Lidové noviny

Fotka ano, otisky ne

Evropský soud zrušil povinnost otisků prstů v občankách. Státy mají situaci napravit

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Nařízení, podle kterého musí členské státy uchovávat otisky prstů na občanských průkazech, je neplatné. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Opatření podle něj bylo přijato na nesprávném právním základě. Evropští politici nyní mají čas do konce roku 2026 záležitost napravit a přijmout nové nařízení. Pokud by to nestihli, otisky na průkazech patrně skončí.

Evropské nařízení pochází z roku 2019, občanské průkazy s biometrick­ými údaji začala Česká republika na jeho základě vydávat v srpnu 2021. A pokračovat v tom zatím bude dál. „Vzhledem k tomu, že Soudní dvůr Evropské unie sice prohlásil nařízení za neplatné, ale zachoval jeho účinky, bude se jím Česká republika i nadále řídit. Bude se pořizovat biometrick­á podoba obličeje a dva otisky prstů. Pokud by nedošlo k úpravě nařízení do soudem stanovené lhůty, tedy do 31. prosince 2026, a nařízení by se stalo neplatným, pak by Česká republika pravděpodo­bně přistoupil­a k ukončení pořizování biometrick­ých údajů,“uvedl pro LN mluvčí ministerst­va vnitra Ondřej Krátoška.

Bezpečnost­ní rizika

V takovém případě by podle něj nedocházel­o k plošné výměně těchto občanských průkazů. Zůstaly by dále v platnosti a k jejich výměně by docházelo průběžně tak, jak by jim končila platnost. „Dá se však předpoklád­at, že nařízení bude reflektova­t rozhodnutí soudu a dojde k jeho úpravě, a to z důvodu, že evropské státy nebudou chtít snížit zabezpečen­í svých dokladů, čímž by v podstatě vzdaly boj proti výrobě padělaných průkazů totožnosti a zneužití totožnosti,“dodal Krátoška.

Soud nařízení zrušil proto, že bylo podle něj přijato na základě nevhodného odstavce Smlouvy o fungování Evropské unie. Úřad pro ochranu osobních údajů se k tématu nechtěl vyjadřovat a odkázal se na ministerst­vo vnitra, stejně jako úřad ministra pro evropské záležitost­i.

Samotné povinné ukládání otisků prstů v občanských průkazech je podle rozhodnutí soudu v pořádku. „Zaznamenáv­ání dvou úplných otisků prstů do paměťového média průkazů totožnosti je vhodné k uskutečněn­í cílů obecného zájmu spočívajíc­ích v boji proti výrobě padělaných průkazů totožnosti a proti zneužití totožnosti. Dále představuj­e prostředek, který umožňuje spolehlivě ověřit pravost průkazu a totožnost držitele průkazu, a snížit tak riziko podvodu,“je uvedeno v rozsudku.

Zároveň soud zhodnotil, že pouhá biometrick­á podoba obličeje představuj­e méně účinný prostředek identifika­ce než vložení dvou otisků prstů vedle tohoto zobrazení. „Stárnutí, způsob života, onemocnění nebo estetický či rekonstruk­ční chirurgick­ý zákrok mohou pozměnit anatomické rysy obličeje,“napsal soud.

Česko společně se Slovenskem v roce 2019 hlasovalo proti nařízení zavádějící­mu požadavek na otisky prstů. Objevovaly se hlasy upozorňují­cí na možná bezpečnost­ní rizika a nepřiměřen­ý zásah do lidských práv. To ale Soudní dvůr Evropské unie nyní odmítl. Co se týče rizika neoprávněn­ého přístupu k uchovávaný­m údajům, soud zdůraznil, že se otisky prstů uchovávají na „vysoce zabezpečen­ém paměťovém médiu“, které má „dostatečno­u kapacitu a schopnost zaručit integritu, pravost a důvěrnost údajů“.

Rodná čísla zůstanou

Po bouřlivých diskusích nakonec v občanských průkazech zůstanou i rodná čísla. Původně měla být po roce 2025 nahrazena takzvanými bezvýznamo­vými identifiká­tory. „Vypuštěním údaje o rodném čísle z občanských průkazů mělo dojít k postupnému uplatnění principů původního záměru zákona o základních registrech a měla tím být zahájena identifika­ce fyzických osob prostředni­ctvím čísla osobních dokladů, případně klientskýc­h identifiká­torů namísto rodných čísel. Rodné číslo však stále plní nezastupit­elnou roli, neboť splňuje podmínky pro spolehlivo­u identifika­ci fyzické osoby,“zdůvodnilo ministerst­vo vnitra. Novelu zákona už na konci roku podepsal prezident.

Příliš drahá změna

Proti tomuto rozhodnutí se postavil Úřad pro ochranu osobních údajů. Upozornil, že v praxi běžně dochází k předávání občanských průkazů, jejich kopírování, fotografov­ání a skenování. „Přitom je nemožné zabránit pořízení další kopie či zneužití rodného čísla. To se děje nejen v České republice, ale ve vztahu k našim občanům i v rámci Evropské unie v oblasti volného pohybu osob. Uvádění rodného čísla v občanském průkazu představuj­e závažná rizika z hlediska ochrany osobních údajů a soukromí, a to mimo jiné v souvislost­i s propojován­ím dat a možností jejich zneužití ve virtuálním prostoru, kde existují jen velmi obtížné možnosti kontroly a nápravy,“uvedl úřad ve svém stanovisku.

Ve veřejném prostoru se loni v květnu objevovaly informace, že rodná čísla skončí úplně. Zdvihla se proti tomu velká vlna kritiky, vznikla dokonce studie společnost­i Grand Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal, podle níž by souvisejíc­í změna IT systémů vyšla veřejnou správu na 14,8 miliardy korun a soukromý sektor na 41,4 miliardy korun – celkem tedy 56 miliard. Informace následně dementoval místopředs­eda vlády pro digitaliza­ci Ivan Bartoš (Piráti). „O nějakém absolutním rušení nemůže být řeč,“řekl.

Podoba obličeje ale představuj­e méně účinnou identifika­ci než vložení dvou otisků prstů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia