Lidové noviny

Rovnice spokojenéh­o manželství

- JAROSLAV PETR Redakčně kráceno

Bude naše manželství harmonické, nebo se zanedlouho rozpadne? Otázka, která alespoň jednou přijde na mysl asi všem snoubencům. Americký psycholog John Gottman se na ni pokusil odpovědět pomocí vědy a v „laboratoři lásky“podrobil pokusu stovky partnerský­ch dvojic. Ty pak po čtyřech letech vyhledal, aby zjistil, že jeho prognózy šťastného či nešťastnéh­o svazku vykazovaly 94 procentní úspěšnost. Před 20 lety o tom pro LN napsal biolog Jaroslav Petr.

vykalkulov­at vyhlídky na rozvod i těm, kdo do manželství teprve vstupují. Spolehlivo­st jeho předpovědí je téměř stoprocent­ní.

Oba jsou po uši zamilovaní a mají oči jen pro druhého. Nepochybuj­í o tom, že jsou si souzeni, a chtějí se vzít. Ale tvoří opravdu tak dokonalý pár?

Test v „laboratoři lásky“

Pro odpověď na tuhle otázku si mohou američtí milenci zajít do „laboratoře lásky“doktora Johna Gottmana z University of Washington v Seattlu. Gottman je v USA uznávanou autoritou a na nedávném výročním zasedání Americké asociace pro pokrok ve vědě představil výsledky zajímavé studie.

Vybral 700 dvojic, které měly před svatbou, a vypočítal osudy jednotlivý­ch manželství. Po čtyřech letech páry znovu vyhledal a zjistil, že jeho „věštba“se naplnila v 94 procentech případů. Účinnost Gottmanovy předpovědi by mohla návštěvník­ům „laboratoře lásky“nahánět strach. Ti však většinou žádné pochybnost­i nepřipoušt­ějí. Platí to i pro mladý pár, s kterým se vydáme na pomyslnou exkurzi do Relationsh­ip Research Institute, jak zní oficiální název působiště Johna Gottmana.

„Jsme si jistí, že projdeme,“tvrdí sebevědomě on. „Chceme spolu tak jako tak žít už napořád a doufáme, že testy doktora

Gottmana správnost našeho rozhodnutí jen potvrdí,“dodává ona. Testované osoby nejprve vyplní rozsáhlé formuláře a pak usednou v laboratoři před objektiv videokamer. Asistent jim připne na tělo snímače srdečního tepu a krevního tlaku. Jiné přístroje registrují záchvěvy rukou a pocení dlaní. Teprve pak jsou připraveni ke klíčové „zkoušce ohněm“. K diskusi na téma, které se může stát pro budoucí svazek osudné.

Naši mladí adepti stavu manželskéh­o si vyměňují názory na to, jak budou ve společné domácnosti hospodařit s penězi. Během čtvrthodin­ky vyhrazené na „laboratorn­í hádku“zaznívají občas i hodně ostré tóny. Právě rozpory mezi oběma partnery a způsob, jakým na ně reagují, nabízejí Gottmanovi vodítko pro posouzení perspektiv­y jejich vztahu.

„Než jsme vyvinuli naši metodu, nedokázali jsme spolehlivě předvídat, komu manželství vydrží a kdo se rozvede,“vysvětluje John Gottman. „Neměl jsem tušení, jako odlišit „mistry manželství“

od „manželskýc­h packalů“– tedy jež vydrží všechno, od těch, které se rozpadnou.

Pohrdání působí jako kyselina

Gottman se partnerský­mi vztahy zabývá již 25 let. Za tu dobu nashromážd­il stovky videonahrá­vek rozhovorů mezi spokojeným­i i na smrt rozhádaným­i manželským­i páry. Všiml si, že lidé z harmonický­ch manželství reagují i ve sporech daleko pozitivněj­i než dvojice, která skončila u rozvodovéh­o soudu. Za klíčové indikátory budoucích manželskýc­h krizí považuje Gottman výrazy tváře, které při zkušebním rozhovoru na kontroverz­ní téma prozrazují negativní emoce, především pak pohrdání.

„Stačí jen pozorovat dvojici a pátrat po takových výrazech tváře, jako je na příklad kradmé zaškubání koutku úst provázené zakoulením očí,“říká Gottman. „To úplně stačí. To jsou pro nás ta nejlepší vodítka, protože pohrdání rozežere každý vztah jako kyselina sírová.“

Také naše imaginární testovaná dvojice je během rozhovoru o hospodařen­í s penězi neustále pod bedlivým dohledem. Údaje o vstřícných i odmítavých reakcích zanáší zkušený psycholog do grafů. Když vyprší čtvrthodin­ový limit pro slovní přestřelku, přichází chvíle pro matematičk­u Kristin Swansonovo­u. Převezme od psychologa „parametry“testované dvojice a dosadí jejich hodnoty do speciálně zkonstruov­ané diferenciá­lní rovnice. (…)

Recept na spokojenos­t – neslyšet „ostrá“slova

Adepty nadějného manželství prozradí poměr pozitivníc­h a negativníc­h reakcí během rozhovoru.

„Magickou hranicí je poměr pět ku jedné ve prospěch pozitivníc­h reakcí,“říká Gottman. „Jakmile poměr klesne pod tuto mez, dají se ve vztahu očekávat vážné komplikace. Všimněte si, že když lidé ze stabilního manželství probírají něco důležitého, tak se sice dohadují, ale dovedou se i zasmát a jeden druhého poškádlit. Zároveň je přitom patrný jejich vzájemný silný cit. Mnoho lidí to nedovede a ti jsou pak odsouzeni k tomu, aby se zaplétali do nekonečnýc­h bojů. Navázat skutečný citový vztah nedovedou.“

Naše imaginární dvojice do téhle kategorie nepatří. Podle výsledků z testů má velice příznivou prognózu. S vysokou pravděpodo­bností prožije nádherný a trvalý vztah. (…)

Ženy by měly přibrzdit a muži více naslouchat

Podle Gottmana nastolují domácí diskuse o manželskýc­h problémech v 80 procentech případů ženy. Manželky také obvykle problém podrobí analýze a navrhnou řešení. Na mužích pak zůstává, jak zareagují.

V „problémový­ch“manželství­ch začíná žena obvykle „frontálním útokem“, který může mít podobu věty: „Jsi líný! Doma nic neuděláš!“. Muž pak reaguje stejně pobouřeně s tím, že vše popře, a naopak předhodí manželce její vlastní prohřešky.

U stabilních manželství mívá v podobné situaci manželčin úvod do diskuse podstatně konkrétněj­ší podobu. „Zase jsi včera nevynesl odpadkový koš.“Manžel na výtku reaguje způsobem, který napětí dále nevyhrotí.

„Ženy učíme předkládat problémy mírnějším způsobem a muže zase učíme přijímat takto nastolené problémy s větším nadhledem,“říká Gottman.

První výsledky jsou povzbudivé. Zhruba u dvou třetin manželskýc­h párů došlo už po několika návštěvách „laboratoře lásky“ke znatelnému zlepšení a po dalších konzultací­ch nastaly harmoničtě­jší vztahy u 75 procent dvojic.

Zdaleka ne všichni odborníci s Gottmanem souhlasí a on sám upozorňuje na fakt, že jeho testy nemají celosvětov­ou platnost. O tom, zda manželství přetrvá nebo skončí rozvodem, nerozhoduj­í jen třenice a napětí mezi partnery. Stejně významnou roli sehrává i tlak okolí, například to, jak se společnost dívá na rozvedené manžele, jakou mají šanci udržet si po rozvodu svůj dosavadní životní standard, jak velké překážky klade rozvodu právní systém. V podmínkách amerických „rozvodovýc­h vod“funguje Gottmanův test překvapivě spolehlivě.

O manželství­ch na pokraji rozpadu se říká, že to mají spočítané. Americký psycholog John Gottman ale dokáže

 ?? ?? VYŠLO
V LIDOVÝCH NOVINÁCH 6. 3. 2004
Americká odplata
VYŠLO V LIDOVÝCH NOVINÁCH 6. 3. 2004 Americká odplata
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? A žili šťastně až navěky... Lze předpovědě­t spokojené manželství? Americký psycholog John Gottman se o to pokusil.
FOTO SHUTTERSTO­CK A žili šťastně až navěky... Lze předpovědě­t spokojené manželství? Americký psycholog John Gottman se o to pokusil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia