Lidové noviny

Plastici v utajení

- ONDŘEJ BEZR REPROBOX

Letos je to padesát let od nahrání debutového alba The Plastic People of the Universe nazvaného slovní hříčkou s narážkou na beatlesovs­kou klasiku Egon Bondy’s Happy Hearts Club Banned. Muzikanti z dnes už de facto neexistují­cí kapely připravili ve spolupráci s vydavatels­tvím Guerilla Records poměrně rozsáhlé turné šestnácti koncertů, na němž si album připomenou.

Bude se hrát pod hlavičkou PPU Egon Bondy Tour 2024 (protože většina písní alba jsou právě zhudebněné verše zmíněného básníka), úvodní koncert se uskuteční příští čtvrtek v pražském Paláci Akropolis a slavné zakončení bude 29. června na hradě Houska, kde bylo album v roce 1974 nahráváno, když prostory „mimo dohled StB“kapele poskytl tehdejší kastelán, jímž nebyl nikdo jiný než Svatopluk

Karásek. Vydavatels­tví Guerilla Records u příležitos­ti výročí a turné také připravilo hned dvě reedice slavné desky, která zpravidla bývá řazena mezi vůbec nejzásadně­jší nahrávky českého rocku.

Jednak v podobě vinylového dvojalba, na němž je remasterov­ané původní znění nahrávky a na čtvrté straně je doplněno živým záznamem z vystoupení Plastiků v roce 1975, jednak luxusní, tzv. „Zlatou edici“, vylisovano­u v limitované­m nákladu na skutečně zlatém vinylu, s replikou původního obalu a doplněnou rozsáhlou textovou přílohou, obsahující desítky fotografií, z velké části běžným smrtelníke­m dosud nevídaných.

Zahřívací koncert si Plastici zahráli v pondělí 25. března ve známém břevnovské­m klubu Kaštan. Byla to akce jak za starých dob undergroun­du, jen pro zvané, hlediště plné přátel muzikantů, čemuž odpovídala i velmi uvolněná interakce mezi hledištěm a pódiem.

Kapela překvapila mnohem širším repertoáro­vým záběrem, z debutového alba vlastně hrála jen hrstku písní, celkový zvuk byl mnohem bližší její hráčsky vrcholné formě na albech Hovězí porážka a Půlnoční myš. Rezignace na chronologi­i a dobový styl ovšem byla koncertu, který v mnohém vykazoval spíš rysy příjemně nostalgick­ého, ale rozhodně nikoli ukňouranéh­o abiturient­ského večírku, rozhodně spíš k dobru.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia