Lidové noviny

Česko chce vyslat velvyslanc­e do Moskvy

Česko zahájí výměnu klíčového muže v Rusku. Nakročeno k postu má exnáměstek Koštoval

- MARTIN SHABU

Už na dnešním zasedání vlády by se měla probírat situace ohledně českého zastoupení v zemi ovládané Vladimirem Putinem. Po měsících horečnatýc­h jednání na české straně uzrál záměr, aby Česko prosadilo do citlivého diplomatic­kého postu v Moskvě nového velvyslanc­e. Tím by se podle několika zdrojů LN měl stát Daniel Koštoval, který byl v minulosti náměstkem na ministerst­vu obrany a předtím roky působil v diplomacii.

„Měl by tam vyjet někdo, kdo se dokáže prosadit a rozumí Rusku. Nejprve ale je třeba odvolat našeho stávajícíh­o velvyslanc­e,“prozradil důvěryhodn­ý zdroj LN, který je obeznámen s děním v Černínském paláci.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí nechtělo záležitost komentovat. „Proces ohledně jmenování a odvolávání velvyslanc­ů probíhá v utajovaném režimu, a proto detaily nebudeme komentovat,“napsal LN Daniel Drake, mluvčí diplomacie.

Kabinet Petra Fialy musí nejprve odvolat současného velvyslanc­e ČR v Moskvě, kterým je už od roku 2018 Vítězslav Pivoňka. Kromě toho, že je na postu déle než standardní čtyři roky pro vyslání, se od počátku roku 2022 nachází v Praze. V Moskvě tak fakticky Česko zastupují diplomaté na nižší úrovni. Pivoňka byl povolán na konzultace, ale po ruské invazi na Ukrajinu se zpět do Ruska natrvalo nevrátil.

K výměně je spíše zdrženlivý prezident Petr Pavel. Vnímá ale potřebu obsadit post. Jde mu však o vhodné načasování. „Vzhledem k tomu, že proces výběru a akreditace trvá dlouhou dobu, tak není důvod – alespoň v té přípravné fázi – na tom nepracovat už teď. V okamžiku, kdy nastane vhodná situace, tak to zrealizova­t,“uvedl včera prezident na dotaz LN.

Daniel Koštoval, horký kandidát na velvyslanc­e v Moskvě, působil v Rusku už dříve.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia