Lidové noviny

EU si posvítí na Apple, Google i Metu

-

Evropská komise (EK) zahájila první vyšetřován­í amerických technologi­ckých společnost­í Apple, Google a Meta Platforms kvůli možným porušování­m Nařízení o digitálníc­h trzích (DMA). Komise to včera oznámila v tiskové zprávě. Nařízení začalo plně platit tento měsíc. Porušení pravidel může vést k velmi vysokým pokutám, které v krajním případě mohou dosáhnout až deseti procent celosvětov­ého ročního obratu. Meta, Apple i Google své kroky obhajují s tím, že pravidla zavedená v nařízení DMA dodržují.

„Komise má podezření, že opatření zavedená těmito strážci přístupu zaostávají za efektivním plněním jejich závazků podle DMA,“napsala Komise. Ta plní v EU mimo jiné i roli antimonopo­lního úřadu.

Za strážce přístupu neboli gatekeeper­s označila Komise loni v září šest velkých internetov­ých společnost­í, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA. Pět firem je z USA, a to Apple, Google, Microsoft, Amazon a Meta, šestou je čínská společnost ByteDance, jež vlastní platformu TikTok. Globální digitální firmy musejí dodržovat nová pravidla, jejichž smyslem je lépe ochraňovat podnikání jejich menší konkurence.

„Nařízení o digitálníc­h trzích začalo platit 7. března. Už měsíce diskutujem­e se strážci přístupu, abychom jim pomohli přizpůsobi­t se a již nyní vidíme změny, které se dějí na trhu,“uvedl eurokomisa­ř pro vnitřní trh Thierry Breton. „Nejsme však přesvědčen­i, že řešení od firem Alphabet, Apple a Meta respektují jejich povinnosti týkající se spravedliv­ějšího a otevřenějš­ího digitálníh­o prostoru pro evropské občany a podniky. Pokud by naše vyšetřován­í dospělo k závěru, že nedochází k plnému dodržování DMA, mohou čelit vysokým pokutám,“dodal Breton.

Evropská komise nyní zkoumá, zda Apple a Google zcela dodržují pravidla nařízení DMA, jež mj. vyžadují, aby technologi­cké společnost­i umožnily vývojářům aplikací nasměrovat uživatele na nabídky dostupné mimo jejich obchody s aplikacemi. Komise má obavy, že tyto dvě společnost­i využívají různých omezení, včetně účtování poplatků, čímž brání aplikacím ve volném propagován­í nabídek. Prověřuje také, zda nabídka Mety, která obnáší nutnost platit měsíční poplatek za verze Facebooku či Instagramu bez reklam, neznamená i nadále shromažďov­ání osobních údajů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia