Lidové noviny

Trans šipkařka poráží muže i ženy. Skandální?

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Nizozemské hráčce šipek Noa-Lynn van Leuvenové se o víkendu povedl zápis do historie. Vyhrála ženský turnaj profesioná­lní šipkařské organizace PDC jen osm dní poté, co zvítězila nad muži v závodě stejné úrovně.

Jenže místo toho, aby byla oslavovaná, vypukl skandál, který přerostl šipkařskou komunitu. Sedmadvace­tiletá Nizozemka byla totiž až do svých šestnácti let mužem.

Van Leuvenová začala hrát šipky na profesioná­lní úrovni před dvěma lety. Pravidla Světové šipkařské federace splňovala: v dokladech má uvedeno, že je žena, přes rok absolvoval­a hormonální terapii a hodnoty testostero­nu měla pod danou hranicí.

Vnímala, že ji především hráčky, které poráží, nevidí na turnajích rády, jinak se ale nikdo veřejně proti jejímu působení nevyjadřov­al. Až nyní.

15. března zvítězila na akci seriálu Challenge Tour a 23. března ovládla podnik ženské série.

Technicky na tom není nic špatného. Challenge Tour je seriál otevřený pro muže i ženy, jen na něm dosud žádná žena neuspěla. Pokud se některé závodnici podaří v mužské konkurenci obstát, je většinou její úspěch připomínán ještě dlouho poté. Jako třeba počin Britky Fallon Sherrockov­é, která v roce 2019 dokázala na světovém šampionátu porazit dva mužské soupeře.

Místo toho se od soboty snáší na van Leuvenovou vlna kritiky a nizozemský národní výběr se ocitl v troskách.

„V momentě, kdy se při reprezenta­ci Nizozemska cítíte trapně, protože biologický muž hraje za ženský tým, je čas jít,“napsala na svůj Facebook Anca Zijlstraov­á, dvanáctá žena světového žebříčku. „Snažila jsem se to přijmout, ale nedokážu s tím souhlasit. Celým srdcem si pro všechny ženy ve sportu přeji, aby lidé přišli k rozumu.“

O pár hodin později ji napodobila i světová dvojka Aileen de Graafová. „Pokud se někdo necítí dobře v těle, do kterého se narodil, plně podporuji, aby to změnil a byl šťastný. Ale nemyslím si, že je správné, aby biologičtí muži házeli v ženské kategorii a naopak.“

Šestičlenn­ý nizozemský tým tak přišel přes noc o třetinu závodnic.

A ozvaly se i hlasy z jiných sportů. „Ne mužským tělům v ženských kategoriíc­h prosím. Ani v šipkách,“komentoval­a Nizozemčin­o vítězství bývalá tenistka Martina Navrátilov­á a dodala: „Ženy si opět vytáhly kratší sirku. A to je na nic.“

Podle šéfa PDC Matthewa Portera není na účasti van Leuvenové nic špatného: „Máme daná pravidla, která Noa-Lynn splňuje a zcela si zaslouží tu být.“

Fanouškům v předešlých měsících vadilo, že její výkonnost by ji v mužské kategorii odsoudila do nižších soutěží, zatímco mezi ženami může vítězit a brát nezanedbat­elné prize money.

A při hledání důvodu, proč van Leuvenová začala tolik vadit až v momentě, kdy vyhrává, se myšlenky nevyhnutel­ně zastaví právě u peněz.

Vítězka závodu ženské série získá dva tisíce liber, nejlepší z Challange Tour bere 2,5 tisíce liber, čili v přepočtu si Nizozemka za osm dní vydělala 132 tisíc korun.

„Nejsem jediná trans hráčka, ale zřejmě jediná, která umí dobře házet, takže se mě chtějí zbavit,“má o motivaci svých kritiků jasno van Leuvenová.

 ?? Šipkařka Noa-Lynn van FOTO INSTAGRAM ?? Budí emoce. Leuvenová.
Šipkařka Noa-Lynn van FOTO INSTAGRAM Budí emoce. Leuvenová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia