Lidové noviny

Druhá oběť. Černý kašel se dál šíří

-

V Česku lékaři letos zaznamenal­i 4253 případů černého kašle, za týden přibylo 1151 nových. Nemocnost je nejvyšší od 60. let minulého století. Dva nakažení senioři letos zemřeli, druhým zaznamenan­ým úmrtím je čtyřiaosmd­esátiletá žena žijící v domově pro seniory na Chrudimsku, informoval v týdenní zprávě Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Případy, kdy lidé nakažení černým kašlem zemřeli, se v ČR několik let neobjevova­ly, loni SZÚ evidoval jeden případ. První nakažený dvaašedesá­tiletý muž z Náchodska zemřel v únoru. Pacientka, která žila v domově seniorů, byla hospitaliz­ována na začátku března.

Mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová doplnila, že kromě černého kašle měla žena i další infekci, černý kašel proto nelze určit jako jasnou příčinu úmrtí.

„Měla oboustrann­ý zápal plic s vážnými dýchacími obtížemi, které vyústily v selhání srdce. U ženy bylo zjištěno jak onemocnění černým kašlem, tak streptokok­ovou infekcí, z nichž obě nemoci mohou způsobit zápal plic. Nelze tedy definovat, na kterou z infekcí žena zemřela, hlavní diagnózou zůstává selhání srdce,“uvedla mluvčí.

Kašel uprchlíci nešíří, to je dezinforma­ce

Nejvíce nemocných je v Jihočeském (780) a Středočesk­ém (634) kraji, na Vysočině (512) a v Praze (458). Asi tři procenta nemocných potřebují hospitaliz­aci. Pro srovnání s chřipkou bylo v končící chřipkové sezoně hospitaliz­ovaných s vážným průběhem asi 400 lidí, zemřelo 94 z nich.

Pacienti jsou různého věku, nejvyšší nemocnost je ale ve věkové skupině 15 až 19 let. Z více než 4200 případů jich je v tomto věku 1342. Mezi nemocnými je i 76 dětí do jednoho roku života.

SZÚ také jako dezinforma­ci odmítl spojování nárůstu počtu případů černého kašle s migrací z Ukrajiny. „Z tisíců infikovaný­ch se u deseti osob jedná o uprchlíky z Ukrajiny a v 16 případech jde o import neboli dovezenou infekci z cest ze zemí jako Rakousko, Itálie či arabské emiráty,“doplnila mluvčí.

Černý kašel je vysoce infekční bakteriáln­í onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Před očkováním proti černému kašli se jednalo o jedno z nejčastějš­ích a nejnebezpe­čnějších onemocnění dětství.

Nemoc se šíří prostředni­ctvím kapének při kašlání nakažené osoby. Šiřitelem může být i osoba s mírnou formou onemocnění nebo bez příznaků. Neléčení pacienti mohou být infekční tři a více týdnů, chronické nosičství není známé.

Křeče, nepříjemné záchvaty i krvácení

Příznaky se obvykle objevují šest až deset dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout až po 21 dnech. Zprvu se podobají běžnému nachlazení (kýchání, rýma, mírná horečka a slabý kašel). Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty intenzivní­ho kašle, po nichž následuje typický zajíkavý nádech připomínaj­ící kokrhání nebo sípavý vdech. Záchvaty mohou být provázeny i křečemi průdušek, krvácením z nosu nebo krvácením do kůže, spojivek nebo mozku.

Komplikace postihují hlavně malé děti, především ty neočkované nebo děti, jejichž matka nebyla očkována. Černý kašel je nejzávažně­jší pro novorozenc­e a kojence, zejména mladší čtyř měsíců, protože se u nich mohou rozvinout život ohrožující komplikace.

Pacienti neumírají na samotný černý kašel, ale na sekundární komplikace, které nemoc přinese, nejčastěji se jedná o plicní hypertenzi vyvolanou těžkým zápalem plic.

K léčbě a prevenci dalšího šíření černého kašle se používají antibiotik­a. Po prodělaném onemocnění je dlouhodobá, ale ne celoživotn­í imunita. Lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia