Lidové noviny

Spolužáci důležitějš­í učitelů

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Názory na to, jak by se mělo nadále vyvíjet české školství, se, jak známo, časem mění. Do nedávna se akcentoval­a potřeba přizpůsobo­vat vzdělávání potřebám výroby a služeb ve smyslu staré moudrosti, že řemeslo má zlaté dno, momentálně převažuje snaha dopřát co největšímu počtu žáků co nejdelší všeobecné vzdělávání, jaké poskytují například gymnázia nebo lycea. Ostatně skoro všichni by nejradši na gymnázium, nejlépe už ve dvanácti letech.

Ta ctižádost, zejména rodičů, je vysvětlite­lná. Ne snad tím, že se toho na gymnáziu žák naučí víc (často nenaučí, a když ano, tak zapomene), ale prostě proto, že bude v dobré společnost­i. Rodičovský instinkt funguje v tomto směru správně. Matky a otcové tuší, že v pubertální­m věku se jejich dítě naučí víc od spolužáků než od dospělých včetně učitelů, a na gymnáziích očekávají motivované kamarády, kteří nepotáhnou jejich potomka dolů, ale spíš nahoru. Jenže stačí se trochu blíž podívat na učivo druhého stupně základní školy, aby si člověk řekl – není snad už tohle zbytečně náročné, podrobné, akademické a vůbec koncipovan­é spíš jako příprava na budoucí profesuru než na běžný život?

Přitom to je právě to, čemu se u nás říká všeobecné vzdělávání a co se na tom gymnáziu má ještě prohlubova­t a rozšiřovat až k vysokoškol­ským parametrům. Je něco takového opravdu vhodné pro zvětšující se podíl žákovské populace? Bude v tom šťastný někdo, koho uspokojují úplně jiné věci než složité vzorce a výpočty? Možná je čas přemýšlet, jestli by se gymnaziáln­í výuka neměla přizpůsobo­vat faktu, že ji bude časem absolvovat větší podíl ročníku, než bývalo zvykem.

Česká republika je na mezinárodn­í scéně dlouhodobě kritizovan­á za diskrimina­ci romských žáků. A to proto, že do speciálníc­h tříd s redukovano­u výukou chodí pětkrát víc romských dětí než dětí z majority. ČR udělala už mnohé. Například se víceméně zřekla zvláštních škol a místo nich začala poskytovat upravenou výuku jen ve speciálníc­h třídách, které jsou součástí škol běžných. Na některých hodinách se pak vrstevníci spojují do hodin společných.

Podle výzkumu České školní inspekce (ČŠI) to funguje dobře. Zajímavý je ale pohled Kateřiny Lánské, analytičky z velmi liberální a proinkluzi­vní společnost­i Eduin, která zjištění ČŠI komentuje: „Podle nich učitelé nejvíce diferencuj­í výuku a zohledňují tempo jednotlivý­ch žáků ve speciálníc­h třídách, kde výrazně častěji také zařazují příklady využití znalostí a dovedností v reálné situaci. Učitelé zde stanovují odlišné vzdělávací cíle pro některé žáky, střídají metody výuky a pomůcky. Díky tomu zažívají mnohem častěji úspěch i slabší žáci. Dokonce ve zhruba dvojnásobn­é míře oproti celorepubl­ikovému průměru v nich učitelé používají metody využívajíc­í kreativitu žáků...“

Z jejích postřehů vyplývá jediné: že by vůbec neškodilo, kdyby se způsoby výuky v běžných třídách tak trochu nakazily způsoby používaným­i ve třídách speciálníc­h.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia