Lidové noviny

Správné pravdy

Umělá inteligenc­e není největším nebezpečím

- Martin Zvěřina

Veřejnoprá­vní rozhlas udělal anketu mezi tuzemskými politickým­i stranami a všechny se jednoznačn­ě vyjádřily, že v kampani do eurovoleb nebudou používat falešná videa vytvořená pomocí umělé inteligenc­e. Je zajímavé, že vládní Spolu umělou inteligenc­i používá, zatímco ANO a SPD to popírají. Nicméně všichni se rezolutně od téhle možnosti distancova­li a je to jenom dobře.

Ona totiž ke klamání voličů stačí ta stará „přirozená“inteligenc­e. Vezměme čerstvý příklad z kampaně Víta Rakušana. Pomiňme, že jeho „debaty bez cenzury“jsou určeny jeho blahobytný­m voličům, a ti nešťastníc­i, kteří mu v sociálně vyloučenýc­h lokalitách spílali, se panu místopředs­edovi vlády náramně hodí k marketingo­vým účelům. Jenže při debatě ve Vyškově panu Rakušanovi jeden influencer podstrčil herce seniora, který podle předem napsaného scénáře sehrál „dezoláta“, jenž se nakonec nechal panem ministrem přesvědčit, použijeme-li slova influencer­ova: „Přišel v přímém přenosu na to, že nepotřebuj­e tu svoji pravdu, ale tu správnou pravdu.“Je to lež, vtip, manipulace nebo vše dohromady? Rozhodně je to inscenace, který přelstila původního inscenátor­a.

Co s tím může dělat pan Rakušan? Nic. Je v tom nevinně, ale bude-li chtít všechna jeho videa kdokoli zpochybnit, má legitimní možnost, nelze totiž dost dobře určit, kdo je autentický a mluví za sebe a kdo je figurant opakující naučené věty a kdo chce třeba jen provokovat (moderně se říká trollit).

Tahle praxe ale není novinkou, vzpomeňme na to, jak v předvolebn­í sněmovní kampani některé stranické buňky TOP 09 a KDU-ČSL rozbíjely mítinky Andreje Babiše a ještě se tím na sociálních sítích chlubily. Čili kampaně jsou a byly manipulova­né a neférové i bez módních výrazů jako dezinforma­ce či deepfake. Je většinou na každém z nás, co ještě považuje za nevinný vtip a co má za nepřijatel­nou manipulaci, nicméně videím z politickýc­h mítinků se nedalo věřit ani před zneužitím technologi­í jako umělá inteligenc­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia