Lidové noviny

Rusy mají za utlačovate­le muslimů

Skupina Chorásán hlásící se k Islámskému státu má za sebou řadu úspěšných útoků. „Je ovšem možné, že Rusové cíleně zavírali oči,“říká o teroristic­kém útoku v Moskvě Josef Kraus, bezpečnost­ní analytik a odborník na islámský radikalism­us z Masarykovy univer

- LUBOŠ JIRSA

K útoku v koncertní hale Crocus City Hall na okraji Moskvy se přihlásila afghánská odnož Islámského státu – Chorásán. Jak byste ji popsal?

Na úvod je potřeba říct, že Islámský stát (IS) v posledních několika letech své existence funguje tak, že si vytváří jakési franšízy, pobočky. Už nemá nějakou hierarchic­kou strukturu a provázanos­t. Spíš jde o to, že místní skupinky ozbrojenců a náboženský­ch fanatiků se za součást IS mohou označit. A právě takhle v Afghánistá­nu vzniklo uskupení Islámský stát – Chorásán.

Název odkazuje na historicko­u perskou provincii ze západní oblasti Afghánistá­nu. Příliš se o nich neví, ale dle některých odhadů mají až 4000 členů a reálně jsou schopni páchat teroristic­ké útoky jak v Afghánistá­nu, tak i jinde. Z dlouhodobě­jšího hlediska jsou nejsilnějš­í a nejúspěšně­jší. Dokážou dělat těžkou hlavu i afghánském­u Tálibánu, přihlásili se k řadě úspěšných útoků v sousedním Íránu, kde přitom bezpečnost­ní aparát podobné hrozby vnímá citlivě a postupuje vůči nim tvrdě. Už historicky došlo i k několika útokům na ruské cíle v Afghánistá­nu, třeba v roce 2022 na velvyslane­ctví v Kábulu.

Proč jsou Rusové cílem?

LN

Jednoduše řečeno, je to odkaz na dění v syrské občanské válce, která začala v roce 2011 a kde základ Islámského státu vznikl. Ruská federace stála na straně prezidenta Baššára Asada a proti IS bojovala. Rusové v čele s prezidente­m Vladimirem Putinem jsou rovněž vnímáni jako utlačovate­lé muslimů. Jako ti, kdo muslimy perzekvují doma i v zahraničí, ať už jde o Sýrii, Severní Kavkaz, či Střední Asii. Právě tam hodně probíhá rekrutace třeba v Tádžikistá­nu, odkud mají údajní útočníci pocházet.

LN Jaký smysl vám dává samotné načasování útoku?

Momentálně pro jasnou odpověď existuje málo informací, zároveň jakékoliv střípky pocházejíc­í z Ruska nelze považovat za plně důvěryhodn­é. Vůbec by mě nepřekvapi­lo, kdyby to nakonec celé bylo trošku jinak. Za incidentem můžou přímo či nepřímo stát i ruské tajné služby.

Rusko má dlouhou historii útoků na vlastní obyvatele, aby tímto způsobem mohlo mobilizova­t společnost či zesílit represivní aparát. Momentálně je kolem útoku tak velké množství pochybnost­í a problémový­ch, nevysvětle­ných bodů, že i tohle může být varianta.

LN Říkal jste, že IS jsou dnes spíše jednotlivé pobočky a jejich

provázanos­t chybí. Přesto – co současný útok v Rusku vypovídá o síle této organizace?

IS jako celek už opravdu v podstatě neexistuje. Je to nyní spíše jen značka i proto, že jednotlivé pobočky prakticky nekontrolu­jí žádné teritorium. Nicméně je vidět, že tu stále nějaké reminiscen­ce jsou. A jak jsem už zmínil, právě afghánská odnož se nyní jeví nejsilněji a je možné, že tímto teroristic­kým útokem či dalšími aktivitami samotná značka IS zase získá na síle.

LN Kde všude islamisté odkazující se na IS působí?

Od západu Afriky až po jihovýchod­ní Asii. Jde o celý pás muslimskýc­h zemí, historicky se vždy našla nějaká skupinka, která se k IS přihlásila. Třeba i čistě z pragmatick­ého hlediska, protože díky tomu na sebe strhla pozornost zahraniční­ch médií a politiků. Šlo o malé skupinky třeba v Nigérii či v Mali.

Vůbec by mě nepřekvapi­lo, kdyby to nakonec celé bylo trošku jinak. Za incidentem mohou přímo či nepřímo stát i ruské tajné služby.

LN Lze podle vás v blízké době čekat podobně rozsáhlé útoky, nebo šlo spíše o ojedinělou akci?

Podle mě šlo o ojedinělou záležitost, která navíc může mít rozdílné důvody a pozadí. Samozřejmě ale chápu, že státy, které se dlouhodobě cítí být ohroženy islámským extremisme­m a terorismem, zvýšily svoji pozornost.

Nyní se nejvíce mluví o Francii, která vyhlašuje pohotovost bezpečnost­ních sil. To je ale myslím dáno i tím specifikem, že Paříž bude v létě hostit letní olympijské hry. Připravují se na to, dlouhodobě trénují různá opatření a vyzkoušeli si je už loni na mistrovstv­í světa v ragby. Sám jsem tam byl a měli to velice dobře zvládnuté. Nyní vše směřuje k zajištění maximální bezpečnost­i i během konání her, což je logické.

Na možnosti teroristic­kého útoku v Rusku předem upozorňova­li západní zpravodajc­i. Jak je možné, že k takové tragédii přesto došlo?

LN

Může to být důsledkem takového typického ruského šlendriánu v kombinaci s pocitem vlastní velikosti a názorem, že nepotřebuj­í rady od Západu a sami to mají zcela pod kontrolou. Je i možné, že ruské bezpečnost­ní a zpravodajs­ké složky cíleně zavíraly oči, aby k útoku došlo. Myslím to teď i v kontextu slov ruského prezidenta Putina, který ukazoval směrem na Ukrajinu a tvrdil, že útočníci se tam snažili uprchnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia