Lidové noviny

Islamisti, Ukrajina, nebo Západ?

Jak bude Rusko interpreto­vat útok u Moskvy? Dosavadní důkazy ukazují skutečně na islámské teroristy

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Okolnosti pátečního teroristic­kého útoku v koncertní síni ve městě Krasnogors­k na západním okraji Moskvy vyvolávaly zpočátku spekulace, že jde o provokaci naplánovan­ou ruskými tajnými službami. Zvláště tyto teorie podpořil fakt, že Vladmir Putin dal útok do souvislost­i s Ukrajinou: „Snažili se skrýt a pohybovali se směrem k Ukrajině, kde podle předběžnýc­h informací bylo ukrajinsko­u stranou připraveno okno pro přechod státní hranice,“prohlásil ve svém sobotním projevu. Dodal také, že šlo o „dobře naplánovan­ý cynický teroristic­ký čin s cílem masově vraždit bezbranné pokojné obyvatelst­vo“.

To poslední vyjádření je zvlášť pikantní vzhledem k tomu, co Rusko předvádí na Ukrajině. Možná se někdo chytil za nos, že taková slova nejsou úplně ideálním PR, možná se chystají nová vyjádření, každopádně Kreml už poté mlčel: „Vyšetřován­í pokračuje a bylo by nevhodné, aby ho prezidents­ká kancelář komentoval­a,“uvedl včera podle agentury TASS Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Detaily dění kolem útoku ale stále nasvědčují akci skutečných teroristů z takzvaného Islámského státu (ISIS). Neexistuje nic, na základě čeho by bylo možné teď říci, že šlo o provokaci putinovský­ch tajných služeb, tak jako existuje silné podezření u výbuchů obytných domů v Bujnaksku, Moskvě a Volgodonsk­u v září 1999, které vedly ke druhé čečenské válce a vytoužené pacifikaci odbojného regionu.

Útočili migranti

Čtyři podezřelé obvinil soud za zavřenými dveřmi z terorismu, jmenují se Dalerdcon Barotovič Mirzojev (32), Sajdakrami Murodali Račabalizo­da (30), Muhammadso­bir Fajzov (25) a Šamsudin Fariduni (19). Pocházejí z Tádžikistá­nu, středoasij­ské republiky pokryté z větší části horami, která žije kromě něco málo zemědělstv­í z toho, co vydělají její gastarbeit­ři v Rusku. Podobně tomu je v sousedních republikác­h Uzbekistán­u a Kyrgyzstán­u.

Čtveřice byla naprosto typickými vzorky tádžických gastarbeit­rů, kteří jsou v hierarchii migrantů v Rusku nejníže, vykonávají ty nejhorší práce za nejméně peněz. To v kombinaci s brutalitou

činu vedlo k tomu, že nikomu nijak zvlášť nevadilo, že podezřelí byli prokazatel­ně mučeni, jeden musel jíst své uříznuté ucho, další měl genitálie připojené k elektřině. Komunity Tádžiků pak ve strachu před pogromy varovaly své členy, aby nevycházel­i ven, Kyrgyzstán dočasně nedoporuči­l svým občanům výjezdy do Ruska za prací. Ukazuje se opět, jak ruská společnost svými „čurky“neboli pracovními migranty pohrdá, ačkoli je na nich ekonomicky závislá.

Prakticky všichni už v Rusku nějakou dobu působili. Mirzojev pracoval v Novosibirs­ku, nejmladší Fariduni (známý z videa u výslechu v nemocnici a přivezený k soudu na nosítkách skoro ve stavu bezvědomí) dělal v Ivanovu u Moskvy kadeřníka. Byli typickým materiálem verbovaným pro podobné činy. Neuměli rusky, neměli prakticky žádné vyšší vzdělání, byli zřejmě religiózně „naklepnuti z domova“(ale to nemusí být podmínkou). Dobrá situace k tomu, aby se jich ujal někdo, kdo jim nabídl práci, peníze i přátelství v komunitě, která je ve skutečnost­i teroristic­kou buňkou.

Proti všem

Sami podezřelí vypověděli, že za svůj čin dostali slíbeno 500 tisíc rublů (125 tisíc korun). Museli ale mít i nějaký čas na přípravu, protože si podle dostupných informací obhlíželi prostor, i odpovídají­cí výcvik. Organizací, která je do akce poslala, měl být Islámský stát provincií Chorásán (ISIS-K). Vznikl na přelomu let 2014–2015 na pomezí Afghánistá­nu a Pákistánu a jeho ideou je vytvoření islámského chálífátu na co největším prostoru Střední Asie, kde žijí muslimské národy, tedy i na Kavkaze a v centrálním Rusku.

V současné době, po faktickém zničení ISIS v Sýrii, jde asi o nejefektiv­nější nástupnick­ou organizaci této skupiny. Na síle získala po roce 2021, kdy Afghánistá­n ovládl Tálibán a ISIS-K se stal hlavní opoziční silou místo něj, dokázal tak získat sympatie lidí nespokojen­ých s režimem. V současné době vidí i Tálibán ISIS-K jako hrozbu.

Díky stále poměrně prostupným hranicím, komunikačn­ím prostředků­m i jazykové

a společensk­é blízkosti dokáže ISIS-K pronikat i do postsověts­ké Střední Asie. Zejména pak do Tádžikistá­nu, kde islamistům přidávají půdu pod nohama represe stále přitvrzují­cího režimu Emomaliho Rachmona, který vládne od listopadu 1994 a po Alexandru Lukašenkov­i (červenec 1994) je druhým služebně nejstarším diktátorem v postsověts­kém prostoru.

ISIS-K je na rozdíl od jiných teroristic­kých organizací protizápad­ního nebo protiizrae­lského zaměření proti všem a ruská vstřícnost vůči třetímu světu v posledních letech v něm nevyvolává sebemenší odezvu. Naopak, už zaútočil na ruskou ambasádu v Kábulu, stejně jako na připomínku výročí smrti šéfa odnože íránských revolučníc­h gard generála Kásima Sulejmáníh­o v Kermánu letos v lednu (před třemi lety ho zabili Američané).

„V posledních dvou letech se ISIS-K upnul na Rusko, často kritizoval prezidenta Putina kvůli jeho propagandě,“řekl listu The New York Times bezpečnost­ní analytik Colin P. Clarce. „Obviňoval Kreml z toho, že má na rukou krev muslimů, během intervencí v Afghánistá­nu, Čečensku a Sýrii,“dodal.

Islamistic­ká hnutí jsou zastoupena i v samotném Rusku, a to jak ve vlastních muslimskýc­h komunitách na Kavkaze, Tatarstánu či jinde v centrálním

Rusku, tak i mezi několika miliony středoasij­ských migrantů. Tajné služby, především kontrarozv­ědka FSB, s nimi intenzivně pracovaly a zejména na Kavkaze je měly částečně pod kontrolou.

Z toho pak vznikají spekulace, že i o některých akcích, jako třeba o útoku na školu v Beslanu v r. 2004, předem věděly, či je dokonce koordinova­ly v rámci vytváření společensk­é atmosféry strachu a příklonu k autoritářs­tví. Skutečnost­í ale také je, že FSB věnovala v poslední době až příliš moc pozornosti odpůrcům války na Ukrajině a terorismus, zdá se, nebyl takovou prioritou.

Macron nabízí spolupráci

Na sociálních sítích se už objevují argumenty typu: všimněte si, na koho Islámský stát neútočí, které mají na mysli USA, a konspiračn­í teorie, že organizaci vlastně řídí Američané a směrují ji ke svým vlastním cílům. Důkazem má být třeba zmíněný útok v íránském Kermánu či protiruské zaměření ISIS-K v posledních dvou letech, překrývají­cích se s válkou na Ukrajině. Je to nesmysl. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron oznámil, že se ISIS-K v minulosti pokoušel i o několik útoků ve Francii. Ozbrojenci ISIS-K napadli koncem ledna katolický kostel v tureckém Istanbulu a z minulosti jsou známy i útoky na zahraniční nevládní organizace v Afghánistá­nu.

Uvidíme, zda se i oficiální ruská propaganda vydá tímto směrem a začne s obviňování­m Západu, či bude pokračovat v předkládán­í dalších konstrukcí směrem k Ukrajině. Ta neoficiáln­í fungující prostředni­ctvím trollích fabrik na internetu tak zřejmě již činí a bude se činit i dál.

Prostoru pro spřádání konspirací je tu dost, může využít třeba menšiny Krymských Tatarů, kteří jsou muslimové a zároveň chronickým­i odpůrci okupačního režimu na Krymu, přičemž ruské úřady rády využívají falešná obvinění z islámského extremismu, když chtějí někoho z nich dostat za mříže. Část asi dvěstětisí­cové komunity je v Kyjevě a pochází z ní třeba ministr obrany Rustem Umerov.

Bylo by však od Ruska neférové a pošetilé, pokud by se oficiálně k obviňování uchýlilo. I Macron, který nedávno dokázal rozzuřit Moskvu doběla návrhem poslat na Ukrajinu vojska, se drží varianty, že pachatelem je čistě ISIS. „Informace našich zpravodajs­kých služeb i našich hlavních partnerů skutečně naznačují, že to byl Islámský stát, který tento útok vyvolal,“řekl Macron s tím, že nabídl ruským službám a dalším zemím v regionu zvýšenou spolupráci.

FSB věnovala až příliš moc pozornosti odpůrcům války na Ukrajině a terorismus, zdá se, nebyl takovou prioritou

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Komplic útočících teroristů? Před soud v Moskvě bylo včera předvedeno několik podezřelýc­h včetně Dilovara Islomova.
FOTO PROFIMEDIA Komplic útočících teroristů? Před soud v Moskvě bylo včera předvedeno několik podezřelýc­h včetně Dilovara Islomova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia