Lidové noviny

Středula „utrpěl“vítězství

Největší odborová organizace v zemi si včera za svého lídra znovu zvolila Josefa Středulu, kterého předtím kvůli neplacení členských příspěvků odstavila z funkce. Byl jediným kandidátem.

- IVANA PEČINKOVÁ

Výsledkem včerejšího mimořádnéh­o sněmu Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS), jež zastřešuje celkem 31 organizací, je znovuzvole­ní Josefa Středuly (56). „Dostal jsem druhou šanci, kterou chci rozhodně využít,“řekl LN staronový šéf.

Předák, jenž odborovou centrálu vedl od roku 2014 do letošního února, kdy ho křeslo stálo neplacení členských příspěvků, dostal 64 hlasů z celkem 112. To odpovídá asi 57 procentům všech hlasů, což je slabá nadpolovič­ní většina. „Je dostačujíc­í pro to, abych mohl pokračovat v práci předsedy ČMKOS. Co se týče počtu hlasů, každý má svůj subjektivn­í důvod a já při tajné volbě ani nevím, jak kdo hlasoval,“uvedl Středula na dotaz, zda získaná podpora není malá.

„Výsledek není žádná sláva. Už nebude mít tak silný mandát jako předtím. Projevilo se to, že svým vystupován­ím naštval spoustu členů i předsedů svazů. Proto pro něj některé vůbec nehlasoval­y. Už nyní má uvnitř ČMKOS silnou opozici,“svěřil se LN pod příslibem anonymity zdroj z odborářský­ch kruhů.

Existenci opozice potvrdily i uplynulé tři týdny plné diskusí v různých členských svazech ČMKOS, předcházej­ící včerejšímu kongresu. Opozice nicméně není zformovaná natolik, aby byla schopna se usnést na dalších kandidátec­h anebo prosadit, aby se volba odložila do doby, než se to podaří. Středula tak byl jediným kandidátem. On sám to tak kriticky nevidí. „Máme vládní pětikoalic­i, která není schopna se dohodnout. A nás je 31,“podotkl.

„Uzavřelo se to. Řekli, co říci chtěli, a to je pro organizaci tohoto typu důležité, nesmírně cenné. To, co se stalo, je pro mě historií, z níž je nejen třeba se poučit, ale také udělat vše pro to, aby se to neopakoval­o,“shrnul Středula svůj hlavní pocit z oněch napjatých tří týdnů, během nichž byl bez mandátu předsedy a docházel coby host na jednání o svém vlastním osudu na mnoha platformác­h. Během té doby, jak sám potvrdil, byla tématem loňská prezidents­ká volba, z níž pár dnů před termínem prvního kola odstoupil, a dále nezaplacen­é členské příspěvky. Včera se už podle něj o volbě hlavy státu nemluvilo, o příspěvcíc­h však ano.

A co bude chtít staronový předseda dělat jinak? „Zejména napravit chyby, které subjektivn­ě vnímám. A zamezit tomu, aby se opakovaly,“zdůraznil Středula s tím, že požádal předsedy všech odborových organizací o schůzku. „S některými jsme se už domluvili. Půjdeme do odborových organizací, budeme mluvit s lidmi, aby i oni vnímali, že jsou pro nás to nejdůležit­ější,“řekl.

Za svou největší chybu označil to, že málo komunikova­l s lidmi napřímo. „Ale chyb byla celá řada. Mojí chybou bylo i to neplacení členských příspěvků. To mě nakonec stálo i funkci,“uznal.

Odmítá ale, že by – jak zaznívá z některých odborářský­ch kruhů – bylo neplacení příspěvků záminkou pro jeho sesazení a někdo tomu pomohl. „Ne ne, tak to nebylo. Z mého pohledu to byla moje chyba, měl jsem si to lépe hlídat. Nemuselo se to stát. Ale je tam spousta jiných věcí, u nichž mi zůstaly otazníky. A udělám vše pro

„Naštval spoustu členů i předsedů svazů. Už nyní má uvnitř ČMKOS silnou opozici.“

to, aby se ty otazníky vyřešily. Například jsme už mluvili s panem předsedou OS KOVO (Roman Ďurčo – pozn. red.), že se sejdeme, smažeme stůl, začneme znovu a uděláme vše pro to, aby uvnitř konfederac­e vše fungovalo tak, jak má,“vysvětlil šéf ČMKOS.

Čeká na něj řada úkolů

ZDROJ z odborářský­ch kruhů

Včerejší mimořádný sněm ČMKOS formuloval pro staronovéh­o předsedu řadu úkolů. Středula má například připravit plán protestníc­h akcí proti vládnímu záměru zrušit takzvané zaručené mzdy anebo umožnit předčasný odchod do důchodu menší skupině profesí, než požadovali odboráři.

Středula se stal předsedou ČMKOS v roce 2014. Při svém druhém opětovném zvolení do čela největší odborové centrály v Česku v roce 2022 obdržel 88 procent hlasů (poprvé funkci obhájil již v roce 2018). Letos v únoru však místopředs­eda odborové centrály Vít Samek oficiálně oznámil konec jeho mandátu právě kvůli nezaplacen­ým členským příspěvkům.

 ?? ??
 ?? ?? Mimořádný sněm odborů ČMKOS včera opětovným předsedou zvolil Josefa Středulu (vlevo), který poprvé stanul v čele odborové centrály už před deseti lety
Mimořádný sněm odborů ČMKOS včera opětovným předsedou zvolil Josefa Středulu (vlevo), který poprvé stanul v čele odborové centrály už před deseti lety
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia