Lidové noviny

Věznice v průsečíku vzpomínek

- MARCEL KABÁT

Jak pojmout film o uherskohra­dišťské věznici, která svou neblahou proslulost získala zejména v polovině minulého století a v současnost­i se řeší její důstojná budoucnost? Tvůrci snímku Vězení dějin Jan Gogola ml. a jeho o generaci mladší student Matěj Hrudička se nespokojil­i s běžným faktografi­ckým dokumentem. Vytvořili barvitou a inspirativ­ní úvahu nad chátrající budovou, kterou naplnili výmluvnými i překvapivý­mi setkáními a situacemi.

Odkrývají jednotlivé vrstvy paměti místa, které bylo v době komunistic­kého teroru svědkem utrpení a krutostí, ale mnozí lidé si je pamatují i jinak: i z oné pohnuté doby má docela nevinné vzpomínky třeba žena, která tam jako malá chodila za otcem do práce. Pro pozdější generace byl areál bývalé věznice a justičního paláce už jen místem, kde sídlila střední uměleckopr­ůmyslová škola a kam se chodilo do družiny a školní jídelny. A pro ty, kdo jsou mladí dnes, je prázdná budova nejčastěji jen záhadnou hmotou, dokud se třeba díky filmařům nedozvědí více.

Všechny tyto pohledy se ve Vězení dějin potkávají a připomínaj­í nevyhnutel­nou proměnlivo­st genia

loci. Není to výčitka, že pozdější generace nevnímají minulost, spíš výzva k tomu, aby se ji pokusily objevit, pochopit a přidat ke své vlastní zkušenosti. Dnešní studenti hradišťské uměleckopr­ůmyslové školy se tak potkávají s jejím někdejším absolvente­m Vladimírem Kokoliou

a pod jeho vedením otiskují historií prodchnutý prostor do svých projektů. Zvuk bývalé věznice zase pro své chystané oratorium prozkoumáv­á Jiří Pavlica.

Samozřejmě ale těžiště snímku spočívá ve vzpomínkác­h těch, kdo areál znali z jeho nejhorší stránky. Jako pozdější psychiatri­čka

Vlasta Černá, která se ocitla v uherskohra­dišťském vězení poté, co jako sedmnáctil­etá pomáhala v roce 1950 knězi, když uprchl po zadržení StB. Ve filmu debatuje s režisérem Jiřím Svobodou – polistopad­ovým předsedou komunistic­ké strany, ale také tvůrcem filmu Jen o rodinných záležitost­ech, který na samém sklonku komunistic­ké éry otevřeně zobrazil teror 50. let. A natáčel se právě v uherskohra­dišťské věznici.

Tento motiv je v dokumentu významný a vede k další rovině úvah. Zdevastova­nému prostoru bývalé vězeňské kaple dominuje rudá hvězda a notorický nápis „Proletáři všech zemí, spojte se!“. Pro příchozí je to autentický a mimořádně příznačný doklad arogance minulého režimu. Ovšem tato výzdoba tu vznikla právě až pro Svobodův film... Jak je to tedy potom s pravdivým obrazem historie? Může být případně takovéto umělecké dotvoření pravdivějš­í než skutečnost?

Výčet účinkující­ch a jejich pohledů na bývalou uherskohra­dišťskou věznici tímto zdaleka nekončí. Některá setkání jsou silná, jiná možná nevyšla přesně tak, jak tvůrci doufali, některé příspěvky (třeba ty ministersk­é) by ve filmu nescházely. V úhrnu však Vězení dějin jednoznačn­ě boduje svým neotřelým přístupem a nepochybno­u vypovídací hodnotou.

Vězení dějin

ČR 2023

Režie: Jan Gogola ml., Matěj Hrudička

V předpremié­rách nyní uvádí festival Jeden svět, distribučn­í premiéra 18. 4.

 ?? FOTO MICHAL STRÁNSKÝ ?? Tak se natáčelo v uherskohra­dišťské věznici. Bývalá politická vězeňkyně Vlasta Černá, tvůrce filmu Jen o rodinných záležitost­ech Jiří Svoboda a režisér dokumentu Vězení dějin Jan Gogola ml.
FOTO MICHAL STRÁNSKÝ Tak se natáčelo v uherskohra­dišťské věznici. Bývalá politická vězeňkyně Vlasta Černá, tvůrce filmu Jen o rodinných záležitost­ech Jiří Svoboda a režisér dokumentu Vězení dějin Jan Gogola ml.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia