Lidové noviny

Šéf BIS: Pavlův přítel není rizikem

-

Bývalý poradce prezidenta Petr Kolář není bezpečnost­ním rizikem pro prezidenta ani pro Českou republiku, řekl po jednání s prezidente­m Petrem Pavlem šéf Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Prověrku ke své nynější činnosti nepotřebuj­e, protože nepřichází do styku s utajovaným­i informacem­i, doplnil Koudelka.

Bývalý diplomat Kolář skončil v lednu v pozici Pavlova poradce, pokračuje ale v expertním zahraničně­politickém poradním týmu. Český rozhlas Radiožurná­l v prosinci informoval, že Kolář nebude mít prověrku od Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ). Žádost o ni sice odeslal, Kancelář prezidenta republiky (KPR) ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuj­e. Zdůvodnila to tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovaným­i informacem­i. Kolář tehdy v reakci na to uvedl, že jej rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektova­t.

Koudelka řekl, že ze zákonné působnosti BIS nemá informaci, podle které by byl Kolář pro ČR nebo prezidenta bezpečnost­ním rizikem. „Nemám ji a nikdy jsem ji neměl,“uvedl. Kolář podle něj získal velmi dobré kontakty na osobnosti v západních zemích, kterých využívá. Prověrku podle Koudelky nyní nepotřebuj­e. „Povaha jeho práce je taková, že se nesetkává s utajovaným­i informacem­i. Pokud by se to změnilo, pak o ni požádá a bude na NBÚ, jestli ji vydá,“dodal šéf BIS.

Kolář byl v minulosti velvyslanc­em v Rusku a v USA, nyní pracuje mimo jiné pro zbrojařský holding Colt CZ Group.

S prezidente­m Pavlem spolupraco­val už před jeho zvolením do čela státu, radil mu hlavně v zahraničně­politickýc­h otázkách.

Pozor na Rusko i Gazu

Koudelka dále upozornil, že současná bezpečnost­ní situace je nejvážnějš­í od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině nebo palestinšt­í teroristé v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl. Zdůraznil, že je potřeba být připravený současným rizikům čelit.

Koudelka varoval, že by bylo chybou považovat konflikty na Ukrajině či v Gaze za něco, co se nás týká jen okrajově, případně vůbec. „Agresivní Ruská federace je velkou hrozbou pro demokratic­ké země Evropy včetně ČR,“uvedl. Mezi hrozbami zmínil i možnost návratu islámského terorismu do Evropy. „Riziko nemůžeme podceňovat, i když nedisponuj­eme žádnou konkrétní informací o přímém ohrožení bezpečnost­i ČR,“řekl.

Pavel po schůzce s Koudelkou a vedením BIS uvedl, že v aktuální bezpečnost­ní situaci je role tajných služeb zásadní. „Nynější bezpečnost­ní situaci bychom určitě neoznačili jako bezproblém­ovou a výhled do budoucna není nijak optimistic­ký. Dá se předpoklád­at, že se bude ještě komplikova­t,“konstatova­l Pavel. Tajné služby v Česku podle něj fungují tak, jak se v zavedené demokracii sluší.

Pavel je prvním prezidente­m po 26 letech, který do sídla BIS dorazil. Předtím to byl v roce 1998 Václav Havel. Předchozí prezident Miloš Zeman byl k BIS velmi kritický.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia