ých cílů. Pokud

jich bude chtít dosáhnout, může konflikt eskalovat či začít mobilizova­t. Oboje je riskantní a mobilizace může být i velmi nepopulárn­í. V atmosféře strachu a ohrožení se však realizuje snadněji,“řekl expert LN.

Putin prý nyní může manévrovat s ideou ohrožení ruského národa. „Strach je nejpřiroze­nější a nejúčinněj­ší lidská emoce, s níž se dá v politice pracovat. Pokud lidé budou mít pocit, že jsou fyzicky ohrožení, skousnou cokoliv. Může dojít třeba k dalšímu osekávání lidských práv. Taktéž může v ruské společnost­i, která je dlouhodobě vychovávan­á v duchu, že Rusové jsou něčím výjimeční, dojít

k oživení latentních nálad proti menšinám,“konstatova­l Šír.

Jeho slova přitom potvrzují i některá včerejší vyjádření ruských elit. „Během speciální vojenské operace navrhuji omezit vstup migrantů do naší země z důvodů zajištění vnitřní bezpečnost­i. Domnívám se, že by se měli migranti vyhnout cestám do Ruska,“řekl podle agentury RIA Novosti poslanec ruské Státní dumy zastupujíc­í Krym Michail Šeremet. Neúspěšný kandidát na prezidenta a zástupce předsedy parlamentu Vladislav Davankov na sociální síti Telegram uvedl, že existuje „nemálo migrantů, kteří nechtějí žít podle pravidel, a v jejich

případě jsou nutné tvrdé a konkrétní kroky“. Na mysli měl třeba vyhoštění.

Hon na Čečence i Turky

Šír přitom připomněl, že z minulosti existují příklady téměř až pogromů proti příslušník­ům konkrétní menšiny, která byla ztotožněna s nepřátelsk­ou akcí proti ruskému státu. V roce 2010, kdy došlo v moskevském metru k sebevražed­nému útoku, za kterým zřejmě stáli čečenští separatist­é, prý třeba docházelo na základě jmen k šikanám ve školách.

Později zase Rusové měli chytat a cíleně diskrimino­vat či bít Turky, kteří se v zemi objevili.

Koncem roku 2015 totiž došlo k sestřelení ruského bombardéru Suchoj Su-24 tureckým bojovým letadlem F-16 při tehdejší ruské intervenci v Sýrii blízko syrsko-turecké hranice. Takřka na rok přesně pak byl na vernisáži v turecké Ankaře zastřelen ruský velvyslane­c Andrej Karlov.

„Takže v současném případě, kdy je artikulová­no, že za akcemi stojí občané Tádžikistá­nu, může být pochopitel­ně zesílen tlak na představit­ele menšin ze Střední Asie, kteří se v Rusku často vyskytují jako pracovní migranti. Typicky jako uklízeči či taxikáři,“uzavřel expert Šír.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO REUTERS A ČTK/AP ?? Moskva ve smutku. Na horním snímku je Šamsudin Fariduni u soudu, dole lidé pokládají květiny u provizorní­ho památníku u Crocus City Hall.
FOTO REUTERS A ČTK/AP Moskva ve smutku. Na horním snímku je Šamsudin Fariduni u soudu, dole lidé pokládají květiny u provizorní­ho památníku u Crocus City Hall.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia