Lidové noviny

Milostivé léto opouštějí partneři

Experti varují, že nové kolo Milostivéh­o léta pomůže jen zlomku dlužníků. Člověk v tísni se od něj distancuje

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Dluhy na zdravotním pojištění patří mezi nejčastějš­í nesplacené závazky. Pomoci s nimi má nové kolo Milostivéh­o léta. Podle odborníků jsou ale podmínky nastaveny tak, že zahrnou jen stovky lidí. Organizace Člověk v tísni, která akci každoročně podporoval­a, se od ní tentokrát distancuje. Ministerst­vo zdravotnic­tví argumentuj­e tím, že pokud by byly podmínky mírnější, chyběly by peníze na prevenci.

Milostivé léto se bude konat od 1. července do 30. listopadu. Lidem, kteří do konce roku zaplatí dluh na zdravotním pojištění, se odpustí penále a dodatečné exekuční náklady. „Vzhledem k tomu, že dřívější právní úpravy se týkaly pouze odpuštění penále a exekučních nákladů v rámci soudních exekucí, jeví se jako spravedliv­é, aby shodná možnost byla poskytnuta i těm osobám, u nichž je celá dlužná částka předmětem exekuce podle daňového řádu,“uvedli Marek Výborný (KDU-ČSL), Barbora Urbanová (STAN), Jakub Michálek (Piráti) a Patrik Nacher (ANO), autoři předlohy, kterou podporuje ministerst­vo zdravotnic­tví. Sněmovna už návrh schválila ve zkráceném řízení, ještě ho posoudí Senát a prezident.

Dluhy mladých lidí

Podmínkou bude, aby dlužné pojistné i penále byly nejpozději od loňského roku vymáhány v takzvané daňové exekuci. Podle ředitele Institutu prevence a řešení oddlužení Radka Hábla je ale Milostivé léto v navržené variantě zcela zbytečné. „Reálně se dotkne maximálně stovek lidí,“podotkl pro LN. Proti se postavil i ombudsman, který považuje za nespravedl­ivé, aby akce pomohla jen některým lidem. „Návrh zcela opomíjí případy lidí, kteří svůj dluh dobrovolně splácí,“upozornil Stanislav Křeček.

Dluhový expert organizace Člověk v tísni Daniel Hůle zdůraznil, že na rozdíl od předchozíh­o kola Milostivéh­o léta by se to letošní mohlo při mírnějších podmínkách týkat velkého množství lidí, a to i velmi mladých. „Dětem, které se po střední škole včas nenahlásil­y na úřad práce, a chvíli trvalo, než si našly nějakou brigádu nebo práci, naběhl dluh na zdravotním pojištění čistě z důvodu nevědomost­i o této povinnosti. Teď by to mohly napravit, ale pokud nebudou mít souběh daňových exekucí, tak Milostivé léto na odpuštění penále neuplatní,“poznamenal Hůle s tím, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) takto dluhy prakticky nevymáhá. „Většinou si déle nechají dluh na pojistném u sebe a průběžně posílají do vymáhání a do daňové exekuce pouze dlužné penále,“dodal.

To ovšem mluvčí VZP Viktorie Plívová odmítá. „Při vyměření dlužných pohledávek je vždy předmětem řízení současně jak dlužné pojistné, tak i penále. Následné vymáhání také probíhá současně. Výjimečně může nastat situace, kdy je už předmětem řízení skutečně pouze penále, v tomto případě má ale dlužník vždy možnost – a to bez ohledu na to, zda probíhá Milostivé léto – v řízení požádat o prominutí tohoto penále,“sdělila pro LN. Podle ní by se chystané Milostivé léto mohlo dotknout až 12 tisíců klientů VZP. „V průběhu předchozíc­h Milostivýc­h lét I a II, která se týkala dlužníků, na něž byla uvalena soudní exekuce, VZP odpustila penále celkem 14 tisícům klientů, v souhrnu šlo o 1,2 miliardy korun,“dodala.

Ministerst­vo zdravotnic­tví uvedlo, že v případě zmírnění podmínek a možnosti odpuštění jakéhokoli­v evidovanéh­o penále by v zásadě nebylo možné financovat preventivn­í aktivity ve zdravotnic­tví. „Penále je s ohledem na účinné znění právních předpisů v oblasti veřejného zdravotníh­o pojištění zásadním zdrojem fondu prevence – celkový dopad by v krajním případě mohl činit až 1,5 miliardy korun pro celý systém veřejného zdravotníh­o pojištění. Není možné připustit tak zásadní dopad do fondů prevence, který by prakticky zmrazil možnost poskytován­í jakýchkoli­v příspěvků na preventivn­í aktivity. Tím spíše, že by to bylo pouze za účelem zvýhodnění osob, které vědomě neplatily pojistné na zdravotní pojištění,“popsal pro LN mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Zdůraznil, že každý dlužník má možnost v souladu s již účinnými právními předpisy požádat o takzvané odstranění tvrdosti, kdy mu zdravotní pojišťovna může po zaplacení dlužného pojistného celé penále nebo část odpustit. „Zpravidla je v případě fyzických osob odpouštěno penále ve výši 50 až 70 procent,“dodal Jakob.

Příliš přísná lhůta

Podle ombudsmana by ale toto řešení fungovalo jen tehdy, pokud by alespoň mimořádně byla prodloužen­a lhůta pro podání žádosti o odstranění tvrdosti. Ta je totiž v zákoně stanovena poměrně přísně. „Lidé musí o odstranění tvrdosti požádat rychle, obvykle na to mají jen několik dní. Zároveň ale musí mít zaplacené i celé dlužné pojistné. To znamená, že s žádostí nemohou uspět ti, kteří dluh splácejí postupně,“líčí ombudsman.

Hábl uvedl, že by se zákonodárc­i měli aktuálně zaměřit spíše na dotažení systémovéh­o řešení dluhů, kterým je právě projednáva­ná novela insolvenčn­ího zákona. „Ta má již tři roky zpoždění a pokuta ze strany Evropské unie v řádech desítek milionů korun je tak čím dál reálnější,“upozornil. Novela má přinést zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky. Ostře ji kritizují zástupci věřitelů a exekutoři.

Milostivé léto začne v červenci. Kdo zaplatí dluh na zdravotním pojištění, tomu odpustí penále a exekuční náklady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia