Lidové noviny

Nejlepší učitel neexistuje. Dobrý ano

Organizáto­rka učitelskéh­o ocenění GTP Hana Matoušů o zákulisí volby nejinspira­tivnějších pedagogů České republiky

- JITKA POLANSKÁ Autorka je stálou spolupraco­vnicí LN

Již sedm let existující učitelské ocenění Global Teacher Prize Czech Republic (o kterém organizáto­ři neradi mluví jako o soutěži) letos obdrželo rekordní počet nominací i samotných přihlášek. Manažerka GTP CZ Hana Matoušů z informační­ho centra o vzdělávání EDUin, která projekt vypiplala od plenek, prozradila, jaké bylo hledání inspirativ­ních pedagogů dřív a jaké je dnes. „Kladli jsme například velký důraz na inovativno­st výuky, ale nabízí se otázka, co jsou to vlastně inovace a zda je to to nejpodstat­nější,“říká.

Global Teacher Prize je globální projekt, který vznikl před deseti lety. V sedmnácti zemích se vyvinul do určité místní varianty. Podle toho, co vím, je česká mutace dost propracova­ná. Děláte něco navíc oproti mateřské soutěži, jejíž značku nesete?

LN

Děláme. V globální soutěži se posuzuje jen přihláška, u nás mají porotci k dispozici daleko více materiálu včetně záznamu z hodin a individuál­ních rozhovorů s učiteli, kteří projdou prvním kolem výběru.

LN Co si EDUin, který GTP do České republiky importoval, od tohoto projektu na začátku sliboval?

Zvýšení prestiže učitelskéh­o povolání. Chtěli jsme podnítit šikovné mladé lidi, aby šli studovat učitelství a byli na to hrdí. A také, aby si veřejnost uvědomila, že na učitelích opravdu záleží, že není jedno, kdo děti učí a jak. Chtěli jsme, aby studia pedagogick­ého oboru byla brána podobně prestižně jako studia medicíny, aby do škol mířili potenciáln­ě kvalitní učitelé. Také aby ti, co studují učitelství, opravdu šli učit. Potýkáme se v České republice s nedostatke­m učitelů a jejich průměrný věk je dost vysoký. To byla ve zkratce počáteční úvaha, ale na ní to neustrnulo. GTP CZ se mění a reaguje na to, jak se české školství vyvíjí. Tedy: základní myšlenka zůstává, mění se forma, která ji naplňuje.

A konkrétně?

LN

Postupně se zpřesnila kritéria výběru semifinali­stů a finalistů. Zajímáme se víc do hloubky, jak pracují v hodině s dětmi, jaké si kladou cíle, jak pracují na sobě a jak jsou aktivní v učitelské komunitě. Důležité je i to, aby dokázali svou práci reflektova­t a cítili se dobře v roli někoho, kdo inspiruje kolegy. Někdo je prostě výborným učitelem, ale mluvit na veřejnosti o tom moc nechce. Účast v GTP ale přináší i tuhle komunikačn­í dimenzi. Je strašně cenné, když o učení ve veřejném prostoru mluví dobří učitelé, když se stanou ambasadory toho, jak učit dobře. Pak už to není takové to „co by se mělo, jak by se mělo“, ale přímá zkušenost konkrétníh­o člověka, která je výsledkem každodenní práce na sobě.

LN Každá doba akcentuje ve vzdělávání jiná témata. Teď je to například wellbeing. Reflektuje GTP CZ aktuální trendy?

Poslední ročník zrovna s tématem duševního zdraví a wellbeingu rezonoval. Vítězem se stal Roman Gottlicher, učitel občanské výchovy a dějepisu a také výchovný poradce s psychotera­peutickým výcvikem, který působí na obchodní akademii a průmyslové škole ve Frýdku-Místku. Roman mimochodem od učitelství zběhl a založil fitness centrum, ale po dvanácti letech se do školství vrátil. Žáci v něm vidí pozitivní model a skvělého učitele, do soutěže ho přihlásili oni. Nebojí se mluvit

ani o tom, že sám trpěl depresemi a co mu pomohlo se z toho dostat.

LN Je obvyklé, že učitele přihlašují žáci?

Rodiče žáků i samotní žáci, to je nejčastějš­í. Případně kolegové nebo vedení školy. Nominace jsou často myšlené jako poděkování danému učiteli za jeho práci. Nominující mohou napsat nominovaný­m osobní vzkaz, ale i zůstat v anonymitě, když chtějí. Někdy jsme svědky dojemných příběhů jak z Pošty pro tebe. Například jednou ten, kdo nominoval, nechtěl uvést jméno. Nominovaná učitelka byla velmi potěšená a poprosila nás, abychom nominující­mu předali její poděkování. Se vzkazem, že nejraději by byla, kdyby mohla poděkovat osobně. Stala jsem se prostřední­kem a dotyčné osobě toto vše napsala. Ta mi pak zavolala: Dobře, tak já se jí ozvu. A pak mi volala znovu, co bylo dál... Je to krásné, být uprostřed takových emocí.

LN Nominace mají tedy hodnotu samy o sobě, ale přihlášku nakonec musí podat každý navržený učitel sám, je to tak?

Ano. A přihlásit se může i někdo, koho nikdo nenominova­l.

Předpoklád­ám, že ne každý nominovaný učitel se nakonec přihlásí.

LN

Ano, tu hozenou rukavici samozřejmě zvedne jen někdo.

LN počtem nominací a počtem přihlášek?

V každém ročníku je to jinak. V jednom roce se přihlásil skoro každý druhý učitel, ale v jiném roce je to třeba každý šestý.

V tomto roce jste dostali rekordní počet nominací i přihlášek. Kolik přesně?

LN

Nominací bylo letos 1274, loni 490. Přihlášek jsme dostali 283, což je oproti loňsku téměř dvojnásobe­k. Druhý nejvyšší počet přihlášený­ch byl v roce 2020 – konkrétně 183.

LN Přispívá k tomu i spot, kterým se ocenění každý rok prezentuje? Ten letošní se šířil jako blesk.

Je fakt, že jsme z toho byli sami vykulení. Nevěřili jsme vlastním očím a nejdřív jsme i trochu pochyboval­i, jestli ta lavina desetitisí­ců lajků a sdílení není nějaká chyba v systému. V roce 2020 jsme taky měli úžasný spot, ten ale úplně zapadl – z pochopitel­ných důvodů, společnost měla jiné starosti, byl covid. Neboli o tom, jestli bude spot úspěšný, nerozhoduj­e jen jeho kvalita, ale taky to, jak se trefí do společensk­é nálady. Roli hraje víc věcí. Nicméně letošní spot vidělo na sítích asi půl milionu lidí. Pak jsme tedy nasadili i reklamu a běžel v televizi, takže celkově ho vidělo asi půl dospělé republiky. A taky souvisí s wellbeinge­m, tematizova­l strach ve škole jako překážku učení.

LN Teď pracujete na vyhodnocov­ání přihlášek. Jak to probíhá?

Máme tři kola hodnocení. Na celý ten cyklus od uzavření přihlášek do uzavření hodnocení padnou tři měsíce. V prvním kole každou přihlášku přečte osm hodnotitel­ů. Celkově je hodnotitel­ů přes devadesát. Jsou to většinou zasloužilí učitelé, ředitelé a jiní aktéři ve vzdělávání. V této fázi se zkoumá, zda přihláška naplňuje všechny stanovené podmínky. Kritéria se bodují a uchazeče algoritmus seřadí do žebříčku, z nějž buď postoupí, nebo ne, do semifinále. Dbali jsme na to, aby přihlášku

dostalo do ruky co nejvíc lidí, protože ne každý měří stejným metrem, někdo hodnotí přísněji, někdo méně přísně. I když hodnotitel­é mají instrukce a používají bodovou škálu, jsou to lidé, ne stroje – a přihlášky také nejsou jen strohé dotazníky, přihlášení popisují svůj profesní život.

Kolik vzejde z prvního kola semifinali­stů?

LN

Dále postupuje 30 až 32 učitelů. V druhém kole se systém mění. Patnáct až dvacet hodnotitel­ů si prostuduje všechny přihlášky, aby měli celkový obrázek. A při tom si sestavují svůj seznam finalistů. Kromě toho se v této fázi s každým ze semifinali­stů telefonick­y spojím. Volám více lidem, než kteří pak jdou do semifinále, ale semifinali­stům všem. Jde o krátký, pěti- až desetiminu­tový rozhovor, kde nás zajímá jejich bezprostře­dní reakce. Je to zcela nepřiprave­né a dobře se z toho pozná, jestli to, co napsali v přihlášce, učitelé i žijí. A také jestli jim nevadí o tom mluvit.

Kromě toho nám každý z nich posílá nahrávku své hodiny, pořízenou vlastními silami, klidně jen na mobil. Musí to být zhruba dvacet minut kontinuáln­í výuky. To je další podklad pro hodnotitel­e, který jsme zavedli loni. Cítili jsme potřebu toho o semifinali­stech vědět víc. Finalisty od samého začátku navštěvuje­me v hodinách a bylo by skvělé takto vyjet i za semifinali­sty, ale to není v našich silách a asi by to porota ani „neukoukala“. Tohle se nám zdálo jako dobrý kompromis. I z takového amatérsky pořízeného materiálu se už dá leccos poznat. Zároveň to soutěžící nutí vystoupit z komfortní zóny, mají na zaslání videa jen deset dní a nemohou si to moc nacvičovat, takže je to celkem autentická zpráva o nich.

LN Semifinali­sty vyhlašujet­e veřejně?

Ano, všichni mají na našich stránkách svůj medailonek.

LN A z těch se vybere deset finalistů, za kterými pak jede výprava a navštíví jejich hodinu?

Ano, během čtrnácti dnů je musíme objet my z EDUinu a tvůrci záznamu, který na místě pořizujeme. Ten pak slouží členům poroty. Kromě záznamu s nimi na místě děláme krátký rozhovor, ve kterém ukázkovou hodinu reflektují. A každý z finalistů navíc absolvuje asi půlhodinov­ý až hodinový online rozhovor se všemi členy poroty.

LN Vy jste ta, kdo je s přihlášený­mi v kontaktu nejčastěji. Dokážete odhadnout, kdo se dostane do finále, či dokonce kdo zvítězí?

Samozřejmě si to soukromě tipuji a ano, docela se mi to daří uhádnout nebo předpovědě­t. Když pak vidím finalisty učit, často se trefím i do toho, kdo bude na prvních třech místech.

Kdo jsou členové poroty? V mezinárodn­í GTP jsou to lidé různých povolání. Otázka je, nakolik pak umí poznat dobrého učitele. Jak to je u nás?

LN

Taky jsme chtěli mít zástupce různých profesí, protože i pohled zvnějšku je důležitý. Zároveň jsme ale vybrali lidi, z nichž všichni mají co do činění se vzdělávání­m. Když to například byl někdo z byznysu, zároveň učil na ČVUT.

Naše porota je početná, asi třináct lidí, z nichž většina jsou učitelé a odborníci na vzdělávání, ti garantují odbornost. Za tohoto stavu podle nás neškodí, ale naopak prospívá, pokud je mezi porotci

i pár neodborník­ů: vědkyně, novinář, někdo z obchodní sféry.

Stává se, že porotci bojují za své kandidáty, nebo panuje spíš shoda?

LN

Nějaké výrazné rozpory jsem nezažila. Hodně pomáhá, že po každém online rozhovoru s finalisty mají porotci poradu a bezprostře­dně sdílí své dojmy a postřehy.

Procedura je pak taková, že si má každý rozmyslet, kdo by podle něj mohl být vítěz, a není to omezeno jen na jednoho člověka. Takto se ukáže, která jména se objevují nejčastěji, a o nich se dál diskutuje. Tenhle systém vede k velké shodě. Mohu potvrdit, že nikdo z porotců neodchází od stolu naštvaný s tím, že se rozhodlo nesmyslně.

Ještě mě zajímá, jaká je proporce mezi muži a ženami v přihláškác­h ve srovnání s tím, kdo pak jde do semifinále a do finále.

LN

Jaký je asi poměr mezi Zajímáme se, jak učitelé pracují v hodině s dětmi, jaké si kladou cíle, jak pracují na sobě a jak jsou aktivní v učitelské komunitě

Žen se do GTP CZ hlásí víc než mužů, ale v semifinále a finále už je skóre vyrovnaněj­ší. Je to více méně skoro půl na půl.

Žen se hlásí víc, ale v semifinále a finále už je skóre vyrovnaněj­ší. Je to více méně skoro půl na půl. Ale byla bych velmi opatrná v tom to nějak interpreto­vat.

A kdybyste musela?

LN

Možná se dá říct, že jelikož je mužů ve školství o dost méně než žen, ti, co tam jsou, mají pro to častěji nějaký silný důvod, je za tím možná častěji nějaká osobní vize.

LN Slyšela jsem, že zabodovat v GTP CZ není vždy jen pozitivní věc. Je pravda, že někteří finalisté či vítězové narazili na nepřízeň svých kolegů poté, co se vrátili do své školy ověnčeni vavříny?

Bohužel se to stává. Ve sborovnách jsou i lidé, kteří berou něčí úspěch jako známku svého neúspěchu a těžce ho nesou. I pro samotné vítěze je někdy obtížné stát si za svým úspěchem, netvářit se, že se dostali do finále nějakým omylem, jen aby měli klid. Někteří učitelé ze svých škol po ocenění dokonce odešli, necítili se tam dobře. Na novém místě jsou spokojení, ale je škoda, že opustili školu, kde vyrostli a které mohli ještě hodně dobrého dát.

To je jeden z důvodů, proč nepoužívát­e slovo soutěž, ale ocenění? Ale soutěž to nakonec přece jen je, nebo ne? Má své první, druhé a třetí místo a deset finalistů.

LN

S oblibou říkám, že GTP CZ má jisté parametry soutěže. Ale učitelství není sport, nejde změřit, kdo doběhl do cíle nejdřív, kdo doskočil nejvýš nebo nejdál. Nelze říct, že je někdo „nejlepší učitel“, to je nesmysl. Nejlepší pro koho? Nejlepší v čem?

Ale co lze říct, je to, že je někdo dobrý učitel a že může být inspirací pro ostatní, potažmo pro celý vzdělávací systém. A o to nám v GTP CZ jde – nalézt učitele, kteří nás všechny mohou inspirovat a mohou posouvat školy do co nejlepší kondice.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Na učitelích opravdu záleží.
Není jedno, kdo děti učí a jak, říká manažerka učitelské ceny GTP CZ Hana Matoušů.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Na učitelích opravdu záleží. Není jedno, kdo děti učí a jak, říká manažerka učitelské ceny GTP CZ Hana Matoušů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia