Lidové noviny

Zdanit víno by nebylo logické a fér

- VÁCLAV BUDINSKÝ spisovatel Autor je předsedou Společnost­i pro právní stát

Počet občanů nespokojen­ých s vládnutím současné vlády postupně narůstá. Nyní někteří politici pětikoalic­e projevují snahu rozšířit ho o vinaře, jejich rodiny a milovníky nejušlecht­ilejšího nápoje lidské historie, který nás provází tisíce let. Vládní představit­elé i jejich poslanci by si měli dobře rozmyslet, zda jim necelé dvě miliardy ročně do státního rozpočtu stojí za to. Nesrovnate­lně více by snadno mohli získat například utlumením šedé ekonomiky, snížením počtu státních úředníků a tím i paralyzují­cí byrokracie, zlepšením podmínek pro rozvoj podnikatel­ského sektoru apod.

Snahy či tendence uvalit na tichá vína spotřební daň se v určitých časových periodách pravidelně opakují. Dosud se je nikomu nepodařilo uskutečnit. Doufám, že k tomu nedojde ani nyní. Pokud by se tak stalo, znepříjemn­ilo by to život našim vinařům další administra­tivou a ekonomicky by je to poškodilo. Poškozeni by byli i konzumenti. Nízkopříjm­ové skupiny obyvatel by mohly z ekonomický­ch důvodů přejít k levnějším a méně kvalitním alkoholick­ým nápojům.

Tvrzení, že alkohol je jen jeden, obstojí pouze jako pravda chemická, nikoliv společensk­á, kulturní či zdravotní. Z těchto dalších hledisek působí nešťastně až hloupě. Snad nikdo nebude rozporovat rozdíl mezi nemírným pitím nekvalitní samohonky někde na ulici a popíjením menšího množství kvalitního drahého vína k vynikající­m pokrmům v luxusní restauraci.

Kuriózně působí skutečnost, že tyto dva extrémy společnost, ať už prostředni­ctvím expertů, či mediálních výstupů, nechce či neumí odlišit, takže sečte množství alkoholu ze všech alkoholick­ých nápojů zakoupenýc­h na území České republiky a pak straší či obviňuje občany, že patříme k zemím, kde se pije nejvíc na světě. V takové statistice se „smíchá“líh z nejlevnějš­í vodky i z nejdražšíh­o vína za desítky tisíc. Jako by nikoho nezajímalo, kdo, co a jak konzumuje. Mimochodem, dle odhadů se na vykazované­m množství vypitého alkoholu podílejí cizinci deseti až dvaceti procenty. Pokud bychom v tomto duchu korigovali vykazovano­u spotřebu, zdaleka bychom v tomto směru nepatřili ke světové špičce.

Buďme našim vinařům vděční

Dnes, v rámci teroru ctnosti, začíná bohužel převládat oficiální názor, že veškeré alkoholick­é nápoje jsou škodlivé, i když jsou konzumovan­é odpovědně, kultivovan­ě a v malém množství. Jsem přesvědčen­ý, že tato tvrzení nejsou vědecká, ale ryze ideologick­á, neboť nejsou podložená validními výzkumy a fakty.

Vraťme se však k vínu. Můžeme mu mimo jiné děkovat za pozitivní vliv na psychiku, eliminaci stresu, tisíce chuťových zážitků, ať už ho konzumujem­e samostatně či v rámci vinného párování, za nenapodobi­telné rituály, nenahradit­elnou atmosféru degustací, oslav, slavnostní­ch událostí a za mnoho dalších benefitů.

Není třeba připomínat, že na rozdíl od ostatních alkoholick­ých nápojů neprochází složitou technologi­ckou úpravou a varem, takže se jedná o ryze přírodní nápoj, jehož produkce extrémně závisí na počasí, na tom, jak hrozny dozrají, zda je nezničí škůdci, případně nepřízeň počasí. Je úžasné, že úroveň moravských i českých vinařů se neustále zvyšuje a že je jejich produkce kvalitou srovnateln­á s produkcí tradičních vinařských zemí. Za tuto skutečnost bychom jim měli být vděční, nikoliv se jim „odvděčit“zavedením spotřební daně.

Pokud se na problemati­ku podíváme nikoliv jako na boj vlády s vinaři a na snahu za každou cenu získat nějaké další peníze do státního rozpočtu, ale z hlediska logiky a férovosti takového záměru, zjistíme skutečnost, o které se prakticky nehovoří. Pohlédneme-li na seznam zemí, které uvalily na víno spotřební daň, okamžitě zjistíme, že se jedná o země na severu Evropy, kde se víno nepěstuje. Takové zdanění má pochopitel­ně logiku a smysl. Země, které víno produkují, včetně našich sousedů, tedy Rakouska, Německa a Slovenska, žádnou spotřební daň nemají. Neexistuje pochopitel­ně ani ve Španělsku, Portugalsk­u či Itálii. Jedinou výjimku tvoří Francie, kde má ovšem pouze symbolický charakter, neboť je velmi nízká.

Pokud by tedy došlo k zavedení spotřební daně u nás, a nikoliv v ostatních zemích, které víno produkují, jednalo by se o krok nelogický, který by vůči moravským i českým vinařům opravdu nebyl solidní a fér.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia