Lidové noviny

Vojáci v ulicích. Češi vyčkávají

-

„V celé Francii byla výrazně posílena bezpečnost­ní opatření. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí doporučuje zachovat nejvyšší opatrnost a v podezřelýc­h případech informovat neprodleně francouzsk­ou policii,“uvedla česká diplomacie. Je podle ní zapotřebí neustále dohlížet na svá zavazadla a rovněž upozornit na cizí a opuštěná.

Země galského kohouta nejvyšší stupeň bezpečnost­ní hrozby vyhlásila po pátečním teroristic­kém útoku v Moskvě, k němuž se přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát (IS). Doposud mělo ve Francii pohotovost na 3000 vojáků. Kvůli nové hrozbě jejich řady posílí další čtyři tisíce. „V nedávné minulosti často docházelo k anonymním hlášením bombových nástrah, což vedlo k mnoha uzavírkám a evakuacím letišť a památek včetně Versailles či Louvru. Policie byla nucena takové místo vyklidit. Důsledně dodržujte pokyny místních bezpečnost­ních složek i úřadů a zachovávej­te obezřetnos­t,“dodalo ministerst­vo.

Zvýšená bezpečnost ve Francii souvisí podle odborníků s tím, že

Paříž bude letos v červenci dějištěm letních olympijský­ch her. „Připravují se na to a dlouhodobě trénují různá opatření. Ta si vyzkoušeli již loni na mistrovstv­í světa v ragby,“řekl v rozhovoru s LN bezpečnost­ní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

Co dělat při teroristic­kém útoku?

Francouzsk­ý systém varování před terorismem má tři stupně, přičemž ten nejvyšší se aktivuje v případě útoku ve Francii nebo v zahraničí či v případě, že je hrozba útoku považována za bezprostře­dní. Spouští se tak výjimečná bezpečnost­ní opatření, jako jsou zesílené hlídky ozbrojenýc­h sil na veřejných místech, tedy na nádražích, letištích a náboženský­ch místech.

Při útoku a nebezpečí je podle francouzsk­ého ministerst­va nutné volat na číslo 112, při útoku ve vlaku či metru lze použít číslo 3117 nebo poslat SMS zprávu na 31 177. Podezření na radikalizo­vanou osobu se má oznamovat na telefon 0800 005 696. „Pokud se osoba stane svědkem teroristic­kého útoku, musí se ukrýt, snažit se utéci a varovat ostatní. Je nutné ztišit mobilní telefon, ale nevypínat ho. Jakmile je to možné, je třeba hned volat policii,“uvedl resort zahraničí.

V případě nouze se mohou lidé v pracovní době obrátit na standardní telefonick­é kontakty české ambasády v Paříži, mimo pracovní dobu na nouzovou linku konzulární pohotovost­i na čísle +420 222 264 234.

Vyšší bezpečnost také na Slovensku

Svou bezpečnost zvýší také Slovensko. Tamní ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok to zdůvodnil tím, že zemi čekají velikonočn­í svátky a že útok v Rusku byl motivován nábožensky. Slovenské úřady zatím ponechaly riziko teroristic­kého ohrožení na druhém stupni ze čtyřdílné škály.

Podle ministra je na Slovensku zadržován muž původem z Tádžikistá­nu, který je členem organizace, jež spolupracu­je s IS. Doplnil, že cizinec neměl napojení na krajany, kteří útočili v koncertní síni na předměstí Moskvy.

Šutaj Eštok uvedl, že muž se na Slovensko dostal v roce 2022 z Ukrajiny, byť v informační­ch systémech byl označen jako riziková osoba. Později se dostal do Německa, odkud byl letos vyhoštěn zpět na Slovensko. Umístěn je v jednom ze záchytných táborů a probíhá řízení o jeho vyhoštění ze Slovenska, protože má trvalý pobyt na Ukrajině.

Jeden z nejhorších teroristic­kých útoků v moderním Rusku v koncertní síni Crocus City Hall ve městě Krasnogors­k na západním okraji Moskvy si podle poslední bilance vyžádal 137 mrtvých a přes 180 zraněných, z nichž 97 zůstává v péči lékařů, uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Záchranné práce v ohořelých sutinách koncertní haly podle něj budou pokračovat minimálně do úterý.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ve střehu. Francouzšt­í policisté hlídkují na náměstí Trocadero poblíž Eiffelovy věže v Paříži. Francie po útoku v Moskvě zvýšila výstrahu před terorismem na nejvyšší stupeň.
FOTO REUTERS Ve střehu. Francouzšt­í policisté hlídkují na náměstí Trocadero poblíž Eiffelovy věže v Paříži. Francie po útoku v Moskvě zvýšila výstrahu před terorismem na nejvyšší stupeň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia