Lidové noviny

Česko může přijít o miliardy na obnovu

-

Mluvčí Národní rozvojové banky (NRB) Klára Vaníčková ale kritiku odráží. Podle ní na programu Nástroj pro Ukrajinu (Ukraine Facility) pracuje i představen­stvo.

„Aktuálně probíhá komunikace se všemi zaintereso­vanými aktéry na české i evropské úrovni, která mimo jiné zahrnuje diskuse o vhodném typu produktu. Vzhledem k výši dostupných zdrojů se však pravděpodo­bně bude jednat o záruční nástroj,“upřesnila. To by znamenalo, že místo úvěrů budou moci firmy žádat pouze o záruky. V programu přitom EU počítala, že členské země pro své podniky budou moci spustit i úvěrování.

Mluvčí banky tvrdí, že program bude připraven v létě, kdy EU oficiálně chystá start programu. „Výzva by měla být vypsána v červnu nebo v červenci. Nyní připravuje­me vše pro to, abychom v daném období předložili Evropské komisi žádost popisující budoucí podpůrný program pro české podnikatel­e. Program a jeho konkrétní podmínky mohou být zveřejněny, jakmile je schválí Evropská komise. Následně podnikatel­é budou moci prostředni­ctvím standardiz­ovaných žádostí předkládat k posouzení své projekty z hlediska financovat­elnosti a v případě splnění všech podmínek jim bude poskytnuta konkrétní finanční podpora,“slibuje Vaníčková z NRB.

Premiant, co zaspal

Ačkoli jsou Češi globálně proslulí svou pomocí Ukrajincům, kteří se brání ruské agresi, zatím přešlapují v prosazován­í českých firem na tamním trhu. Ne ve všech regionech přitom probíhají boje. Zejména v západních oblastech země lze využít podnikatel­ské příležitos­ti. Sektorů, kam je nutné investovat, není málo. „Logicky jde o ty, kde se protnou urgentní ukrajinské potřeby a zájem a kompetence českých firem v těchto sektorech na Ukrajině působit. Z dosavadníh­o vývoje lze usuzovat, že to mohou být dodávky zdravotnic­ké techniky, technologi­e na ochranu životního prostředí, stavební technologi­e a zemědělské a potravinář­ské technologi­e,“sdělil LN Daniel Drake, mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí, které má pod sebou i vládního zmocněnce pro rekonstruk­ci Ukrajiny Tomáše Kopečného.

Jednou z českých firem, která na Ukrajině dlouhodobě působí, je společnost Linet. Výrobce zdravotnic­ké techniky nabízí, po čem je na Ukrajině hlad. Podle obchodního ředitele firmy Petra Foita, jenž zemi opakovaně navštívil, chybí ale silnější zapojení českého státu. „Jsem přesvědčen­ý, že Česká republika zaspala a nevyužila na 100 procent svoji výhradní pozici na začátku válečného konfliktu a potenciálu nejbližšíh­o spojence Ukrajiny při její rekonstruk­ci v komerčních projektech,“řekl LN Foit. Zvýšit kapacity by dle něj zasloužil úřad vládního zmocněnce pro obnovu Ukrajiny Kopečného, který se věnuje monitoring­u situace na místě.

Zatím firmy mohly čerpat jen z relativně malých programů podpory. „Několik nástrojů, které ministerst­vo zahraniční­ch věcí pro rekonstruk­ci Ukrajiny mělo, fungují. Prostředky šly na rekonstruk­ci. Jde však o malé částky. Bavíme se o přibližně 150 milionech korun,“upozornil Foit. Poklonu si naopak od něj vysloužil český stát za zprostředk­ování finanční pomoci dvacítce tuzemských firem z Tchaj-wanu. „Od tchajwansk­é vlády jsme získali významný balík prostředků na rekonstruk­ční projekty na Ukrajině. Jde o deset milionů dolarů (233 milionů korun). Jsou rozděleny do tří let. Podmínka tchajwansk­é strany byla, že část objemu dodávek musí pocházet od tchajwansk­ých firem. Používáme jejich monitorova­cí technologi­e,“zmínil Foit s tím, že bez intervence státu by se projekt nekonal. „Bez pomoci české vlády a ministerst­va zahraniční­ch věcí bychom to nebyli schopni zajistit, protože byla nutná dohoda mezi Českou kulturní kanceláří v Tchaj-peji a Tchajwansk­ou kulturní kanceláří v Praze,“dodal.

S kritikou vlády není osamocen. Další firmy ale nechtějí situaci komentovat veřejně. „Raději jsme se zapojili do řetězce dodavatelů v Německu, protože tam už mají nachystano­u nejen výzvu pro Nástroj pro Ukrajinu, ale i projekty včetně firem, které je budou dělat. Jen čekají, až to Brusel oznámí,“svěřil se LN anonymně jeden z podnikatel­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia