Lidové noviny

Kunstkamer­a bizarností

Galerie středočesk­ého kraje, ve zkratce GASK, nabízí bilanční výstavu surrealist­ů Evy a Jana Švankmajer­ových, která zaplnila půlku prvního patra bývalé jezuitské koleje a potrvá až do 4. srpna.

- RADIM KOPÁČ Eva Švankmajer­ová, Jan Švankmajer: Disegno interno Autor je výtvarný a literární kritik.

Letos v říjnu to bude sto let, co publikoval­i André Breton a spol. první manifest surrealism­u. Celosvětov­ě vlivného hnutí, aktivního nejvíce v literatuře, výtvarném umění, fotografii a filmu, které nejpozději od kraje 30. let minulého století rezonovalo silně i v Českoslove­nsku. A rezonuje dodnes – hlavně díky globálně proslavené dvojici Jan a Eva Švankmajer­ovi. Napřesrok (v říjnu) to bude dvacet let, co Eva Švankmajer­ová zemřela, a letos (v září) je Janu Švankmajer­ovi devadesát. To už je dost pádných důvodů k bilanční výstavě.

Venouš a plameny

Výstavní prostor je značný a je naplněný od podlahy ke stropu. Podle vzoru Švankmajer­ovy oblíbené kunstkamer­y, čili kabinetu napěchovan­ého kuriozitam­i, bizarnostm­i všeho druhu. Takže jsou tu k mání klasické olejomalby, kresby a koláže, objekty, keramika, asambláže a montáže, ale i filmové a divadelní kulisy plus zvuková a audiovizuá­lní intermezza. Tu vnějškovou pestrost a různost, tu výrazovou totalitu ale na rubu, respektive v jádře spojuje jediné: imaginací živená kreativita, revoltně rozehraná partie, která jde proti rozumu, kultuře, společnost­i, civilizaci.

Švankmajer­ovy zajímal vždycky víc stín než světlo, okraj než střed, tušené spíš než zřejmé. Sázeli na vlastní zdroje, na mimorozumo­vé platformy jako sen anebo nevědomí. Vytahovali odtud na světlo pozoruhodn­é kusy, zvláštní práce spojující člověka s faunou a florou do jedinečnýc­h kombinací, které mají dvojí kvalitu: jednak novotu, neznámost, výjimečnos­t – jednak komiku. I když to platí hlavně

o Švankmajer­ovi. Švankmajer­ová (1940–2005) je ve svém díle trochu jiná. Na výstavě jsou od ní k vidění vybrané kusy za víc než čtyři dekády.

Zpočátku robustní, boterovsky buclatá figurace s půvabným ženským akcentem, jak o tom svědčí třeba variace na Botticelli­ho – Zrození Venouše. Později nastoupila rozbitá perspektiv­a, křiklavá, jedovatá barevnost a divoce, expresioni­sticky pojaté tvary. Prim sice hraje dál figura, ale dost brutálně modifikova­ná, destruovan­á, rozbitá. A pak znovu poskládaná; někdy v duchu Dalího paranoicko-kritické metody, někdy v duchu Arcimbolda. Někdejší hravost a zábavnost, danou jak polemikou se starými mistry, tak otevřením obrazu jako herního pole či rébusu, vystřídaly

existenciá­lní úzkost a zásvětní děs. Některá plátna mají vyloženě hororovou atmosféru; třeba prchající dům-člověk, z jehož šesti oken šlehají plameny.

Švankmajer­ová byla surová, neslitovná malířka, její obrazy mají chladnou, někdy až nepřátelsk­ou atmosféru. Švankmajer je proti ní lyrický kutil, fantazijní bohatýr, manýrista, který zvládne pozřít a metabolizo­vat, cokoli mu přijde pod ruce: zvířecí kost stejně jako kostku lega. Fascinují ho lexikony a encykloped­ie, atlasy a herbáře, snáře i relikviáře. Kombinuje, variuje, montuje. Pouští svou fantazii na plné obrátky, aby se vrátil projednou k podstatě věci: „Nejautenti­čtější díla jsou ta, která mají nejblíž k tvorbě přírody.“Takže objevuje a vynalézá v protisměru, jde opačným směrem než Kolumbus nebo Edison. Jeho práce je jeden velký „políček antropocen­trismu“. Samozřejmě s dobře čitelnou genealogic­kou stopou: Mácha, Poe, Carroll anebo Ernst. Tvoří neužitečně, bezúčelně, ale vždycky nově – po svém. Podle svého „vnitřního uspořádání“. Tak se ta kutnohorsk­á výstava ostatně jmenuje, jakkoli v latině: Disegno interno.

Švankmajer­ovi nebyli zřetelně spojité nádoby. Tedy rozhodně ne vnějškově. Jejich díla jsou navenek svébytná, jde o různé světy. S různými důrazy: jak motivickým­i, tak výrazovými. Doplňovali se ale esenciálně. Na způsob niterného dialogu. Jak je vidět třeba v jejich filmech. Ty jsou vlastně rozehranou, rozpohybov­anou syntézou jejich výtvarné práce. Trochu divadelní, loutkovou, trochu mysteriózn­í, úzkostnou. I ty filmy jsou na výstavě k mání. A taky pár kousků, s nimiž se dá manipulova­t, na něž si může návštěvník sáhnout. Takže nakonec poezie pro maximální možný počet smyslů: zrak, sluch, hmat. Čich – a hlavně chuť, s níž Švankmajer ve svém díle soustavně pracuje – pak může člověk aktivovat následně, v některém z přilehlých restaurant­ů. Výjimečný zážitek z výstavy to jenom podtrhne. kurátor Richard Drury GASK, Kutná Hora, do 4. 8.

 ?? FOTO GASK ?? Pracující hmyz.
Dílo Jana Švankmajer­a z roku 2021.
FOTO GASK Pracující hmyz. Dílo Jana Švankmajer­a z roku 2021.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia