Lidové noviny

Z cizího krev neteče

Jak jsem ministra Rakušana požádal o půjčku 15 tisíc korun

- PETR KOLMAN právník a publicista

Ministr vnitra Vít Rakušan chytil druhý dech a objíždí republiku. A zachraňuje pověst STAN, kterému předsedá. A docela se mu to i daří, získává hlasy, alespoň dle průzkumů, především na úkor zbylých čtyř vládních stran. Vedení hnutí ANO a SPD mohou být v zásadě v klidu, z jejich rybníčku reálně Rakušan žádné početnější kapříky netahá. Čímž není dotčeno, že na okamurovce a babišovce hlučně útočí.

K jádru věci – zmíněný populární ministr na síti X (dříve Twitter) napsal: „Za vysokými preference­mi populistů a extremistů je často zklamání lidí v bezvýchodn­é situaci. Třeba lidí v takzvaných dluhových pastech. Těm pomůže zákon o insolvencí­ch, a proto ho chceme co nejrychlej­i projednat. Vyplatí se to nejen beznadějně zadluženým lidem, ale nám všem. Tratit budou snad jen insolvenčn­í mafie.“

Na první pohled hezká slova, nejeden dlužník jistě zajásal. I běžný občan si řekne, to je ale politik, chce bojovat s lichváři a „insolvenčn­ími mafiemi“. Protože celé sdělení avizuje, že dlužníci zaplatí věřitelům ve finále zase méně.

Ministr dobroděj? Vůbec ne

Jenže věřitelem může být a často je třeba VZP, FÚ nebo ČSSZ, takže ve finále odpuštěné dluhy zaplatí kdo – ano, přece my všichni ostatní, kteří jsme zdravotní a sociální pojištění a rozličné daně řádně platili. Nejde jen o penále, již dnes v insolvencí­ch dlužníci reálně zaplatí v průměru méně než osm procent svých dluhů.

Panu ministrovi jsem slušně na stejné sociální síti napsal: „Pane ministře, půjčíte mi, prosím, 15 tisíc korun, já vám je pak nevrátím, vy mi to pak odpustíte, abych nebyl v dluhové pasti, a já pak nebudu volit populisty. Souhlasíte? Nebo je ta nabídka selektivně jen pro někoho?“

Vít Rakušan mi ještě stejný den odpověděl: „Člověku, u kterého je vysoká pravděpodo­bnost, že půjčku z nějakého důvodu nevrátí, půjčují jen světci, potomci nebo šmejdi (častý případ). Nejsem ani jedno, takže bohužel.“

(Povšimněte si roztomiléh­o ministrova překlepu „potomci“vs. „pitomci“, také je pěkné, že ministr sám sebe autoevalua­čně hodnotí jako „nesvětce“.)

Ale vážněji. Z páně ministrovy odpovědi úplně čiší přístup: na mé peníze nesahejte, tam se nic odpouštět nebude. Avšak připravili jsme další zjemnění legislativ­y, kde ve výsledku zaplatí dluhy všichni ostatní. Z cizího přece krev neteče. Klasický postup.

Představa, že věřitel je vždy tlustý snědý lichvář se zlatými zuby a platinovým­i řetězy kolem krku, je hodně nepřesná. Často jsou to orgány vykonávají­cí veřejnou správu nebo obyčejná paní, která pronajímá byt, který zdědila po rodičích, a dala třeba spoustu peněz do oprav, a nájemník prostě neplatí a nezaplatí. A byt třeba navíc i významně poškodil.

Kdo říká, že pomůže dlužníkům, tak by tak měl především činit z vlastních nebo stranickýc­h peněz, ale nebrat si za rukojmí všechny ostatní poctivé lidi – pojištěnce a daňové poplatníky.

Jak říkal správně již Milton Friedman: There’s No Such Thing As a Free Lunch.

Prostě ty obědy musí ve finále někdo zaplatit. A tím někým zde jsou třeba pojištěnci například VZP (a všech dalších zdravotníc­h pojišťoven či ČSSZ), tedy my všichni poctiví (a hloupí) plátci.

Satirik by mohl rýpnout, že mj. lékaři, sestry a starobní důchodci (a další) mohou předsedovi Starostů Vítu Rakušanovi poděkovat za budoucí snížené příjmy.

Z páně ministrovy odpovědi úplně čiší přístup: na mé peníze nesahejte, tam se nic odpouštět nebude. Avšak připravili jsme další zjemnění legislativ­y, kde ve výsledku zaplatí dluhy všichni ostatní.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Zachraňuje pověst STAN. Předseda hnutí Vít Rakušan na jedné ze svých Debat bez cenzury. V pondělí 12. února v Mostě.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Zachraňuje pověst STAN. Předseda hnutí Vít Rakušan na jedné ze svých Debat bez cenzury. V pondělí 12. února v Mostě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia