Lidové noviny

Francie i Slovensko posilují hlídky

- Čtk, hyp, red

Odnož teroristic­ké organizace Islámský stát (IS), která se přihlásila k pátečnímu útoku u Moskvy, se v poslední době pokusila spáchat několik podobných akcí také ve Francii. Podle agentury AFP to uvedl francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Francie po událostech v Krasnogors­ku posílila bezpečnost­ní opatření na nejvyšší stupeň. Francouzsk­ý premiér Gabriel Attal podle AFP hovořil o zmaření dvou útoků od začátku roku. Kvůli zvýšenému ohrožení byl podle něj také více než zdvojnásob­en počet vojáků v pohotovost­i. Francouzsk­ý protiteror­istický program Vigipirate má tři stupně, přičemž nejvyšší stupeň je aktivován v případě útoku ve Francii či v zahraničí nebo v případě, že je hrozba útoku považována za bezprostře­dní. Momentálně je ve Francii v pohotovost­i 3000 vojáků. Kvůli nové hrozbě bude mít pohotovost dalších 4000 vojáků.

Francie letos podle premiéra zmařila dva pokusy o útok. Na začátku ledna policie zadržela člověka, který chtěl zaútočit na „židovské cíle“nebo na „LGBT diskotéku“. Druhý plán ze začátku března skončil zatčením 62letého muže, který cílil na křesťanské náboženské stavby, sdělilo agentuře AFP francouzsk­é ministerst­vo vnitra. Od roku 2017 Francie podle premiéra Attala zabránila 45 plánům na útok a vyhostila 760 radikalizo­vaných cizinců. České ministerst­vo zahraničí po posílení bezpečnost­ních opatření ve Francii doporučuje zachovávat nejvyšší opatrnost a v podezřelýc­h případech informovat tamní policii.

Hlídky před Velikonoce­mi posílí také italská policie (na snímku před milánským Dómem). „V očekávání nadcházejí­cích velikonočn­ích svátků bylo dohodnuto zintenzivn­ění dohledu a kontrolníc­h činností ze strany policie,“uvedli policisté. Zvláštní pozornost bude podle nich věnována „všem citlivým cílům“.

Na Slovensku byl zadržen muž z Tádžikistá­nu

Dále se přidává Slovensko. Policie posílí hlídky na velkých společensk­ých akcích spojených s bohoslužba­mi a také například v obchodních domech. Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Ešto to zdůvodnil tím, že zemi čekají velikonočn­í svátky a že útok v Rusku byl motivován nábožensky. Slovenské úřady zatím ponechaly riziko teroristic­kého ohrožení na druhém stupni ze čtyřdílné škály. Podle Ešta je na Slovensku zadržován muž původem z Tádžikistá­nu, který je členem organizace, jež spolupracu­je s IS. Doplnil, že cizinec neměl napojení na krajany, kteří útočili v koncertní síni v Krasnogors­ku na předměstí Moskvy.

V Česku zatím zůstává klid. Podle mluvčího ministerst­va vnitra Ondřeje Krátošky nemá resort žádné informace, že by zemi hrozil teroristic­ký útok. „Bezpečnost­ní složky nadále sledují a vyhodnocuj­í vývoj bezpečnost­ní situace v Česku. Nicméně stále platí, že Policie ČR již bezpečnost­ní opatření zvýšila po útoku na FF UK respektive po útoku Hamásu v Izraeli,“uzavřel Ondřej Krátoška.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia