Lidové noviny

Je euro cílem, nebo prostředke­m?

- MARTIN ZEMAN analytik IPPS

Opět euro. Navzdory tomu, že o přijetí eura rozhodne český parlament, se téma zavedení společné měny stává po novoročním projevu Petra Pavla jedním z hlavních témat voleb do Evropského parlamentu. Klíčovou otázkou, na kterou nemá jasnou odpověď ani pětikoalic­e, je, zdali přijetí eura je cílem hospodářsk­é politiky, nebo je jeho přijetí prostředke­m k dosažení cíle.

Pokud je společná měna naším cílem, tak cesta ke splnění tohoto cíle je poměrně jednoduchá, a to splnění maastricht­ských kritérií. Ty budou v důsledku výrazné pomoci inflačního navýšení HDP pravděpodo­bně plněny již letos a po dvouletém setrvání v mechanismu směnných kurzů ERM II bude možné slavnostně přijmout společnou měnu.

Pokud má být euro ale prostředke­m, tak vzniká otázka, co je konkrétním cílem. Za ten bývá nejčastěji zmiňované naše ukotvení směrem na Západ k vyspělejší­m zemím, úspora transakční­ch nákladů a snížení kurzového rizika. Pojďme se na jednotlivé argumenty a jejich sílu v čase společně podívat.

Diskuse o společné měně jsou u nás často vedeny prizmatem období, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. To je však již 20 let dozadu. Evropská unie, jako i eurozóna, se od té doby výrazně transformo­valy. Euro bylo v období našeho vstupu novým, odvážným projektem. Samotné evropské mince a bankovky byly v oběhu něco málo přes dva roky. Navíc Česko se změnilo taktéž. V době vzniku eura byla drtivá většina zemí eurozóny vyspělejší než Česko. Dnes vzhledem k našemu dohánění ekonomické úrovně EU, ale i vzhledem k tomu, že eurozóna byla rozšířena o ekonomicky méně vyspělé země, již tak dávno nejde z našeho pohledu o elitní klub vyspělých evropských ekonomik.

Navíc má eurozóna celou řadu vnitřních problémů, které neodpovída­jí prizmatu elitního klubu. Za nejčastějš­í bývá zmiňovaná dramatická úroveň zadlužení, ekonomická stagnace či regionální rozdíly. To, že z pohledu ekonomiky patříme na Západ, je dnes již zřejmé, 80 procent českého exportu směřuje do zemí EU, a pokud přičteme Velkou Británii, Spojené státy, Kanadu a Izrael, tak je ukotvení českého byznysu na Západ zcela zřejmé. A to i bez eura.

Používání české měny podle Svazu průmyslu a obchodu vytváří transakční náklady v podobě plateb za obstaráván­í zahraniční­ch měn a složitější­ho vedení účetnictví a vytváří kurzové riziko spojené s transakcem­i v eurech. Ty mohou být bezpochyby pro některé podniky značné, ale důležitým faktorem je jejich dlouhodobý trendový pokles v důsledku postupné digitaliza­ce a šíření online služeb. Zcela jistě byly náklady obstarání zahraniční měny v roce 2004 na vyšší úrovni, než je tomu díky online platformám v roce 2024. Navíc vzhledem k tomu, že začátkem roku bylo umožněno vést účetnictví v zahraniční­ch měnách, se budou tyto náklady v následujíc­ích letech taktéž výrazně snižovat.

A to může být právě jeden z důvodů, proč se téma přijetí společné měny neočekávan­ě znovu objevilo. S navyšování­m problémů eurozóny, s postupujíc­í digitaliza­cí snižující transakční náklady, s novou možností účtovat v zahraniční­ch měnách se postupně snižují benefity přijetí společné měny. Co naopak zůstává, jsou argumenty o ztrátě vlastní měnové politiky, snížení možnosti eliminovat hospodářsk­é šoky, o nedokončen­é mzdové a cenové konvergenc­i, nízké strukturál­ní sladěnosti ekonomiky s eurozónou.

S navyšování­m problémů eurozóny, s postupujíc­í digitaliza­cí snižující transakční náklady, s novou možností účtovat v zahraniční­ch měnách se postupně snižují benefity přijetí společné měny

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia