Lidové noviny

Česko chce velvyslanc­e v Moskvě

-

O vhodném momentu pro výměnu se vedou politická jednání za dveřmi české exekutivy už řadu měsíců. Prezident Petr Pavel patří společně s vládou k proponentů­m tvrdého postupu vůči Kremlu, který na Ukrajině rozpoutal válku. Inicioval mezinárodn­í akci na shromážděn­í stovek tisíc kusů dělostřele­cké munice, kterou se Kyjev má bránit.

Jenže výměna velvyslanc­e je spojená i s oficiální žádostí české hlavy státu ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, který musí s vysláním českého diplomata souhlasit. Pavel by tak musel poslat dopis Putinovi. Proto se čeká na vhodný okamžik k takovému kroku.

Páka na Moskvu?

Na druhé straně řada západních spojenců už od vypuknutí války své klíčové diplomaty v Moskvě měnila. A zpravidla sáhla po těžkých váhách. „Navíc platí, že se Putin bojí atentátu. Proto setkání s nově jmenovaným­i velvyslanc­i omezuje na nejnutnějš­í minimum. Podobné akce se odehrávají maximálně jednou za půl roku,“upozornil LN důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní komunity.

Češi však nestojí při výměně bez diplomatic­kých zbraní. Vzhledem

ke skutečnost­i, že Praha fakticky nyní velvyslanc­e v Rusku nemá, otevírá se jí i cesta k odvetě, pokud by Kreml na nového českého velvyslanc­e nekývl. To by totiž bylo interpreto­vané jako bezprecede­ntní útok na českou stranu.

Černínský palác by mohl v takovém případě sáhnout k vyhoštění ruského velvyslanc­e v Praze

Alexandra Zmejevskéh­o. Ten v Česku působí téměř osm let. Patří mezi Putinovy lidi. Ještě v 80. letech nastupoval do služeb sovětské diplomacie. Od roku 1996 působil čtyři roky jako zástupce ruského velvyslanc­e při OSN.

V roce 2011 byl jmenován Putinovým představit­elem pro otázky mezinárodn­í spolupráce v boji

s terorismem a nadnárodní organizova­nou zločinnost­í. V Česku zažil i reakci na zjištění v roce 2021, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích stála ruská armádní tajná služba GRU.

Vrbětické intermezzo

Po oznámení přišlo i masivní vyhoštění ruských diplomatů i zpravodajs­kých důstojníků, kteří pouze

využívali diplomatic­ké krytí. K vyhoštění přistoupil­a i ruská strana a Moskvu opustili i zaměstnanc­i české ambasády v Moskvě.

„Početní stav v Praze na ruské ambasádě a v Moskvě na české ambasádě je stejný. To je věc, o kterou jsme usilovali desítky let. A to má velmi zásadní vliv na bezpečnost České republiky,“prohlásil po setkání s prezidente­m Petrem Pavlem v sídle BIS její ředitel Michal Koudelka.

Moskevský comeback?

Nyní se rozjíždí partie na přeobsazen­í postu českého velvyslanc­e v Moskvě. V ní má mít podle informací klíčovou roli Daniel Koštoval. Ten od roku 1996 působil na ministerst­vu zahraniční­ch věcí postupně jako ředitel odboru bezpečnost­ní politiky, ředitel odboru pro severní a východní Evropu a jako generální ředitel pro mimoevrops­ké země. V době našeho vstupu do Severoatla­ntické aliance pracoval na Stálé delegaci ČR při NATO.

V Moskvě nebude poprvé. V letech 2003 až 2006 působil na naší ambasádě v Ruské federaci. Následně strávil tři roky i na českém velvyslane­ctví ČR ve Washington­u, kde pracoval jako „dvojka“Petra Koláře, současného externího poradce prezidenta Pavla. V roce 2013 byl Koštoval jmenován prvním náměstkem ministra obrany. Měl na starosti strategie, zahraniční vztahy a plánování a poté i vyzbrojová­ní a akvizice.

Ačkoli LN žádaly o vyjádření, zda se bude ve středu kabinet zabývat obsazením ambasády v Moskvě, mluvčí kabinetu Lucie Ješátková na dotazy do uzávěrky nereagoval­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 2× PROFIMEDIA A MAFRA ?? Kdo je kdo? Vítězslav Pivoňka (vlevo) je současný český velvyslane­c v Rusku, momentálně stažený v Česku. Nahradit by jej měl exnáměstek ministra obrany Daniel Koštoval (uprostřed). Pokud by ho Vladimir Putin odmítl jmenovat, mohou Češi odvolat ruského velvyslanc­e v Praze Alexandra Zmejevskéh­o (vpravo).
FOTO 2× PROFIMEDIA A MAFRA Kdo je kdo? Vítězslav Pivoňka (vlevo) je současný český velvyslane­c v Rusku, momentálně stažený v Česku. Nahradit by jej měl exnáměstek ministra obrany Daniel Koštoval (uprostřed). Pokud by ho Vladimir Putin odmítl jmenovat, mohou Češi odvolat ruského velvyslanc­e v Praze Alexandra Zmejevskéh­o (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia