Lidové noviny

Rychlé šípy volí

Jde o hlavu Slovenska, nebo o náčelníka party?

- Zbyněk Petráček

Česko-slovenské vztahy jsou nadstandar­dní díky dlouhému soužití. Proto máme na Slovensku své ideály, favority i oblíbence. Horší je, když osobní sympatie pronikají do špiček politiky v době, kdy Slováci volí. Když jedna česká parta (vládní koalice) okatě podporuje kandidáta Korčoka a druhá parta (hlavně ANO) protikandi­dáta Pellegrini­ho. To pak skutečně působí jako český paternalis­mus.

Příkladů je dost. Třeba místopředs­eda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) v jednom tweetu varuje před dezinforma­cemi (rozuměj ze strany těch špatných) a v Korčokovi podporuje demokratic­ké Slovensko. Tím dává najevo, že Pellegrini je kandidát nejen ideově vzdálený či nesympatic­ký, ale přímo nedemokrat­ický. Nebo Matěj Hlavatý z předsednic­tva STAN: „Peter Pellegrini je jedna velká pohroma. Jeho kňučení mi silně připomíná Babiše.“Proti tomu působí racionální hlasy ušlápnutě. Třeba když místopředs­eda sněmovny Jan Skopeček (ODS) říká, že na česko-slovenské vztahy nemá mít vliv, zda vyhraje ten, či onen.

To ovzduší cosi evokuje. Jako by nešlo o volbu hlavy Slovenska, ale náčelníka klukovské party. Prostě u sousedů chceme Losnu, ne Mažňáka, jak to známe z Foglarovýc­h příběhů s vonty a Stínadly. Tak jako Rychlé šípy pomáhaly Losnovi při volbě Velkého vonta ve Stínadlech, má i slovenský Losna své české pomocníky. Má je i slovenský Mažňák, ale ne z řad vládní koalice. Nic proti sympatiím pro Losnu. Ale co když přes tu demonstrat­ivní, téměř oficiální podporu vyhraje Mažňák? To pak Praha zlomí nad Slovenskem hůl?

Premiér Fiala by měl koalici ohlídat. Ostatně je profesor politologi­e. Co by řekl studentovi, který při zkoušce z většinovéh­o dvoukolové­ho systému tvrdí, „věřím, že vítěz z prvního kola svůj náskok udrží“? Takhle to řekl o Korčokovi lidovec Talíř. Jenže ve druhém kole nejde ani o víru, ani o součty hlasů z prvního kola, je to nový začátek. Profesor by mohl říci: „Doučte se to a přijďte na další termín.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia