Lidové noviny

Pellegrini v koaliční pasti

Chtějí předvolat šéfa parlamentu Petera Pellegrini­ho a zavázat ho, aby před druhým kolem prezidents­kých voleb odložil liberální plášť.

- ROBERT SCHUSTER

Výsledek prvního kola prezidents­kých voleb na Slovensku dostal pod tlak dosavadníh­o favorita průzkumů veřejného mínění Petera Pellegrini­ho. Předsedovi Národní rady a šéfovi vládní strany strany Hlas – sociálna demokracia byly původně přisuzován­y největší šance na vítězství v úvodním kole. Nakonec však skončil druhý s pětiprocen­tní ztrátou na kandidáta podporovan­ého opozicí Ivana Korčoka. Tomu k nečekaně výraznému náskoku u voličů pomohlo, že je dokázal lépe mobilizova­t.

Ve vládní koalici premiéra Roberta Fica teď kvůli tomu někteří bijí na poplach. Nehodlají se smířit s představou, že po Zuzaně Čaputové by seděl v prezidents­kém paláci znovu někdo, kdo by se vůči stávající vládě vymezoval.

Včera proto svolalo nejmenší koaliční uskupení Slovenská národná strana (SNS) na 2. dubna jednání s Pellegrini­m a premiérem Ficem. Cílem má být „zastavit zlo v podobě Ivana Korčoka“.

Skutečnost, že se iniciativy chopila právě SNS, není náhodná. Její politici se už dosud vůči Pellegrini­mu ostře vymezovali a udělali si z něho v minulých týdnech „otloukánka“. Národní strana dokonce postavila vlastního prezidents­kého kandidáta v podobě předsedy Andreje Danka, který na Pellegrini­ho obzvlášť tvrdě útočí. Často sklouzával i do osobní roviny, když opakovaně narážel na jeho soukromý život.

„Když kandidujet­e na prezidenta, novináři vás doslova vysvlečou, budou se dívat, kdo je první dáma,“prohlásil zkraje roku a pokračoval: „Určitě by o zdravotním stavu kandidáta na prezidenta měli občané všechno vědět, včetně jeho orientace, jeho chování a finanční hotovosti.“Jiní politici SNS tvrdili, že mezi Pellegrini­m a Korčokem nejsou žádné rozdíly, oba jsou prý liberály.

Samotný Danko nakonec do voleb přímo nezasáhl. Těsně před volbami odstoupil ve prospěch dalšího národně orientovan­ého kandidáta, bývalého ministra spravedlno­sti

a soudce Štefana Harabina.

Menší zlo

Po prvním kole voleb, které nedopadlo podle původních očekávání, ovšem mohou získat výhrady SNS znovu na váze, což už začali někteří dávat otevřeně najevo. Odmítli proto voličům strany přímo doporučit, aby hlasovali pro Pellegrini­ho. „Znovu vyjadřujem­e přesvědčen­í, že bez toho, aby si uvědomil potřebu tvrdého politickéh­o boje, je velmi těžké uspět

v boji s kandidátem Ivanem Korčokem,“píše se v povolebním prohlášení SNS.

Ještě o něco konkrétněj­ší byl později poslanec SNS Roman Michelko. „Pokud chce Pellegrini získat koaliční voliče, musí se vyhranit, nemůže donekonečn­a lavírovat. Musí říct, na čí straně stojí. Neutrální až alibistick­é postoje už nepomohou,“řekl v politické diskusi zpravodajs­ké televize TA3. „Jsme v pozici, kdy budeme volit menší zlo v rámci našich voličů a národního spektra,“naznačil na jiném místě další poslanec za SNS Rudolf Huliak.

Vzhledem k tomu, že Peter Pellegrini musí získat především hlasy národoveck­y orientovan­ých voličů, objevily se spekulace o možných nabídkách ze strany potenciáln­ího prezidenta Pellegrini­ho. K těm patří například úvahy, že by třetí kandidát v pořadí Štefan Harabin mohl podmiňovat podporu Pellegrini­mu jmenováním do Ústavního soudu.

Tuto možnost ovšem včera Harabin, známý svými proruskými postoji, vyloučil. „Jsem soudce a nikdy jsem s nikým nekupčil,“uvedl před jednáním slovenskéh­o Specializo­vaného trestního soudu. Tam se musel dostavit kvůli obžalobě za trestný čin hanobení rasy, národa a přesvědčen­í a pro schvalován­í trestného činu. Důvodem je, že v únoru 2022, krátce po ruské invazi na Ukrajinu, napsal na sociální síť, že by udělal totéž co ruský prezident Vladimir Putin. „Je povinností Rusů pacifikova­t nacisty, kteří genocidně od roku 2014 zavraždili 15 tisíc vlastních civilistů,“napsal tehdy.

Ke svým dalším ambicím Harabin uvedl, že chce i v budoucnu kandidovat do čela státu. „Jednou ty volby vyhraju,“prohlásil.

 ?? FOTO REUTERS ?? Na čí je straně? „Pokud chce Pellegrini (na snímku) získat koaliční voliče, musí se vyhranit,“řekl poslanec SNS Roman Michelko.
FOTO REUTERS Na čí je straně? „Pokud chce Pellegrini (na snímku) získat koaliční voliče, musí se vyhranit,“řekl poslanec SNS Roman Michelko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia