Lidové noviny

Důvěra v ekonomiku se zlepšila

-

Březnové zlepšení důvěry v tuzemskou ekonomiku ukazuje, že české hospodářst­ví začíná ožívat. Shodují se na tom analytici při hodnocení včerejších údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), podle nichž je důvěra v českou ekonomiku nejvyšší od loňského května. Vyzdvihují především optimismus spotřebite­lů, který podle nich může podpořit spotřebu domácností. Ta by podle odborníků letos měla táhnout hrubý domácí produkt (HDP).

Analytička Komerční banky Jana Steckerová uvedla, že se důvěra v ekonomiku zlepšila ve všech sektorech s výjimkou stavebnict­ví. „Dnešní (pondělní) výsledek tak potvrzuje naše očekávání, že česká ekonomika by měla v nadcházejí­cích kvartálech dále oživovat. To však bude pouze pozvolné, když za celý letošní rok očekáváme růst HDP o 0,8 procenta,“uvedla.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil upozornil na to, že důvěra spotřebite­lů dosáhla 99,9 bodu, což je nejvyšší hodnota od října 2021. „Domácnosti evidentně již zřetelně vidí světlo na konci tunelu, přestávají se obávat dalších cenových šoků, hrozby nezaměstna­nosti, poklesu reálných výdělků či dopadů vládního konsolidač­ního balíčku. Právě větší optimismus spotřebite­lů je to, co česká ekonomika postrádala v uplynulých letech. Jejich slabá nákupní aktivita byla dosud hlavním důvodem, proč se návrat na předpandem­ické otáčky na rozdíl od zbytku EU stále nedařil,“uvedl Hradil.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera

se začíná obracet horší nálada domácností a firem z prvních dvou měsíců roku. „Domácnosti současnou situaci již nevnímají natolik negativně. A zejména předpoklád­ají zlepšení své finanční situace, což by mohlo znamenat rychlejší oživení doposud utlumené spotřeby domácností. Také v případě firem je patrný náznak optimismu,“uvedl. „Ačkoli čísla jednoho měsíce nelze přeceňovat, závěr letošního prvního čtvrtletí naznačuje v tomto ohledu mírný optimismus,“dodal Seidler.

Návrat k symboĺické­mu růstu

„Důvěra spotřebite­lů roste již tři měsíce po sobě, pravděpodo­bně vnímají silně pozitivně klesající inflaci v únoru letošního roku a výhled na růst reálných mezd. Díky tomu se zvyšuje počet lidí, kteří očekávají zlepšení své finanční situace. Zmírnil se i pesimismus podnikatel­ů, což nám poskytuje mírně pozitivní výhled na vývoj ekonomiky jako celku v letošním roce,“sdělil hlavní finanční analytik Provident Financial Petr Javůrek.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek hodnotí údaje o důvěře v ekonomiku jako znamení, že se české hospodářst­ví stabilizov­alo a zřejmě vykáže v prvním čtvrtletí symbolický růst. „O nějaké konjunktuř­e je zatím předčasné hovořit, protože v první fázi se pojede na vrub zásob a teprve s oživením zahraniční poptávky lze předpoklád­at i pozitivní impulz ve výrobním sektoru. Prozatím ovšem pozitivní očekávání firem nejsou jasně podložená novými objednávka­mi,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia